Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben

Kezdőlap > Közélet > Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben

Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben

2018. március 10. szombat, 18:31 Közélet
PDF

Közel 30 program várja a csillagászat szerelmeseit március 19-25. között, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. A Csillagászati Héten aktuális űrkutatási, csillagászati témájú előadások, távcsöves bemutatók és a legnépszerűbb planetáriumi programok várják a látogatókat. Szó lesz többek között arról, hogy mikor lesz a világvége, mennyibe kerül jegyet váltani a világűrbe és hogy mi hátráltatja leginkább, hogy az ember eljusson más bolygókra.

Hétköznapokon 17 órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók. Mikor lesz a világvége? – elméletek és jóslatok címmel tart izgalmas ismertetőt dr. Nagyváradi László (egyetemi docens, PTE Földrajzi Intézet). Dr. Both Előd (csillagász, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke) az űrturizmus lehetőségeiről beszél, míg Dr. Hegedüs Tibor (csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója) Meteorvadászat égen-földön címmel tart előadást, amelyen személyesen is megtekinthető lesz a hazánkban talált legnagyobb meteorit. Az űr meghódításának kb. 60 éves történetének tényeit és talányait ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak dr. Gyenizse Péter (egyetem docens, PTE Földrajzi Intézet) programjára.
A Csillagászati Hét vendége lesz Dr. Sik András Prima-díjas bolygókutató is (ELTE, Budapest), aki a National Geographic csatorna nagy sikerű, Marsról szóló filmsorozatának (Mars - Utunk a vörös bolygóra) elkészítésében is közreműködött. A kutató előadásában arra keresi a választ, hogy mikorra várható, hogy az ember eljusson a Marsra és milyen körülmények várják majd ott az első látogatókat. Közkívánatra újra hallható lesz az elmúlt évek egyik sikerprogramja, a Sci-fi vagy valóság – mit higgyünk el a hollywoodi filmekből? dr. Pirkhoffer Ervin (egyetemi docens, PTE Földrajzi Intézet) előadásában.

Az előadásokat planetáriumi bemutatók és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, hétvégén pedig izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat. Részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, megérinthetnek igazi meteoritot vagy akár kis csillagászokká is válhatnak.

Szombaton Ladányi Tamás asztrofotográfus mutatja be a tavaly megjelent, Öt kontinens csillagai című könyvét. Ennek során az ő fényképezőgépén és élménybeszámolóján keresztül megismerhetjük a Föld öt kontinensének csillagos égboltját az éjféli naptól a Dél Keresztje csillagképig.

A programok a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában zajlanak.
A látogatók a Csillagászati Hét programjaival is részt vehetnek a Nyerj római utazást a Planetáriummal! nyereményjátékban.

További információ az alábbi linken: http://www.pecsprogram.hu

Forrás: ZSÖK

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés