Kettős jubileum a Modern Magyar Képtárban

Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Kettős jubileum a Modern Magyar Képtárban

Kettős jubileum a Modern Magyar Képtárban

2019. február 25. hétfő, 17:05 Képzőművészet
PDF

Két igen fontos jubileum – a Bauhaus alapításának 100., valamint Weiniger Andor (1899–1986) festő, grafikus, építész, formatervező születésének 120. évfordulója – előtt tiszteleg az a kiállítás, amely március 1-jén 17.00 órakor nyílik a JPM Modern Magyar Képtárában (Pécs, Papnövelde u. 5.).

Weininger Andor (1899–1986) életműve csaknem a teljes huszadik századot felöleli, életének egyes állomásai pedig a világ legkülönbözőbb pontjaihoz kötik. Életét az emigrációk sora és ezzel együtt újabbnál újabb kulturális és művészeti közegek megismerése határozta meg. Képzőművészeti munkásságában látványos ívet írt le, a huszadik század avantgárd művészeti irányzatai közül többhöz is csatlakozva, a Bauhausban megismert geometrikus absztrakciótól a szürrealizmusig. Weininger a képzőművészet mellett több más művészeti ágban is jelentőset alkotott. A Bauhaus összművészeti koncepciója jegyében az 1920-as években zenészként, előadóművészként és színpadtervezőként is dolgozott. Ezek a tevékenységei képzőművészetéhez hasonlóan fontos elemei munkásságának, egyik sem képzelhető el a többi nélkül.

A Weininger Andor születésének 120. évfordulója és a weimari Bauhaus megalapításának centenáriuma alkalmából a Janus Pannonius Múzeumban és a Virág Judit Galériában megrendezett kiállításon valamennyi alkotói periódusa megismerhető. A művek jelentős részben Körner András, New Yorkban élő építész gyűjteményéből származnak, aki 1970-től a művész haláláig szoros barátságot ápolt Weiningerrel és a műveket személyesen kapta tőle és özvegyétől ajándékba.

A március 1-jén nyíló és március 31-éig a Modern Magyar Képtárban megtekinthető Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig – Művek Körner András és a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből című tárlat számos hangzó- és mozgóképanyag segítségével kalauzolja a látogatót Weininger Andor életművében, megjelenítve éppúgy az építészt, mint a zenészt, képzőművészt, színészt, színpadépítő szakembert.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés