Pár lépéssel közelebb az operához

Pár lépéssel közelebb az operához

2015. március 25. szerda, 08:50 Zene
PDF
Sokan – könnyű szívvel – az operát rétegműfajnak, a sznobok szórakozásának tartják. Pedig ha valaki a hallgatók közül vállalja, hogy tesz pár lépést az irányzat felé, talán rádöbbenhet, mégsem annyira igaz a kijelentés. Ennek kapcsán, meg a közelgő operabemutató okán, Hábetler András énekes (képünkön balra), valamint Gulyás Dénes rendező tartott beszélt a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Épületében, a pécsi Csorba Győző Könyvtárban.

A dolog esedékességét két dolog is megadta. Egyrészt Internet Fiesta néven rendeztek programokat a könyvtárosok, a baranyai megyeszékhely nagy kulturális intézményében. Másrészt viszont a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ), 2015. március 27-én mutatják be Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című művét.

Ennek kapcsán aztán a Csorba GyÅ‘zÅ‘ Könyvtár Zeneműtárának szervezésében,  2015. március 21-én, délután jöttek össze a zene barátai, a téma iránt érdeklÅ‘dÅ‘k. Ahol Hábetler András, no meg barátai, Bognár Szabolcs, Tímár Tímea, Kiss András, Egyed Krisztián, és Bucsi Annamária léptek fel. Természetesen az egész tematika, az opera története, felépítése szintén szóba került az összejövetelen.

Kisebb-nagyobb meglepetésnek számított, amikor a nézők soraiban feltűnt Gulyás Dénes, a helyi teátrum operatagozatának igazgatója is. Aki nem sokáig tudta megőrizni civil szerepét, hiszen elég gyorsan átültették egy másik székbe, szemben az egybegyűltekkel.

A majdnem nyolcvan érdeklődő így a premier előtt, a legavatottabb személy szájából hallhatta meg, mit is kínálnak majd azoknak, akik megváltják belépőjegyüket a műsorszámra.

Természetesen, sem Hábetler András, sem társai nem csak úgy, magukban daloltak. Ahhoz zongorakíséret járt, amit Horváth Judit biztosított, mint a színházi zenei szekció hangszeres előadója. Amúgy, maga a szóbeli felvezetés szinte parádés volt. A Leporelló szerepében hamarosan a deszkákra lépő bariton úgy vezette fel a történetet, hogy abból a humor elemei sem hiányozhattak. Aki még ennek kapcsán sem kapott kedvet a dologhoz, az tényleg be lehet oltva a hangjegyek világa ellen. Mert a Don Giovanni a szakemberek véleménye szerint maga az operák operája. Ennél többet aligha lehet kijelenteni arról, mi vár a színházrajongók táborára, mikor felcsendül a zene.

Hozzászólások

 
0 #1 Isízy 2015-03-25 22:55
Sajnálom, hogy csak most értesültem a lehetőségről, mert én is szívesen ott lettem volna.
A "...rendező tartott beszélt..." kissé furcsa fogalmazás, de P.P. újságíró úr még utóbb is könnyedén javíthatja.

Persze többet i s ki lehetne jelenteni Don Giovanni ügyben, de újságírói sztereotípiában ez is elmegy.

Gulyás Dénes és Bognár Szabolcs nevén kívül ismeretlen fiatalok lehetnek a művészek, tehát egy okkal több, hogy kíváncsiak lehessünk erre az operaelőadásra.

Hány előadás lesz?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés