Filharmónia: A Mesterbérlet és az Angster orgonabérlet vásárlói a „legeket” kapják

2012. május 07. hétfő, 05:59 Zene
PDF

Még véget sem ért az idei évad a Filharmóniánál, de a közönségnek már most érdemes 2012 őszében és 2013 első felében gondolkodnia, ugyanis az Angster bérlet néven újjászületett orgonabérlet, valamint a Mesterbérlet előadásai a legigényesebb komolyzenei koncertek élményének ígéretét hordozza magában. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója ismertette lapunkkal az új gyöngyszemeket.

 

 

 

- Kiknek ajánlja a Mesterbérlet koncertjeit?

- A Mesterbérletünknél szeretek magammal példálózni a vendégeknek. Előadóművészként és szervezőként rendszeresen szembesülök azzal a problémával, hogy melyik koncertre jutok el és melyikre nem. A zenészek mintha kevésbé látogatnák a hangversenyeket, mint a zeneszerető közönség. Ez a bérlet azonban erre rácáfol, kórustagokat, zeneiskolai tanárokat rendszeresen látok megfordulni eme esteken. Nem csoda: annyira kiválóak a koncertek és az előadók, hogy csak a legeket lehet róluk mondani. A törzshallgatók tudják, hogy a nagykoncerteket ingyenes Prológus előzi meg, amelyen nagyon izgalmas dolgokat tudhatunk meg a szerzőkről, a művekről és az előadókról egyaránt. Magyarország három kiváló zenekara sehol máshol nem játszik így egy bérlet keretein belül. A Mesterbérlet mellé nagyon jelentős kedvezmények is társulnak, az Angster bérlet, a ZeneSzüret és az Egyházzenei Fesztivál (erről is részletek később) eseményeit a Mesterbérlet birtokosai sokkal olcsóbban látogathatják.

Az elmúlt két évben nagy mértékben sikerült növelnünk a bérleteseink számát. Ez betudható az új Kodály Központnak, de biztosan nem elhanyagolható a program sem. A helyszínnel kapcsolatban hadd osszak meg egy rövid történetet: van egy bérletesünk, aki a tavalyi évben azt mondta nekem, hogy ő Budapesten hallgatja a Budapesti Fesztiválzenekart, mert ott van bérlete és jobban tetszik neki a MÜPA akusztikája. Az idei évben mégis vásárolt pécsi bérletet, úgyhogy a Kodály Központ és a Mesterbérlet győzött.

- Ízelítőül a főszereplők: a mesteri koncertek.

- Október 4-én a Mesterbérlet, és egyben a ZeneSzüret idei felvonásának nyitókoncertjeként (a fesztiválról részletek később) a Vashegyi György vezette Orfeo zenekar által hozott Malcolm Bilson művész úr fog fortepianon játszani. Mint ilyen, először lesz hallgató ez a korhű hangszer Pécsett, amin két Mozart zongoraversenyt is meghallgathatnak.

Jövőre, 2013. január 25-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a Szegedi Kortárs Balett lép fel egy Lajtha László műben, illetve ugyanezen a koncerten Baráti Kristóf, manapság talán a legnevesebb hegedűművészünk mutatja meg, mit tud a hangszerén.

A Budapesti Fesztiválzenekar is kétszer érkezik (február 4-én és árpilis 8-án), nagyon színes műsorral: Haydn, Mendelssohn, Mozart, Bizet Carmen szvitjével. Ők a következő évadban négy vidéki fellépésükből kettőt Pécsett, egyet pedig Kaposváron töltenek el.

 A sort a Nemzeti Filharmonikusok a Nemzeti Énekkarral és szólistákkal zárják Verdi A kalóz című operájának koncertszerű előadásával április 27-én.

- A másik kiemelt koncertsorozatnak az Angster bérlet orgonahangversenyeit szánják. Miért alakították át a koncepciót?

