Kezdőlap > Közélet > Feltárultak a Hamerli-ház titkai

Feltárultak a Hamerli-ház titkai

2016. szeptember 18. vasárnap, 16:21 Közélet
PDF

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából újból megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a pécsi Király utca 9. szám alatt található Hamerli-ház. A Csorba Győző Könyvtár munkatársai és lelkes pécsi civilek közreműködésével az épületkomplexum helytörténeti és művészeti programokkal várta két napon át, szeptember 17-én és 18-án a betérőket. (Fotók: Mizerák Andrea)

A pécsi belváros közkedvelt sétálóutcájában álló épület egykor a Hamerli család vaskereskedésének, raktárának és lakásának adott otthont, melyet a tüke pécsiek ma is egyszerűen „A Hamerli”-ként ismernek. Udvarán egy több emelet magas, titokzatos téglaépület áll, amely jelenleg a Csorba Győző Könyvtár úgynevezett tápraktáraként funkcionál. Az épületegyüttes nyugati részén − ahol egykor a Hamerli vasnagykereskedés gazdasági irodái kaptak elhelyezést − 2012 óta a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtára működik, olvasóteremmel, oktatóteremmel. A lakás helyiségei napjainkban közművelődési célokat szolgálnak, itt található a Várkonyi Nándor Emlékszoba a tudós polihisztor könyvtárával.

Ez az épületkomplexum szeptember 17-18-án ismét élettel, nyüzsgéssel és értékekkel telt meg. Szombaton és vasárnap 13.00 és 18.00 óra között óránként ingyenes épületbejáró séták indultak. A bejárás során az udvar hátsó részében működő, hetedik éve folyamatosan hatalmas népszerűségnek örvendő, országos hírre szert tett Retro könyvvásártól indulva tárlatvezető kalauzolta a csoportokat a teljes épületkomplexumon át.

A látogatók megtekinthették a könyvraktárt, megtudhatták milyen szerepet játszik a könyvtár életében ez az épület. Az egykori Hamerli-lakás első szobájában a 19-20. század fordulóját fotókiállítás idézte meg. A második szobában a vendégek megtekinthették Várkonyi Nándor hagyatékát, személyes tárgyait. A harmadik helyiségben, Hamerli József egykori szobájában a Hamerli család tagjait ábrázoló felvételekből, valamint eredeti „Hamerli-relikviákból” és korabeli hirdetések utánnyomásaiból rendezett tárlat volt látható. A negyedik szobában a vendégek a Total Art Egyesület tagjainak kalauzolásával film- és animációtörténeti bemutatón vehettek részt: megtekinthették az Egy nap Pécsett című, 1939-ben Hamerli Antal által készített színes rövidfilmet Pécsről, valamint interaktív formában ismerkedhetnek korabeli film- és animációtörténeti eszközökkel. A látogatók a lakás egykori ebédlőjében megcsodálhatták a szép, eredeti famennyezetet, miközben a vezető, Komlós Attila sok érdekességet mondott el a Hamerli család és a vaskereskedés alkalmazottainak életéről, mindennapjairól.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés