Kezdőlap > Közélet > A pécsi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa Fája versenyen

A pécsi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa Fája versenyen

2019. február 02. szombat, 12:58 Közélet
PDF

Tavaly október végén hirdették ki a magyarországi Év Fája verseny végeredményét: a július óta tartó online szavazást 4779 vokssal – több mint ezer szavazat előnnyel – nyerte meg a pécsi havi-hegyi templom bejárata előtt álló pécsi mandulafa. E különleges növény képviseli hazánkat az Európa Fája versenyen, amelynek szavazása február 1-jén indult. (Fotó: Mánfai György)

Janus Pannonius pécsi püspök-költő, a JPM névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A JPM 10 éve (Janus Pannonius újratemetésekor) kezdeményezte azt a múzeumi „mandulafás akciót”, amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban. A havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe. A pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva – első helyezést ért el 2018-ban, ezáltal a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen.

E megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, s a második helyezést is sikerült többször elnyernünk. A pécsi mandulafa nagyon erős mezőnyben indul a 2019-es versenyben. Elég a szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra hasonlító, több mint 200 éves korzikai paratölgyre vagy a lengyel térdelő juharra gondolnunk.

Az online szavazás 2019. február 1-jén indul a https://www.treeoftheyear.org/home honlapon (a felső menüsorban a magyar nyelven is lehet választani), s az eredményeket 2019. március 19-én jelentik be a szervezők.

Forrás: JPM

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés