Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Történelmi és autós szerelmek

Történelmi és autós szerelmek

2017. április 03. hétfő, 19:35 Irodalom
PDF

Április 4-én és 5-én két, Pécshez kötődő szerző új köteteinek bemutatására kerül sor a Tudásközpont konferenciatermében a Csorba Győző Könyvtár szervezésében, mindkét nap 17 órától. Hahner Péter nem mindennapi történelmi összefüggéseket vizsgáló sorozatának új kötete az emberiség történetének 33 szerelmi háromszögét rajzolja meg (33 szerelmi háromszög a történelemben - képünkön). Méhes Károly pedig egyik örök szerelméről, a Ferrariról, annak elmúlt 70 évéről írt "Ferrari 70 - A Scuderia története 1947-2017" címmel, amelynek bemutatójához egy fotókiállítás is kapcsolódik.

Hahner Péter legújabb kötetét ezekkel a gondolatokkal ajánlja olvasóinak:

"A történészek többsége mélyen lenézi, és a pletyka-irodalom világába száműzi a híres emberek magánéletét bemutató írásműveket. A nem-történészek jóval nagyobb tábora azonban szívesen olvasgat arról, hogy mit ettek, mit ittak, hogyan öltözködtek, kiket szerettek és kiket csaltak meg azok, akiknek történelemformáló tevékenységéről már az iskolában is tanultak. Beteges kíváncsiság lenne ennek az oka, vagy szánalmas és megvetendő pletyka-éhség? Nem hiszem. A történelem hírességeinek szerelmi történetei iránti érdeklődés úgy is értelmezhető, mint ősi emberi igény az emberi társadalmak élén tevékenykedő vezetők alaposabb megismerésére.

Az olvasók többsége valószínűleg nem kíván, vagy idő híján nem tud vaskos elemzéseket végigolvasni arról, hogy a történelmi személyiségek milyen bonyolult módon és milyen összetett eszközökkel befolyásolták a hosszabb távú gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális folyamatokat. Viszont mindig fokozott érdeklődést tanúsított az iránt, hogyan viselkedtek a hírességek a mindennapos élet olyan szerepeiben, amelyeket valamennyi ember eljátszhat – milyenek voltak gyermekként és szülőként, szerelmesként, férjként, feleségként és szeretőként. Ilyen szerepekben minden bizonnyal közelebb érezzük magunkhoz a világtörténelmi nagyságokat, mint trónusaikon és minisztereik között, mint hadseregeik élén vagy politikai döntéseik meghozatala közepette.

E kötetben arra teszek kísérletet, hogy néhány történelmi híresség szerelmi életén keresztül mutassam be pályafutásuk főbb állomásait. Abban reménykedem, hogy ebből a nézőpontból is sikerül emlékezetes portrékat felvázolnom a világtörténelem sokat emlegetett személyiségeiről, s a korszerű szakirodalmat felhasználva lényeges ismereteket közölnöm korszakukról, annak főbb konfliktusairól és folyamatairól.

A kötetben bemutatott szerelmi háromszögek történelmi jelentősége természetesen változó. Egyes szerelmek hozzájárultak birodalmak létrejöttéhez, kormányzatok kialakításához és megbuktatásához, boldoggá vagy boldogtalanná tették a milliók sorsáról döntő vezetőket, s ezzel olykor jelentős befolyást gyakoroltak a világtörténelemre. Más szerelmek pedig titokban maradtak a kortársak előtt, és inkább azért érdemes felidéznünk fordulataikat, mert sajátos fényt vetnek egyes „nagy emberek” személyiségére, és hozzájárulhatnak alaposabb megismerésükhöz.

Őszintén remélem, hogy az olvasók valamennyi történetet érdekfeszítőnek találják."

 

alt

 

Szintén történelem és szerelem, a 20. század egyik legmeghatározóbb autómárkája, a Ferrari és a hozzá kapcsolódó Scuderia elmúlt hetven évéről Méhes Károly írt "Ferrari 70 - A Scuderia története 1947-2017" címmel egy összefoglaló áttekintést.

Enzo Ferrari 1947-ben alapította a nevét viselő autógyárat, mely mára a világ egyik legjelentősebb brandjévé vált. A Ferrari az eltelt 70 alatt fogalommá lett, noha nagyon is kézzel fogható tárgyakról szól, vagyis szupergyors utcai sportautókról és persze versenygépekről. A céggel egyidős a versenyistálló, a Scuderia, ami aztán a Forma-1 indulása, vagyis 1950 óta a Ferrari legfőbb hírvivőjévé vált - számtalan fényes sikerével és fájó tragédiájával együtt. Elég csak a Ferrarival világbajnokságot nyert vagy a többi legendás pilóta nevét felemlegetni, Ascaritól Laudán át Schumacherig, Froilan Gonzaleztől Gilles Villeneuve-ön keresztül Fernando Alonsóig. Róluk többnyire még azok is tudják, kikről van szó, akik nem nézik vasárnaponként a Grand Prix-futamokat.

A Forma-1 szakíró évtizedről évtizedre veszi végig a Ferrari csapat szereplését a Forma-1-ben, felvillantva mindazt, amiben a sportág, a Scuderia ennyi év alatt változott. A világbajnokok természetesen külön fejezetet érdemelnek, így alaposan megismerkedhet az olvasó Alberto Ascarival, Juan Manuel Fangióval, Mike Hawthornnel, Philip Hill-lel, John Surteesszel, Niki Laudával, Jody Scheckterrel, Michael Schumacherrel és máig utolsó bajnokukkal, a most is a Ferrarinál versenyző Kimi Räikkönennel. A neves pilótákat pedig még felsorolni is nehéz, mivel szinte mindenki, aki egy Forma-1-es Ferrari kormánya mögé ülhetett, legendává vált.

A 70 évnyi Ferrari-históriáról szól Méhes Károly új kötete és a fotótárlat is, amit május 4-ig láthatnak az érdeklődők a Tudásközpontban. A szerzővel a könyvbemutatón Tóth Róbert, az M4 Sport és a Formabontó című rádiós műsor szerkesztő-riportere beszélget.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés