Találkozások a könyvtárbusszal

Találkozások a könyvtárbusszal

2017. május 18. csütörtök, 20:07 Major Zoltán Közélet
PDF

A Csorba Győző Könyvtár két könyvtárbusza szüntelenül járja Baranya megye aprófalvait, különleges, korszerű mozgó könyvtárként olvasnivalót, internetezési lehetőséget, programokat biztosít azon települések lakóinak, amelyek saját könyvtárral nem rendelkeznek. Azonban az elmúlt héten a 2-es számú busz nem csak a szokásos útvonalon közlekedett, ugyanis kedden Budapesten az ELTE-n, pénteken pedig Pulában vendégeskedett. A pécsiek a Városi Gyermeknapon ismerkedhetnek meg majd közelebbről a könyvtárbusszal.

A pécsi Csorba Győző Könyvtár, valamint az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének tavaly decemberben kötött szakmai együttműködésének keretében a Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (BKSZR) 2-es számú könyvtárbusza május 9-én a Bölcsész Napok programjának részeként az ELTE Trefort-kerti kampuszára látogatott. Itt a 12 méter hosszú és 11,9 tonna súlyú bibliobusz számos érdeklődőt vonzott. Az említett kooperáció egyik kiemelt célja az, hogy a Csorba Győző Könyvtár az ELTE BTK KITI hallgatói számára rendszeresen szakmai gyakorlatokat szervez, különös tekintettel a hallgatók aktív bekapcsolódására a kistérségi mozgókönyvtári (könyvtárbusz) ellátásba, amelyből ízelítőt a diákok ezen a találkozón is kaphattak. Délután 3-kor a guruló könyvtárban köszöntőt mondott dr. Kiszl Péter intézetigazgató, majd Márkus István a Csorba Győző Könyvtár egyik hálózati szakreferense tartott előadást Baranya megye aprófalvainak könyvtári ellátásáról.

alt

Ugyanezen hét pénteken a 2-es könyvtárbusz délnyugatnak vette az irányt és meg sem állt a festői szépségű kikötővárosig, Puláig, ahol május 12-én tartották a 13. Horvátországi Kerekasztal-beszélgetést és 7. Könyvtárbusz-találkozót. A rendezvényen részt vett Farkas Fruzsina, a Csorba Győző Könyvtár könyvtárosa, akinek elmondása szerint a rendezvény eredetileg a horvát könyvtárbuszosoknak lett szervezve, de már több éve jönnek a szomszédos országokból is résztvevők. A pécsiek meghívottként vettek részt a találkozón. A közvetlenül az Amfiteátrum előtt elhelyezkedő Karolina parkolóban összesen 11 könyvtárbusz sorakozott fel, többek közt Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Németország képviseltette magát. A délelőtti megnyitó után érdeklődő lakosok és rengeteg iskolás osztály diákjai érkeztek a helyszínre, akik minden könyvtárbuszt végigjárhattak. Itt lehetőség volt az egyes járművek és szolgáltatásaik bemutatására. Ezután rendőri felvezetéssel a bibliobuszok körmenetet tartottak a városban, a szakmai előadások délben kezdődtek a Városi Könyvtárban. Az idei évi tematika a könyvtárbuszos szolgáltatás kezdetei és az azóta történt változások volt. A projekteket horvát, szlovén és német könyvtárbuszosok mutatták be, valamint azok a horvát kollégák, akik nem adtak elő, poszter prezentációkkal készültek, melyeket egész nap meg lehetett tekinteni.

alt

A könyvtárbusz természetesen a találkozó után visszatért Baranyába, és mindkét jármű szállítja a kultúrát a megszokott településekre és időpontokban. Azonban hamarosan a pécsieknek is lehetőségük lesz közelebbről megismerkedni ezzel a tekintélyes gördülő könyvtárral, hiszen május 27-én a Városi Gyermeknapon a Csorba Győző Könyvtár is kitelepül az Expo Center udvarára, ahol a busz a kicsiket és nagyokat is várni fogja.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés