Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > „Csak tiszta forrásból” – jön az Országos Könyvtári Napok

„Csak tiszta forrásból” – jön az Országos Könyvtári Napok

2017. szeptember 24. vasárnap, 18:55 Irodalom
PDF

altA Csorba Győző Könyvtár Baranya megyében 2017. október 2–10-ig rendezi meg a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozatát, az Országos Könyvtári Napokat. Az eseménysorozat idén a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL összefoglaló címet kapta. Az OKN alatt számos előadáson, kiállításmegnyitón, író-olvasó találkozón, érdekes beszélgetésen vehetünk részt. Részletes programajánlónk következik.

Október 2-án 14 órakor kezdődnek meg az Országos Könyvtári Napok 2017-es rendezvénysorozatának pécsi programjai egy egyedi kiállításmegnyitóval a "Olvass és írj Anne Frankkal" címmel a Tudásközpont -1. szintjén. 70 éve jelent meg először az Anne Frank naplója. A kiállításra látogató tanulók megismerhetik a Frank család történetét, és Anne Frankot mint tehetséges írót. Anne Frank naplója és önálló történetei olvasásra és írásra ösztönzik a fiatalokat. Személyes példája segíti az önkifejezést, bővíti a diákok érdeklődési körét, és egymás elfogadására tanítja őket. A kiállítás az Anne Frank Ház együttműködésével valósul meg. A tárlatot a szervezők elsősorban a 9–15 éves korosztálynak ajánlják, akik számára előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetést tartunk. Regisztráció: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. 72/501-500/28022. A kiállítás október 29-ig lesz látogatható a Tudásközpontban. A kiállítás vendégeit köszönti: Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója. A kiállítást megnyitja: Vörös István, középiskolai tanár, helytörténész.

Dr. Vekerdy Tamás, a neves gyermekpszichológus tart szintén október 2-án, 18 órától "Érzelmi biztonság - Elég jó szülő, elég jó gyerek?" címmel előadást a Tudásközpont -1. szintjén, a nagyelőadóban. Vajon a gyermek valóban a szülők visszatükröződése? Nevelési módszereink, mutatott példáink mennyiben befolyásolják gyermekeink későbbi életét? Vajon a popkultúra, a barátok és ismerősök, vagy a szülő elsősorban gyermeke jövőjének formálója? És mi a helyzet a szülőkkel? Miként lehetünk elég jók gyermekeink számára? Egyáltalán: miben mutatkozik meg az „elég jó” fogalma? Dr. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus 1972 óta van a pályán, számos, a gyermekek lélektanával, szülők és pedagógusok hozzáállásával, bölcsődék, óvodák és iskolák szerepeivel foglalkozó tudományos kötet szerzője. Előadásában arra igyekszik választ adni, miként legyünk jók önmagunkban, és gyermekeinkkel együttműködve. Már teltházas rendezvény!

Szintén nagy népszerűségnek örvend az évek óta megrendezésre kerülő "Rendhagyó irodalomóra", amelyre idén október 3-án 16:00-19:00 közt kerül sor szintén a Tudásközpont -1. szintjén, a nagyelőadóban.

16.00-tól Horváth Kristóf „Színész Bob” Pilinszky Jánosról

17.00-tól Szilágyi Zsófia irodalomtörténész a 100 éve született Szabó Magdáról

18.00-tól Németh Gábor Szinnyei Júlia-díjas író Esterházy Péterről mesél

Az est moderátora: Balogh Robert. A rendhagyó irodalomórák ügyeletes tanára: Pethőné Nagy Csilla. A szünetekben örömzenél: MsU613 – Pap Balázs és Etlinger Mihály. A program során kvízjátékra is sor kerül. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Középiskolai csoportok előzetes regisztrációját 2017. szeptember 26-ig várják a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen. A szervezők iskolánként egy-egy osztályt tudnak fogadni, jelentkezési sorrendben.

Nem csak a Tudásközpontban lesznek programok az Országos Könyvtári Napok alatt. Október 4-én 17 órakor "Emlékképek" címmel a Pécsi Zománcműhely Egyesület kiállításmegnyitójára kerül sor a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtárban. A vendégeket köszönti: Maneszkó Krisztina, a Csorba Győző Könyvtár Pécsi Városi Hálózati Osztályának vezetője. A kiállítást megnyitja: H. Barakonyi Klára képzőművész. A megnyitó után beszélgetéssel egybekötött művész-közönség találkozóra várják az érdeklődőket. Kiállítók: Ágostonné Végh Mária, Banóné W. Éva, Benkedné Beke Piroska, Blahó Ani, Czipó Ernő, Czipó B. Rózsa, Halászné Hartmann Zille Késa, Hidasi Ágnes, Husztiné Jakab Erzsébet, Kemény Gizella, Lángné Győr-Katona Pálma, Mischinger Erzsébet, Pálfalviné Benedek Klára, Svasticsné Bogáthy Zsuzsanna, Szakonyi Zsuzsanna, Székelyiné Zsámboky Ilona, Szikszayné Németh Mária, Ujvári Ildikó, Varga Marianna, Varjasné Mayer Éva, H. Barakonyi Klára művészeti vezető. A kiállítás megtekinthető 2017. november 3-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Öt torony. A Tudásközpont konferenciatermében október 4-én 18 órától kerül sor a P. Horváth Tamással való író-olvasó találkozóra. P. Horváth Tamás Tündérváros című könyvének szakmai és közönségsikere után most jelentkezik a folytatással, a Zsolnay család, a Zsolnay-porcelán és Pécs város regényes történetével. Az Öt torony címet viselő könyv a szinte elfelejtett szerb megszállással kezdődik, és az államosítással ér véget. Az íróval Dr. Mekis D. János egyetemi docens beszélget.

Dániel Andrással, a jelenleg nagyon népszerű kuflik (és persze sok más mese) szerzőjével találkozhatnak a gyerekek október 5-én 10 órától "Találkozás a kuflikkal az elhagyatott réten" címmel a Körbirodalom Gyermekkönyvtárban. A kufli könyvek szerzőjével sétálhattok az elhagyatott réten, ahol megtudhatjátok, honnan jöttek a kuflik, hogyan készülnek a róluk szóló képeskönyvek és még a kufli rajzfilmek titkai közé is bekukkanthattok! A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen lehet. Kicsibácsi és Kicsinéni kalandjai is sorra kerülnek még aznap, 13 órától a Csipkefa Gyermekkönyvtárba várják a gyerekeket. Kicsibácsi és Kicsinéni egy apró dióban élnek, amit ide-oda fúj a szél a világban. Az ő különös történeteikből olvas fel a szerző, Dániel András, miközben azt is elmondja, hogyan lesz hosszú, kalandos út végén egy kósza ötletből igazi mesekönyv. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen lehet.

A szerzői jog témája kerül az asztalra október 5-én 14 órától a Tudásközpont konferenciatermében. A kerekasztal-beszélgetésen többek között szó lesz az idézésről és átvételről, a többszörözésről, az oktatási intézményeket és a közgyűjteményeket érintő szabad felhasználási esetekről, a könyvtári digitalizálásról és az elektronikus kölcsönzésről. Vitaindító előadást tart Dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztályának főosztályvezetője. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Füzes Barnabás, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár vezetője, Erőss Zsolt, a Kronosz Kiadó felelős szerkesztője.A beszélgetés moderátora: Dr. Amberg Eszter, a Csorba Győző Könyvtár igazgató-helyettese.

Libikóka. Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestjén október 5-én 18 órától a Tudásközpont nagyelőadójában nem a népszerű szabadtéri gyermekjáték lesz a főszereplő. Az ismert író és a népszerű zeneszerző közös estjén anyáink, apáink történetei kerülnek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el. Zene, irodalom és színház találkozása: új írások és a szerzők közös dalai. Műhelytitkok és dalok a Stop című Grecsó–Hrutka zenés darabból, és persze anekdoták, melyek nem a sublótba valók.

Október 6-án 9:30-kor szeretettel vár minden anyukát, apukát kisgyermekével együtt énekelni, mondókázni, játszani a Gingalló című foglalkozásra az Apáczai Csere János Fiókkönyvtár. A foglalkozást vezeti: Mészáros Zsófia, gyermekkönyvtáros.

Ugyanezen a napon az operarajongóknak és a téma iránt érdeklődőknek érdemes 17 órától a Tudásközpont konferenciatermében helyet foglalnia, mert meghallgathatják Hátléber András és barátai "Operamesék - Szerelem és halál az operaszínpadon - Katarzis-kutatás Händeltől Wagnerig" című előadását. „Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő..." Katartikus pillanat, amikor egy művészeti alkotásban önmagunkra ismerünk. Hábetler András és barátai megmutatják, hogy ez megtörténhet az operaszínpadon is. Ha szereti az operát, vagy ha csak szeretné szeretni, ezt az előadást ne hagyja ki! „Opera pátosz és mikrofon nélkül, kivételes hangokkal, sok humorral.”

Hogyan kellene tanítani az irodalmat középiskolában? Ezt a témát járja körül Nényei Pál, Az irodalom visszavág című kötetek szerzőjével az "Irodalomtörténet szokatlan hangnemben" című esten Horváth Viktor író, műfordító október 9-én 17 órai kezdettel a Tudásközpont konferenciatermében. “A tanár felelőssége ma sokkal nagyobb, mint korábban – véli Nényei Pál író, középiskolai tanár. Ha egy mű nem adja magát könnyen, akkor szerinte egy gyerek ma sokkal hamarabb a sarokba hajítja, éppen ezért a tanárnak kell felmutatnia azokat a kapcsolódási pontokat, melyek segítségével a művet a gyerek is magáénak érezheti. Az irodalom visszavág első kötetében is erre tesz kísérletet, amikor az irodalom születését, a görög eposzok vagy színház világát kortárs összefüggésekbe ágyazva próbálja felfesteni.” Az immáron sorozat második kötete 2016-ban jelent meg A paradicsomkerttől a pokol kapujáig alcímmel. A beszélgetés során többek között a kötelezőkről, az oktatási álproblémákról, és a klasszikussá válásról lesz szó.

A József Attila-díjas költő, író, műfordító, Lackfi János lesz október 10-én 17 órától az Országos Könyvtári Napok vendége a Tudásközpont -1. szintjén, a nagyelőadóban. „Szilágyi Örzsébet E-mailjét megírta, Emoti-Konokkal azt is telesírta.” – így kezdődik Lackfi János A fekete router című verse, amelyet pár hét alatt több százezren olvastak és majdnem tízezer lájkot kapott a facebook-követőktől. A "Szóvihar Lackfi Jánossal" című esten az Arany balladából született vers utóéletéről, az Apám kakasa kötet folytatásáról, francia gyerekversekről és a mai korra formált klasszikus dalszövegekről beszélget a szerzővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője.

További események az OKN alatt:

AMNESZTIA NAPOK ÉS KÖNYVES SZOMBAT A FIÓKKÖNYVTÁRAKBAN

Október 2–10. között a lejárt határidejű könyveket késedelmi díj nélkül visszavihetik a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtáraiba (Apáczai Csere János Fiókkönyvtár - (Pécs, Apáczai körtér 1.), Belvárosi Fiókkönyvtár - (Pécs, Király u. 9.), Csipkefa Gyermekkönyvtár - (Pécs, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.), Minerva Fiókkönyvtár - (Pécs, dr. Veress Endre u. 6.), Kertvárosi Fiókkönyvtár - (Pécs, Honvéd tér 1.), Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtár - (Pécs, Nagy Jenő u. 24.). Október 7-én, a Könyves Szombat program keretében négy fiókkönyvtár (Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtár, Kertvárosi Fiókkönyvtár, Belvárosi Fiókkönyvtár, Apáczai Csere János Fiókkönyvtár 9.00–17.00 óráig ingyenes beiratkozással és meghosszabbított nyitvatartással várja olvasóit.

A KISTAMÁS GYULA KÖNYVTÁRPONT ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

A Kistamás Gyula Könyvtárpontot (Pécs-Vasas, Bencze J. u. 6.) október 5-én 9 órakor Dr. Őri László alpolgármester, valamint Miszler Tamás könyvtárigazgató adja át. A látogatókat a Pécs-Vasasért Egyesület elnöke, Berényi Zoltán köszönti. A megnyitón a Vasasi Óvoda óvodásainak zenés irodalmi műsorát láthatjuk. 15.00 órától teaházzal és kreatív játékokkal várják a helybéli gyerekeket és felnőtteket a könyvtárba.A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának szorgalmazására létrejött KönyvtárPont fenntartója a Pécs-Vasasért Egyesület, a szakmai segítséget a Csorba Győző Könyvtár biztosította.

KÖNYVCSERE A KÖNYVTÁRBAN

Október 2-6 között minden nap 15:00-18:00 között a Tudásközpont 0. szintjén. "Hozd el régi, megunt, nem használt vagy több példányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit ingyen! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, ám visszatérésedre is számítunk – újabb gazdára váró könyvekkel! Hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotban lévő könyveket fogadunk el."

RETRO KÖNYVVÁSÁR ÉS OLVASÓLIGET A GESZTENYE LIGET FESZTIVÁLON

Az idei évben is csatlakozik a Csorba Győző Könyvtár a Gesztenye Liget Fesztiválhoz. Október 7-én 10:00-16:00 között retro könyvvásár és olvasóliget várja a fesztivál látogatóit. A szervezők a gyerekeket gesztenyés foglalkozásokkal várják.

INFORMATIKAI ÓRÁK

Az Országos Könyvtári Napok alatt informatikai óra indul. A csoportban való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a csoport maximális létszáma 15 fő. Érdeklődni 2017. szeptember 25-ig a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a 72/501-500/28058-as melléken lehet.

Az Országos Könyvtári Napok további programjairól ezen a linken tájékozódhat.

Hozzászólások

 
0 #8 Kelpapy 2019-07-27 02:40
How To Last Longer Naturally buy [censored] Cialis Comprar Mejor Precio Overnight Cialis
Idézet
 
 
0 #7 Kelpapy 2019-07-14 08:56
Buying Cytotec Online Buy Generic Plavix India cialis Baclofene Achat Ligne Cialis Soft Achat Online
Idézet
 
 
0 #6 Randcob 2019-06-30 19:53
[censored] 35 Ans 100 Mg Lasik Online No Prescription Costi Finasteride Propecia cialis overnight shipping from usa Zithromax Label
Idézet
 
 
0 #5 Kelpapy 2019-06-30 14:20
Cvs [censored] Prices Amoxil Twice Daily Dosing Kaufen Cialis 20mg [censored] Amoxicillin Baby Rash Tomar [censored] Durar Mas
Idézet
 
 
0 #4 Kelpapy 2019-06-19 10:18
Comprare [censored] Generico Line buy generic cialis Celexa Online No Prescription Cialis Wirkung Verstarken Keflex Antibiotic Information
Idézet
 
 
0 #3 Randcob 2019-06-18 12:37
Cialis A Cosa Serve canadian pharmacy cialis Cheap Brand Cialis Online Amoxil Side Effects In Dog
Idézet
 
 
0 #2 Kelpapy 2019-06-08 03:30
Glucosamine With Amoxicillin Can Keflex Cause Thrush cialis generic Priligy Approuve Par La Fda Clomid Orgalutran Lasix Canada
Idézet
 
 
0 #1 Randcob 2019-06-05 10:51
Amoxicillin Dosage Instructions Ordering Plavix Canada Cialis En Suisse Forum [censored] online pharmacy isotretinoin 10mg skin health
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés