Kezdőlap > Közélet > Közszemlére teszik a „pécsi mammut” maradványait

Közszemlére teszik a „pécsi mammut” maradványait

Közélet
PDF
Évezredekkel repít vissza az időben a pécsi JPM Természettörténeti Osztályának kiállítása. A március 1-jén 13.30-kor megnyíló tárlaton nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványa, hanem a kortárs állatok ősmaradványai is megtekinthetők lesznek.

A tárlat a 90 évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mamutleletek fellelhető preparátumait mutatja be, részben újra restaurált példányokkal, egyben Rihmer László (1904–1982) bányamérnök, geológus, jogász munkásságára megemlékezve. A kiállításban megtekinthető lesz az általa feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványa. Ahogy az Bíró József tanulmányából (Pécsi Szemle, 2002. ősz, pp. 112-118.) kiderül, 1928. március 6-án az Első Duna Gőzhajózási Társaság pécsbányatelepi homokbányájában az addig és azóta legteljesebbnek számító magyarországi mamut leletanyag került elő, ugyanis akkor a mamutcsontváz 75%-a került elő. 

Az ősállat becsült hossza 5,1 m, magassága 3,1 m lehetett, bár más tudósok egyéb következtetésre is jutottak. Próbáltak következtetni a „mammut” korára is, a fogazata alapján és más jellemzőket figyelembe véve a jellegzetes „S”-bordákkal (is) rendelkező állat körülbelül 35-40 éves lehetett. A megmaradt bal- és jobboldali agyardarabokat egy-egy nagyobb (1,5-1,8 m) egész darabbá sikerült összeragasztani a restaurálás során. 

A jégkor pécsi vándora – A „pécsi mammut” című kiállításon a kortárs állatok ősmaradványai is megszemlélhetők. A tárlat interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mamutcsontváz makett) egészül ki. Emellett életnagyságú nyomtatásban (3x5 méter) csodálhatjuk meg Rihmer rajzát a „mammut” csontvázáról, valamint a feltárás térképét. 

A 2019. március 1-től 2019. május 30-ig a JPM Természettörténeti Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) megtekinthető kiállítás kiegészítő témái a jégkorszakok, valamint a klímaváltozások kutatása lesznek.

Janus Pannonius Múzeum


Hirdetés
Hirdetés