Sikeres gazdálkodás, stabil költségvetés

2017. január 26. csütörtök, 07:17 Rövid Hírek
PDF
Rendkívül jó gazdálkodási eredménnyel zárta a 2016-os esztendőt a Pécsi Tudományegyetem. Mindamellett, hogy feladatait az oktatás, gyógyítás és kutatás terén megbízhatóan és magas színvonalon látta el, a likviditás folyamatosan fenntartható volt és az év végére kitűzött célt, miszerint az intézménynek nem lesz adósságállománya, lényegében sikerült elérni. A fegyelmezett forrásfelhasználásnak, a pályázati bevételeknek, a kiadások visszafogásának és a központi támogatásnak együttesen köszönhető a kiemelkedően jó eredmény. 

A hatékonyabb működés érdekében lezajlott egy nagyléptékű szervezeti átalakítás, jelentősen erősödött az intézmény humán-erőforrás rendszere, és több figyelem jutott a munkatársak motivációját fenntartó intézkedésekre is. A siker nagy mértékben köszönhető az erős pályázati aktivitásnak. A PTE a 2016-os évben 32 nyertes EFOP, GINOP és nemzetközi projektről adhat számot és további 23 pályázata elbírálás alatt van. Az Egyetem év végi pénzkészlete 21,5 Mrd forint volt, ennek mintegy 82%-a beérkezett pályázati előlegben realizálódott, 10%-a a Modern Városok Program 2016. évi forrás lehívásából adódott.

Felgyorsult a Pécsi Tudományegyetem két legjelentősebb projektjének előkészítése is: A jubileumi ünnepségsorozat lélekemelő megemlékezés lesz az Egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából, méltó főhajtás az egyetemalapítók előtt, a 24 milliárdos egyetemfejlesztés pedig már a jövőre koncentrál, azzal az ambícióval, hogy a Pécsi Tudományegyetem versenyképesebb intézmény legyen mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A PTE előtt álló időszak kiemelt feladata a két nagyprojekt sikeres lebonyolítása és az egyetem bevételnövelő képességének erősítése.    

„Egyik legfontosabb célom volt elérni azt, hogy év végére ne legyen tartozásállománya az Egyetemnek, hogy szabadabban, bátrabban gondolkodhasson a gazdasági életben betöltött szerepéről, sőt, hogy alakítója legyen a helyi gazdaságnak. Meggyőződésem, hogy sok tartalék van a regionális gazdasági életben való szerepvállalásban. Az Egyetem a Város legnagyobb munkaadója, így jelentősége is kiemelkedő. Az egyetemi kutatóbázisokat felhasználva el kell mozdulnunk egy „vállalkozó egyetem” modellje felé, és ezáltal is plusz bevételekre tehetünk szert. Felelősségünk van minden további tartalék feltárásában. A Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztés következtében jelentősen nőnek az intézmény bevételei, ugyanakkor, hosszútávon racionalizálást is ígér, hiszen korszerűbb, hatékonyabb vagyongazdálkodást várunk tőle” – jegyezte meg a PTE gazdálkodásával kapcsolatosan Jenei Zoltán kancellár.

 
PTE

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés