Kezdőlap > Közélet > Fókuszban a házaspárok

Fókuszban a házaspárok

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A Házasság Világnapján, szombat  délután  a  Nagycsaládosok Országos Egyesületének és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesületének szervezésében emlékeztek meg az eseményről. A délután kezdődő és egy bállal éjfélkor záruló rendezvényen előadásokat lehetett hallani a házasság és a család fontosságáról, de oklevelet is adtak az idén jubiláló házaspároknak.


A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamata épülete adott otthont  a rendezvénynek, ahová belépve rögtön sejteni lehetett, hogy nem gazdasági tanácskozás zajlik a Zsolnay- teremben. Az előtérben gyerekek szaladgáltak, felnőttek beszélgettek, míg a kivetítőn keresztül lehetett látni, hogy éppen a családról és a kisközösségekről beszél az előadó. Magam is házas ember lévén érdekelt a téma, de szerettem volna mástól is megkérdezni, mit gondol a családról, szeretetről, házasságról. Kovács Jánost és nejét szemeltem ki, akik mindketten a Pécsi Nagycsaládos Egyesület tagjai, János ingén egy „rendező” felirat volt látható, tehát ő még a szombati nap eseményeinek lebonyolításában is segített. Oklevelet már nem kaptak, mivel 21 éve házasok, de tavaly ők is a színpadon álltak és akkor átvehették a kerek évforduló után járó emléklapot.




- A házasságukban voltak-e buktatók, nehezebb időszakok, vagy gondtalanul teltek az évek?

- Voltak, vannak és bizonyára lesznek is nehézségek, de például ezek az összejövetelek is, amelyeket szervezünk, azt a célt szolgálják, hogy az embert erősítsék – veszi át a szót János. Másrészt sokszor vagyunk fáradtak, vagy kevésbé jókedvűek, így nyilván sokszor rosszul reagálunk a társunkra. Egy házasságban az a természetes, hogy nincs két egyforma nap, a lényeg az, hogy a szeretet és egymás kölcsönös tisztelete vezessen bennünket mindennapjainkban.

- Manapság a friss házasok gyakran feladják és rövid időn belül elválnak. Mit gondol erről?
- Nagyon sok múlik azon, hogy milyen az ember neveltetése és az értékrendje. A hívő embereknél sokkal ritkább a válás, nyilván ebben szerepet játszik a hit ereje, és a vallásfilozófia által közvetített alapelvárások. A széteső házasságokban általában a pénzügyi feszültségek, a rövid távon való gondolkodás és az értékhiány az, ami dominál.

- Segít ennek elkerülésében az, hogy önök nagycsaládosok – fordulok az feleségéhez.
- Bár mi a nagycsaládos kategória alsó határán állunk, vagyis csak három gyermekünk van, azért világosan látjuk, hogy a gyermek nagyon fontos a házasságban. Visszatérve a nehézségekhez, nekem a legnagyobb gondot például az jelentette, hogy sokat voltam a gyerekekkel és ez idő alatt nem volt felnőtt társaságom. A férjem dolgozott, a rokonság pedig távol található, így meglehetősen magányosnak éreztem magam. Persze mint minden, ez is változott és megoldódott, de nagy türelem és kitartás kellett hozzá.

- Mit gondolnak kell a házasság, vagy egyszerűen elég, ha két ember együtt él?
- Erről határozott véleményünk van, mindenképpen a hivatalosan megerősített kötelék, ami szerintünk fontos. Egy szertartás, egy esküvés mindenképpen a házasság fontosságát és tartósságát támasztja alá.

- A hasonló foglalkozású, érdeklődésű emberek jönnek ki jobban a házasságban, vagy a különbözőek – fordulok ismét Kovácsnéhoz.
- Mi a férjemmel más és más dolgok iránt vagyunk érdeklődőek és érzékenyebbek, de úgy vélem, hogy jól kiegészítjük egymást. Ő műszaki végzettségű, én pedig pedagógus vagyok, a házasságunk elején sokszor dolgozgatott a műhelyében, aminek én nem örültem túlságosan. Viszont olyan zenéket szeret, amelyeket magamtól biztosan nem hallgattam volna - itt elsősorban jazz felvételekről van szó – de most már én is látom a szépséget ezekben. Hatunk egymásra kölcsönösen és új világokat fedezünk fel egymásnak. Ráadásul nem vagyunk egyformán megáldva képességekkel, a férjem sokkal gyakorlatiasabb, talán ezért intéz el gyorsabban hivatalos ügyeket, én pedig inkább a művészetek és a népzene irányába vagyok nyitottabb.



Kovácsék 21 éve élnek boldog házasságban


- Miért jó ön szerint házasságban, családban élni?

- Nagy erőpróba, de nagy öröm is a családi élet. Természetesen itt a gyereknevelést is értem ez alatt, de mindenképpen a család védettséget ad a tagjainak. Itt lehet a problémákat feldolgozni, akár a munkahelyeiket, vagy iskolaiakat is, de itt vagyunk otthon ez a legbelsőbb kör az életünkben. Az örömök, a vidámság és a kifogyhatatlan történetek tárháza a család.

- Manapság sok nő választja a szingli életformát. Ön mit gondol erről?
- Nagyon unalmas lehet az életük, hiszen otthon nem várja őket senki. Bár lehet, hogy a barátok betöltik náluk a család szerepét, de én nem tudnám ezt elképzelni. Nem hiszem, hogy egy nőnek kizárólag a karrierjére kell gondolni, szerintem férj és gyerekek mellett is lehet előrelépni a szakmában. Kicsit nehezebb, de emellett olyan élményeket kapunk, amelyet egy szingli soha nem élhet át.

- A gyermekeik már lassan felnőttek mind, beszélt velük a házasságról, a család szerepéről?
- Viccesen a vacsora mellett néha szóba hoztam, hogy mi lenne a majdani gyermekük neve. Érdekes módon mindegyik több gyereket szeretne, úgy látszik a példa ragadós, nekik ez a természetes családméret. Én örülök ennek. Ők is sokszor eljönnek a nagycsaládosok rendezvényeire, ahol találkoznak a miénkhez hasonló, sőt inkább nagyobb családokkal, felnőttekkel, gyerekekkel. Jók ezek a találkozók, mivel ilyenkor a gyerekekben megerősödik az a tudat, hogy milyen jó egy nagy család tagjának lenni. Nekem pedig jó tudni, hogy van egy szervezet, amelyik képviseli az érdekeinket és jó barátokra tehetünk szert közöttük.

Megköszönve a házaspárnak, hogy rendelkezésemre álltak átvágva a játszóházon hagyom el a NOE pécsi szervezetének forgatagát. Nem mentem el azonban üres kézzel, hiszen ajándékba elvittem a nagycsaládosok optimizmusát, hitét és élni akarását.  Úgy gondolom ez nem kis ajándék.



Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-02-18 18:46
Gratulálok a riporthoz ! :-)
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-02-14 09:46
kell erősítenünk egymást, nem csodabogár a családos és hűséges ember, a "természet" tervét valósítja meg
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés