Kezdőlap > Közélet > Zsolnay Fesztivál - nyitány

Zsolnay Fesztivál - nyitány

2012. április 28. szombat, 14:29 Közélet
PDF

Kórusszösszenet háromszáz kórustaggal, Palya Beával és éneklő polgármesterrel, zenés bevonulás, színes füstöt eregető gyárkémények, a Zsolnay Negyed Bora, Boban és Marko Markovic a Pirogránit udvaron, utána Rutkai Bori és fényorgona sötétedés után. Így startolt el a város legújabb rendezvénysorozata, a Zsolnay Fesztivál április 27-én.

 

 

Háromszáz pécsi kórustag énekelte Palya Beával a Prigránit udvar színpadán Lackfi János és Márta István kórusszösszenetét az I. Zsolnay Fesztivál nyitányaként. Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója zongorán kísérte a Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykar, a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Féfikar, a Pécsi Kamarakórus, a Mecsek Kórus, a PTE 1. számú Gyakorló Általános Iskola, Campanella Gyermekkar és a VKI Mátyás Király Utcai Általános Iskola Mátyás kórusának tagjait. Palya Bea szólót énekelt, a polgármesteri köszöntő elhangzása után pedig Páva Zsolt polgármester (Márta István invitálására) maga is beállt a férfikarba.

Szabó Zoltán Pécsi Zöldveltelini 2011 fehérbora, a szekszárdi Baron Von Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád Cuvée 2009 vörös házasítása és Hárs Tibor Szajki Cirfandli 2008 édes bora viselheti a Zsolnay Kulturális Negyed Bora 2012 címet. A Pannon Borrégió négy borvidékének (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi) mintegy ötven bora nevezett a hagyományteremtő szándékkal megrendezett borversenyre. A borok mától megvásárolhatóak a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában és Északi Infopontjában, de akár meg is kóstolhatóak a Negyed vendéglátóhelyein.

Közel ezer embernek adott koncertet a Boban & Marko Markovic zenekar a fesztivál nyitónapján a Pirogránit udvaron. A közönség ezt követően Rutkai Bori koncertjén folytatta az ÁrTér Kávézóban.

Harminc év után újra füstöltek a Zsolnay gyár kéményei az I. Zsolnay Fesztivál nyitónapján. Az egykori pirogránit üzem füstelvezetői a Lackfi-Márta kórusszösszenet elhangzása közben kezdtek kék, sárga, lila és piros füstöt eregetni. A pirogránit az egyik leghíresebb Zsolnay kerámiafajták közé tartozik. A magas hőfokon égetett anyag „gárnitszerűen” szilárd és tartós. Nem marja a sav és a fagy, nem árt neki a nedvesség, a hideg. Nemcsak Pécsett találunk díszes pirogránit burkolatelemeket, hiszen az Országház, a Gellért fürdő, az Iparművészeti Múzeum, a budapesti állatkert és a kecskeméti Czifra Palota épülete is a Zsolnay örökséget hirdeti.

 


Lackfi János: BÚJÓCSKA (a kórusszösszenet):

Nem jöttél el hozzám,
Nem mentem el hozzád,
Ha eljönnél hozzám,
Én is mennék hozzád.

Ha jönnél énhozzám,
Ha mennék tehozzád,
Csak helyet cserélnénk,
Ott volnék, itt volnál.

Összetalálkozni
Nem elég két szándék,
Hűlt helyem tágasság,
Hűlt helyed üresség.

Ne menjünk egyszerre,
Te arra, én erre!
Új ének úgy lesz csak,
Ha lesz, ki elkezdje.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés