Kezdőlap > Kultúra > Zene > Zongoraverseny mesterfokon és karácsonyi ünnepi hangverseny

Zongoraverseny mesterfokon és karácsonyi ünnepi hangverseny

2016. december 12. hétfő, 17:20 Zene
PDF
Két különleges koncerttel búcsúzik a 2016-os évtől a Pannon Filharmonikusok, december 15-én Bogányi Gergely a Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, valamint Gérard Korsten, a világhírű dirigens várja a Kodály Központ széksoraiba a zenebarátokat. Majd karácsony hetében, december 20-án tartja a zenekar Magnificat című ünnepi hangversenyét, melynek helyszíne hagyományosan a Pécsi Bazilika. A koncerteken közreműködő szólisták mellett a decemberi hangversenyek műsorai ugyancsak kihagyhatatlan esteket ígérnek.

Brahms és Bogányi címmel, december 15-én Bogányi Gergely és Gérard Korsten lép színpadra. A műsorban a 19. század két fontos zeneszerző-egyéniségének − Johannes Brahms és Antonin Dvořák − művei szerepelnek. Brahms II. szimfóniája volt egyben Dvořák VI. szimfóniájának legfontosabb inspirációja. A hasonlóságok mellett van azonban valami, ami Dvořák művét mindenképp egyedivé teszi: a cseh nemzeti stílus jelenléte, mely aztán a későbbiekben meghatározó elemévé válik a bohémiai zeneszerző alkotásainak.
Az est karmestere az idei évadban második alkalommal dirigálja a pécsi zenekart. A zene világnapján, október 1-jén adott koncertjén zajos sikerrel búcsúzott a közönségtől, valamint a Pannon Filharmonikusoktól, ahol – elsősorban az együttes pozitív légkörét kiemelve – rendkívül eredményesnek tekintette az intenzív közös munkát a próbafolyamatok során. 


A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa is fellép karácsony előtt

A Pannon Filharmonikusok karácsonyi hangversenyén mindenkit megérint az ünnep eredeti hangulata.  A karácsony évszázadok óta meghatározó témája a zeneirodalomnak: komponisták egész sora írt alkalmi zenét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepére. A Pécsi Bazilikában megrendezésre kerülő ünnepi koncert műsora is ezt támasztja alá, amelyben 18. és 20. századi szerzemények is helyet kaptak. Időben közülük Johann Sebastian Bach Magnificatja a legkorábbi. A Gloria inexcelsis Deo kezdetű, 191. kantáta mintegy két évtizeddel később, 1745-ben került bemutatásra. Benjamin Britten 1942-ben befejezett Ceremony of Carols (Karácsonyi énekek) című alkotása a vérzivataros évek egyik legfontosabb műve, egyben a 20. századi zene egyik legtöbbet előadott darabja.
A bensőséges élmény olyan kiváló szólisták teszik még teljesebbé, mint a zenekar hárfaművésze, Lakatos Ida, valamint Kovács Ágnes, Tillai Csilla, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs énekművészek, akik mellett a tavaly megalakult Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus lép színpadra. 
A zenekar Pécs mellett idén karácsonykor már harmadik alkalommal ad ünnepi koncertet Eszéken az eszéki Magyar Konzulátus meghívására. 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés