Kezdőlap > Közélet > Újabb pont a tehetségeknek

Újabb pont a tehetségeknek

Bereczki Lajos Közélet
PDF

Szerdán délelőtt kisebb szakmai konferenciával egybekötve adták át a legújabb tehetségpontot Pécsett a Minerva Könyvtárban. Ezen kívül német ifjúsági klub és könyvtár is megkezdte működését az intézmény falai között. Mindezt egy sikeres pályázat tette lehetővé, amellyel a jövő év áprilisáig biztosítja a klubok működését, a szakemberek díjazását.

Staub Ernő Pécs város Humán Főosztályának vezetője nyitotta meg a rendezvényt.

 

 Manapság nagy gond, hogy a tehetséges gyerekek fejlesztése hogyan, mi módon történjen. Az iskola keretei nem mindig alkalmasak erre, se pénz, se szakember nincs az iskolákban erre a célra, vagy legalábbis nincs ilyen mindenhol. A tehetséges gyerekek legtöbbje egyéni törődést igényel, sokan közülük magának valók, félrevonuló alkatúak, mivel nincs a korosztályukban kivel megbeszélni az őket foglalkoztató kérdéseket. Az úgynevezett ”tehetségpontok” azok, ahol a kis szobatudósok fejleszthetik ismereteiket és egymással is szót válthatnak. Egy ilyen hely nyílt meg ma a Minerva Könyvtár Egyesület Athinay úti épületében.

Lászlóné Bauer Nóra a pályázat egyik motorja, a könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, hogy az elnyert 9,2 millió forintból többek között szeretnék fejleszteni a gyerekek kultúrákban való eligazodásának képességét. Az Ezerarcú Kelet-Ázsia és Német szakköreik az interkulturális kompetenciák elmélyítését tűzték ki célul. A foglalkozások játékos kreatív gyakorlatok közötti direkt tematikus beszélgetések, kommunikációs gyakorlatok, tanulmányi kirándulások filmvetítések között zajlanak majd. Ehhez semmi más nem kel az érdeklődők részéről, mint nyitottság a téma iránt, érdeklődés, csöppnyi kreativitás, a német szakkör esetében pedig megfelelő nyelvtudás.

Tollforgató szakkörükbe, azokat a 12-24 éves fiatalokat várják, akik úgy érzik, van képességük az íráshoz, és ezt szeretnék másoknak is megmutatni. A foglalkozásokon játékos, de valószerű formában, egymásra figyelő, egymást támogató csoportlégkörben lesz lehetőség az alapvető újságírói ismeretek elsajátítására. A projekt különleges része látogatás egy napilap szerkesztőségébe, valamint annak a lehetősége, hogy a legjobb írások folyamatosan olvashatóak legyenek a program honlapján és belőlük egy oldalnyi válogatás megjelenik a megyei napilapban is.


Szakembereik intelligencia, motivációs és kreativitás vizsgálatokat és pszichológiai tanácsadást - az érintett fiataloknak és az őket segítő felnőtteknek is végeznek. Fontosnak tartjuk – folytatta az igazgatónő, hogy az alulteljesítő, részképességi zavarokkal küzdő (pl. diszlexia) verbálisan magukat nehezen kifejező, illetve valamilyen fogyatékkal élő tehetségígéretek is megfelelő lehetőséget kapjanak a kibontakozásra, ezért őket is szeretettel várjuk.

Az Életkészségek (kiscsoportos) Tréning fő témái: stresszhelyzetek tudatosítása, kiértékelése, célok kitűzése, problémamegoldás, önérvényesítés, nemet mondás, feszültség levezető technikák.

Mindezeken kívül egy német ifjúsági könyvtár is megnyitja kapuit a Minervában. Lászlóné Bauer Nóra, elmondta, hogy a néphagyományok ápolásán túl szeretnének olyan, inkább a nyelv és kultúra iránt érdeklődő gyerekeknek is hasznos elfoglaltságot nyújtani, mint amilyen az olvasás. Hiszen nem lesz minden német nemzetiségű gyerek néptáncos, vagy népdalénekes, netán zenész, de a modern német ifjúsági irodalom esetleg érdekelheti. Ebben bízva adják át a kétezer kötetes kgyűjteményt, ahová magánszemélyektől és intézményektől is várják a könyvadományokat.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-09-29 17:25
Nagyon jó gondolat, gratulálok Nórának!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés