Kezdőlap > Kultúra > Zene > „Hiszem, hogy a jó zene megszépíti, teljesebbé teszi életünket”

„Hiszem, hogy a jó zene megszépíti, teljesebbé teszi életünket”

2018. január 17. szerda, 17:11 Bereczki Lajos Zene
PDF
Díjat kapni jó és felemelő, ennél már csak az jobb, ha ezt a díjat a közönség szavazza meg, adja a Pannon Filharmonikusok művészeinek. Minden évben, így most is január elején átadták az év legkedvesebb muzsikusainak járó elismerést, melynek egyik kedvezményezettje Martin Lászlóné Biró Zsófia hegedűművész volt.

Egy zenekarban, főképp, ha az olyan nagy, mint a Pannon Filharmonikusok, nehéz úgy játszani egy vonósnak,hogy a közönség felfigyeljen rá. Nem azért, mintha nem lennének kiemelkedően tehetséges zenészek, de ez a munka nem az egyénieskedésről, vagy az öncélú figyelemfelkeltésről szól. Sokkal inkább a csapatmunkáról, a harmonikus együttműködésről. Martin Lászlóné Biró Zsófia élete is ennek jegyében zajlik, immár több évtizede a PFZ-nél.

- Mikor és hol vehette át ezt a megtisztelő elismerést?
- A Kodály Központban, január másodikán az újévi koncert utáni, immár hagyományosnak mondható fogadáson, ahol hosszú évek óta kihirdetik a közönség szavazatai alapján a női és férfi nyerteseket. Akkor értesültem a megválasztásomról, aminek nagyon örültem és most is szeretném megköszönni a közönség bizalmát és szeretetét, amely e díjban jelenik meg. Tüke pécsiként az átlagnál jobban megdobogtatja a szívemet a helyi közönség nemes gesztusa.

- Mit gondol, miért esett Önre a közönség választása?
- Harmincnégy éve tevékenykedek a zenekarban, ez kellően hosszú idő ahhoz, hogy a publikum megismerjen és képet alkothasson a munkámról, személyiségemről. Természetesen a találgatáson túl, a közönséget kellene megkérdezni, hogy miért esett rám a választásuk.

- Említette, hogy jó ideje a zenekarnál dolgozik, ha visszatekint, milyen különbséget érez a régebbi és a mai együttes között?
- Nagy a különbség, ha egy szóval kellene jellemeznem a helyzetet, akkor azt mondanám, hogy ez a mai egy profi együttes. A főiskola alatt és után, amikor elkezdtem a zenekarban játszani még nem gondoltam, hogy egy ilyen szép ívű pályában lesz részem. Fantasztikus fejlődést ért le a PFZ, nem kisebbítve a régi együttes teljesítményét, de most valóban a hazai élvonalhoz tartozunk és nemzetközileg is jegyzik a zenekart. A mai fiatal kollégáim gyorsan tanulnak,nagyon jó színvonalon képesek játszani, ennek köszönhetően sok fiatal művész van a zenekarban.  A Pécsi Tudományegyetemmel  kapcsolatban állunk, a Művészeti Karon tanuló muzsikusok közül is rendszeresen kerülnek hozzánk tehetséges fiatalok.

- Ön a szólamán belül milyen feladatokat lát el?
- Elsőhegedűsként dolgozom és szólambeosztó tisztem is van, itt az a feladatom, hogy minden hónapban a koncertprogramnak megfelelően beosszam a művészeket, lehetőleg úgy, hogy egyenlő munkaterhelés jusson mindenkire. Úgy érzem kellő rutint szereztem ebben, már tíz éve látom el ezt a feladatot. Ha új kolléga érkezik, akkor pedig egy kicsit segítem a beilleszkedésben, a zenekaron belüli eligazodásban.

- A hegedűszólam nagy létszámú, milyenek azon belül az emberi viszonyok? Jónak találja azt?
- Úgy érzem igen. Jó érzés tudni, hogy a szólamunkban ez feltétlenül így van, de a zenekar egészére is igaznak gondolom, általában jó a hangulat, segítőkészség, egymásra figyelés, támogató attitűd jellemzi a közösségünket. Az újonnan jövők is elég hamar beilleszkednek a közösségbe, ebben segítjük őket.

- Munkahelyként is ennyire jó a PFZ?

- Mint minden munkahelyen, nyilván nálunk is előfordulnak nehézségek, de próbáljuk mihamarabb megoldani a problémákat. Az egyik legtöbbet koncertező együttes vagyunk az országban, így nagy a munkaterhelésünk, de igyekszünk feladatainkat magas szinten elvégezni.

- Milyen jövőképe van a zenekart illetően?

- Feltétlenül ezen a növekedési pályán, szakmai színvonalon kell maradnunk, hiszen ez biztosítja számunkra a jövőt. Számomra nagyon örvendetes, hogy sok és kiváló külföldi, valamint magyar szólistával dolgozunk, kiemelkedő karmesterek dirigálják a zenekart, ezt kevés vidéki zenekar mondhatja el magáról. Ezek a tényezők is abba az irányba hatnak, amelyek a fejlődést hajtják, generálják.

- Visszatérve a díjra, hogyan lehetne kvázi megköszönni nekik ezt az elismerést?
- Nincs Facebook oldalam, de valószínű ezen változtatok, mert tapasztalom, hogy a mai internetes világban ez mindinkább szükségszerűvé válik. A személyes gratulációkat fogadtam és megköszöntem, talán ez a beszélgetés is alkalmas arra, hogy jelezzem a közönségnek, hogy mennyire örülök ennek a megtiszteltetésnek és innen is köszönöm a kedvességüket.

- Vannak még olyan művek, amelyeket nem játszott, de feltétlenül szeretné a koncerteken bemutatni azokat?
- Nagyon sok művet eljátszottam már, nincs hiányérzetem ezen a területen. Még lesz lehetőségem a zenekarral új műveket előadni, szerencsére nagyon színes és színvonalas minden évadunk tematikája. Klasszikus és modern szerzők egyaránt előfordulnak a repertoárban, nincs híján a szakmai kihívásoknak az életem. Úgy gondolom, inkább ezeknek szeretnék maradéktalanul megfelelni.


Bereczki Lajos

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés