Kezdőlap > Kultúra > Zene > Egy hét múlva: Ördögkatlan tizenkettedszer

Egy hét múlva: Ördögkatlan tizenkettedszer

2019. július 23. kedd, 16:11 Major Zoltán Zene
PDF

Pont egy hét múlva indul a régió legnagyobb és legbarátságosabb összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan. Immár tizenkettedszer. Az idei év díszvendégei Reisz Gábor, a Jelenkor Kiadó és a Hagyományok Háza. A beremendi komolyzenei koncerten Kodály Háry Jánosa csendül fel, a k2 Színház hatalmas vállalkozásában egy nyolcórás előadáson lehet részt venni. Tíz éve halt meg az egyik fővédnök, Cseh Tamás, ezért az öt nap során számos megemlékezés is lesz. (Képünkön: a Wombo Orchestra a tavalyi előmegnyitón. Fotó: Mizerák Andrea).

 Július 30. és augusztus 3. közt ismét jó lesz jónak lenni öt napon át. Idén összesen hat helyszínen: Nagyharsányban, Kisharsányban, illetve a falu határában található Vylyan Teraszon, a Mokos Pincében Palkonyán, és az egyre hangsúlyosabbá váló Villánykövesden és Beremenden csatlakozhatunk be a (kimondani is szédítő) hatszázötven programba. Idén három díszvendéggel találkozhatunk a Katlanban. Jön Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek című közönség- és kritikai sikerek rendezője, akinek nem csak a filmjeit lehet megnézni, hanem fellép a VAN Filmzenekarral, és beszélget vele Veiszer Alinda. A Vylyan teraszon jelen lesz a Jelenkor Kiadó és néhány szerzője (Babiczky Tibor, Boldizsár Ildikó, Keresztesi József, Peer Krisztián, Simon Márton, Szabó Imola Julianna és Tompa Andrea). Villánykövesden nyílik meg a Hagyományok Háza, amely egész napos programokkal várja a népművészet iránt érdeklődőket: délelőtti és esti koncertekkel, tánc- és énekkurzussal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesékkel, szabadegyetem-előadásokkal és hajnalig tartó táncházakkal.

A beremendi Megbékélés Kápolnája előtt felépített színpad minden évben csillagfényes komolyzenei koncertélménynek ad otthont, idén Kodály Zoltán Háry Jánosa szólal meg nagyzenekarral, operaénekesekkel, Dinyés Dániel vezényletével, Fodor Tamással a Mesélő szerepében. Hamvas Napok, avagy a k2 Színház a helyi legendák, történetek színrevitele után idén egy gigantikus, nyolc órás (!) előadást terveznek Hamvas Béla grandiózus terjedelmű művéből, a Karneválból. Az augusztus 3-ai beremendi ősbemutató előtt a nézők megnézhetik a főpróbát és meghallgathatnak ehhez kapcsolódó több beszélgetést és megnézhetnék más Hamvas-darabokat is. "Kik vagytok ti?" Ezt a kérdést tette fel Háy János idén megjelent, szintén tekintélyes terjedelmű és tartalmú könyvében, amelyben saját megfogalmazása szerint a magyar irodalom történetének újraélesztését tűzte ki célul. Ebből a kötetből nyújt ízelítőt maga a szerző, minden nap másik jeles írónk életművét élesztve újra. Both Miklós Udvarába idén az ország északnyugati részéből, Rokytne faluból érkeznek vendégek, akik négy napon keresztül Both Miklóssal (és a közönséggel) együtt énekelnek, valamint beszélgetnek a népszokásaikról. Pina Bauscht idézi meg a TranzDanz, amely Nagyharsányban mutatja be a Szegfű-vonulás című táncos flashmobot, vagyis a katlantáncot, amibe mindenki bekapcsolódhat. „Mentőcsónakok egy süllyedő hajón” címmel tart beszélgetés-sorozatot Bérczes Tibor, melynek középpontjában a cigányság áll. A különféle művészekkel és szakemberekkel megtartott beszélgetések mellett megismerhetjük a „Rézangyalokat”, a lyukóvölgyi Nyitott Ajtó Baptista Iskolában zenét tanuló diákokat.

Tizenkét éve kezdődött az Ördögkatlan Cseh Tamás (és Törőcsik Mari) fővédnökségével, ám az utóbbi tízen sajnos már csak a szellemét tudtuk megidézni. Éppen egy évtizeddel ezelőtt hunyt el ugyanis a sokoldalú és örök fiatal művész, előadó, akire egykori barátai, kollégái emlékeznek koncerteken, illetve mi is felidézhetjük az alakját Nagyharsányban, a Narancsliget-beli Cseh Tamás Szobában, ahol egy pianínót is elhelyeznek a szervezők, amin bárki eljátszhatja egy számát.

Persze a fenti felsorolás csak egy kis szelete az Ördögkatlan felsorolhatatlan programforgatagának, a teljes program, jegy- és bérletvásárlás és további információk az alábbi linken érhetők el: www.ordogkatlan.hu.

Hirdetés
Hirdetés