- Az orgonabérlet koncertjeinek lebonyolítását első alkalommal vette át tőlem a Filharmónia. Eddig a Püspökség rendezte őket, most közös rendezvényünk lett. A 2011-es egy bevezető év volt, leszűrtük a tapasztalatokat. Úgy érzem, itt van még bőven tennivaló. Ezért már az idei évre változtattunk is. A tavalyi évben Orgonapont sorozatot adtunk, az egész Dél-Dunántúlon: Pécs és három balatoni város szerepelt benne. Most ezt olyan módon alakítottuk át, hogy létrehoztunk egy teljes mértékben pécsi bérletet, feltételezve, hogy a félév során főként a pécsiek látogatják a koncerteket. Egy Mesterbérlethez hasonló orgonabérletet alkottunk, amiben a kulcsszó, hogy orgonából is a magas színvonalat, a legeket szeretnénk idehozni mind Magyarországról, mind külföldről. A közreműködők terén pedig szeretnénk folytatni azt a hagyományt, hogy mindig egy különleges hangszerrel párosul az orgona.

Ha már átalakítottunk a koncepciót, egy új nevet is ki kellett találnunk. Úgy gondoltuk, hogy a Zsolnay mellett a város másik emblémáját, az Angstert nekünk kötelességünk kiemelni. A családtól természetesen engedélyt kértünk és rögtön meg is érkezett a válasz: nagy megtiszteltetésnek veszik, ha róluk nevezzük el a koncertsorozatot. Nem sokkal később kaptuk az értesítést, hogy Angster József, a gyár utolsó vezetője 93 éves korában meghalt. Így a bérlet az ő emléke előtt is tiszteleg.

- Milyen zenei élményeket kapnak az Angster orgonabérletet kiváltók?

A nyitókoncerten, május 7-én Koloss István zeneszerzőre, a Budapesti Szent István Bazilika orgonaművészére emlékezünk, aki idén lenne nyolcvan éves. Nekem személy szerint a legkedvesebb hazai tanárom volt. Az ő emlékére In memoriam István Koloss címmel adjuk az estet, melyen Gesztesi Tóth László budapesti orgonaművész, illetve Koloss István szerzeményei és átiratai lesznek a főszereplők. Liszt, Mozart és Bakfark művek is elhangzanak, a műsorban két szólista is szerepel: Kuti Ágnes és Koloss Krisztina, a szerző leánya. Koloss Tinódi dallamokra írt himnuszait fogja énekelni Kuti Ágnes, Koloss leánya a Változatok gregorián témákra címmel írt darabjait játssza csellón, amitnagy megtiszteltetés volt számomra – a diplomakoncertjén én játszhattam vele. A két szólistát ez alkalommal is én fogom kísérni. A koncert végén négyesben egy improvizációt szólaltatunk meg, annak emlékére, hogy Koloss István is gyakran és kiválóan űzte ezt a műfajt.

Május 31-én Martin Baker, a Westminster Katedrális művésze látogat újra hozzánk, ő már sok évvel ezelőtt járt itt Pécsett és hatalmas sikerű koncertet adott. Most nagy örömmel tesz eleget a meghívásnak, mert kíváncsi a Bazilika felújított hangszerére.

A sorozat ősszel, szeptember 11-én folytatódik. Megérkezik a zongora az orgona mellé, Balog Józseffel közös előadásunkban Bach és Liszt művek hangzanak el. A nagy sikerű karácsonyi koncertünket idén is megrendezzüknagy örömmel mondhatom, hogy a 2011-es koncert is egy kiemelkedő pontja volt a sorozatnak, nagyszámú közönség hallgattaúgy gondolom, hogy ezt a hagyományt folytatnunk kell. December 27-én Leányfalusi Vilmos orgonaművész, illetőleg a Symphonic Brass Quintet lesznek az este főszereplői, természetesen a kiváló hangszerrel, a pécsi Bazilika orgonájával együtt, mely az Angster orgonagyárban századikként készült el.

Bérletek válthatók a Filharmónia irodájában (Pécs, Király utca 18.)

További részletek a Filharmónia weboldalán.

Hozzászólások

 
0 #1 Dafné 2012-05-08 05:51
Veretes program! Jól alakul a műsorterv.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés