Kezdőlap > Közélet > Újabb szakmai sikert ért el a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Újabb szakmai sikert ért el a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Közélet
PDF
Ötvenegyedik alkalommal rendezték meg április elején a Villányi Hegyközségi Borversenyt, ame-lyen a nyolc bizottság összesen 318 mintát bírált. A rangos megmérettetésen aranyérmet kapott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) is, a villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással elnyert díj talán a legrango-sabb, amit az innovatív fajtákból készített vörösbor elért Magyarországon.
Hevér László, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza az aranyérem kapcsán elmondta: „Kutatóintézetünk és a Bock Pince összefogásának eredményeként először nyert aranyérmet rangos borversenyen az intézetben nemesített rezisztens, vagyis a főbb gombabetegségeknek ellenálló szőlőből készült vörösbor. A Bock birtokon termett, és a Kutatóintézet pincéjében készült rezisztens kékszőlőfajtákból álló cuvée újabb bizonyítéka PTE SZBKI innovatív munkájának, és a villányi borvidék újító szellemének.” 

Ahogy azt a főborásztól megtudtuk, a Bock birtokon tájkísérletbe állított ellenálló szőlőfajták szőlé-szeti tulajdonságai már jól ismertek, borászati értékei azonban csak az elmúlt néhány évben kerültek kiértékelésre. Az intézetben végzett fejlesztőmunka eredményét az 51. Villányi Borversenyen a zsűri aranyéremmel jutalmazta.




Hirdetés
Hirdetés