Kezdőlap > Közélet > Civilek a pécsi tehetségekért

Civilek a pécsi tehetségekért

2012. március 22. csütörtök, 12:28 Bereczki Lajos Közélet
PDF
Talán egyedüliként a városban olyan díjat hoztak létre a Pécsi Rotary Club tagjai, amellyel a tehetséges, de rászoruló gyerekek életét és tanulmányait teszik könnyebbé. Kedden este osztották ki több kategóriában az elismeréseket három középiskola 10 diákjának, a Millennium Hotelben. (Tekintse meg írásunk végén képgalériánkat!)

A gazdasági válság ellenére még soha nem díjaztak ennyi tehetséget, ami azt is bizonyítja, hogy sokszor nem csak az anyagiakon múlik a dolog, hanem a segítő szándék meglétén. Több mint 15 éve egy klubtársuk javasolta, hogy a művészet területén tehetséget mutató középiskolásoknak hozzanak létre egy alapot, amelyből minden évben díjakat adhatnak az arra érdemes gyerekeknek – tudtuk meg a Rotary pécsi elnökétől Bebesi Györgytől. A Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola újévi előadására minden évben hivatalosak a klubtagok, ahol a legtehetségesebb gyerekek adnak koncertet, táncolnak, és bemutatják az iskola galériájában a képzőművészeti tagozatosok a legígéretesebb alkotásaikat. Két éve a dráma tagozat is megjelent a gimnáziumban, így a későbbiekben ők is beszállnak a díjakért folyó versengésbe.

A hagyomány azonban bővül, fejlődik – mondta a Rotary Club elnöke – így most már nem csak a művészetisek kaphatnak díjat. Egy-egy, minden évben másik pécsi középiskola tehetségeivel egészül ki a díjazottak névsora, amely most Hirth Ferenc klubtag jóvoltából és anyagi áldozatvállalásával a műszaki területen tanulók elismerésével bővült. A három művészeti tagozatról összesen heten kaptak díjat, míg a Janus Pannonius Gimnáziumból egy és a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolából két tanuló jutott a megtisztelő címhez.

Ulrich Dóra a művészeti iskola tánc tagozatának vezetője, lapunknak elmondta, hogy a díjazottak életpályáját régóta figyelemmel kíséri. A táncosoknak az első komoly elismerést a Rotary Club díja jelenti, amit nagy büszkeséggel tüntetnek fel később életrajzukban is. Sok balettos nemzetközi hírnévre is szert tett a korábban díjazottak közül, egyben közösek, mindegyik nagy szeretettel emlékezik vissza élete első komoly elismerésére, melyet a Rotary Club tagjainak köszönhet. Tanárként Ulrich Dóra is meghatottsággal beszél erről a civil szervezetről, amelyik soha nem feledkezett meg tehetséges tanítványairól. Művésztanárként hálás nekik ezért, főképp azért, hogy ilyen nehéz időkben is támogatják az arra rászoruló, de tehetséges tanulókat.

Ebben egyetértettek a középiskolák jelenlévő igazgatói és tanárai is, akik a díjátadás alkalmával pár mondattal bemutatták növendékeiket és méltatták eddigi eredményeiket.

Reméljük jövőre legalább ugyanennyi pécsi tehetséget látunk a díjátadó ünnepségen, és persze bízunk abban is, hogy a Pécsi Rotary Club haladó hagyományának megfelelően a nehezebb sorsú, de tehetséges gyerekek segítségére siet ismét.

A 2012. évben Rotary-díjat kaptak:

Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Pécs:

Képzőművészeti tagozat:

SCHEICH RÉKA  13.B osztályos grafikus tanuló

Tánc tagozat:
PEROVICS ESZTER 13.C osztályos
JURÁK BETTINA  9.C osztályos

Zenei tagozat:
KÁTAI MÁRK  11.A osztályos, zongora
HUSZÁR VIKTÓRIA 13.A osztályos, fuvola
GYIMESI BÁLINT 12. A osztályos, klarinét,
GIRÁN PÉTER  12/A osztályos, gitár


Janus Pannonius Gimnázium:
CZIGÁNY MÁTÉ 12.évf.

Zipernowsky Műszaki Szakközépiskola:
CSŐKÖR ROBIN
HORVÁTH ÁDÁM


Képgalériánk:

A Rotary vezetősége (balról) Kékes Ferenc, Bális Eszter, Bebesi György és Eördögh Zsolt
A díjátadó pillanatai
Akinek a műszaki díjak köszönhetők: Hirth Ferenc (középen)

A díjak átadása, tanárok igazgatók:

Hozzászólások

 
0 #4 Katedra 2012-04-14 13:02
Így igaz János, de mindenkinek felelőssége van benne. Tegyünk ellene!
Idézet
 
 
0 #3 Benkő János 2012-03-23 20:53
Ebből a szennyből csak és kizárólag a civil mozgalmak képesek kivezetni ezt a gyönyörű országot! Nincs más alternatíva. De még építkezni kell!
Idézet
 
 
0 #2 Lory 2012-03-23 13:16
Ha már a város magasról, akkor legalább az értelmes civil emberek figyeljenek oda. Elismerésem érte.
Idézet
 
 
0 #1 Alvin 2012-03-23 09:36
Tisztelet és becsület a klubnak a támogatásért!
Csak így tovább!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés