Kezdőlap > Kultúra > Színház > A Ciróka a sokszínűség bábszínháza

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza

2017. szeptember 16. szombat, 12:26 Major Zoltán Színház
PDF

Több mint harminc éve működik hivatásos bábszínházként a kecskeméti Ciróka. A Bóbita szintén több évtizede áll szakmai és baráti kapcsolatban vele. Szeptember 9-én Rigócsőr király című darabjukat adták elő a pécsi közönségnek, a bábmúzeum látogatói pedig december végéig „Cirókáék” egy napjába leshetnek bele, a felkeléstől a lefekvésig. A tárlat és a vendégszereplés apropóján Kiszely Ágnessel, a Ciróka Bábszínház igazgatójával beszélgettünk a bábszínházról és a Bóbitával közös szálakról. (Képünkön: a bábmúzeumi megnyitón (balról jobbra): Sramó Gábor, Kiszely Ágnes és a Rigócsőr király szereplői, fotó: Bóbita Bábszínház.Tárlatfotók: Mizerák Andrea)

- Kérem, mutassa be röviden a Ciróka Bábszínházat a pécsi olvasóknak! Milyen jellegű előadásokat tartanak, mely korosztályok számára? Melyek a bábszínház történetének mérföldkövei, kik a fontos alkotói, művészei?

A Ciróka az ország 13 kiemelt minősítéssel rendelkező bábszínházainak egyike. Gyökerei legalább olyan messzire nyúlnak, mint a Bóbitáé. Több évtizedes amatőr tevékenységet követően 1986-tól működik hivatásos, államilag támogatott bábszínházként.  Repertoárja valamennyi korosztályt igyekszik megszólítani: rendszeresen játszunk 4 éven aluliaknak, óvodásoknak és kisiskolásoknak. A középiskolásoknak színházi részvételi, úgynevezett tantermi előadásokat készítünk, a felnőtteknek pedig már tizennegyedik éve indítunk előadás-sorozatot, ennek keretében főleg budapesti előadások vendégeskednek a Ciróka színpadán. A 26 fős társulat 2001-ben vehette át az ország első, újonnan épített bábszínházát.  Annak köszönhetően, hogy minden előadás más-más alkotó team kézjegyét hordozza magán, a Cirókára leginkább a sokszínűség a jellemző. Az alkotók tekintetében most csak néhány különösen fontos előadást említenék. Gimesi Dóra író, Kuthy Ágnes rendező és Mátravölgyi Ákos tervező munkái közül például a Gabi és a repülő nagypapa és A Csomótündér előadásokat, amelyek fontos tabutémákat érintenek. Előbbi az öregségről, az elmúlásról, utóbbi a családi egység felbomlásáról beszél a mese és a színház nyelvén. Hasonlóan jelentős számunkra a Vidovszky György rendezésében színpadra állított Hamupipőke, amely beválogatásra került a 2014-es év 40 legfontosabb színházi előadása közé. 
Előadásaink mellett igyekszünk minél több olyan programot kínálni, amelynek közösségteremtő ereje van. Ide tartozik például az évről-évre megújuló Vasárnapi Mesébelépő játék, amely többek között a tiszteletbeli társulati tagság elnyerését is lehetővé teszi. A bábszínházi szakma számára kétévente rendezzük meg a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját, amely fontos esemény a  hivatásos társulatok életében. Kecskemét egyik érdekessége, hogy nem csak az alkotóműhelyek, de a diákszínjátszók száma és aktivitása is rendkívüli, évről-évre izgalmas munkák születnek.  Színházunk igyekszik minden lehetséges támogatást megadni ezen a területen.

- Szeptember 9-én vendégelőadásukon a Rigócsőr királyt adták elő a Bóbita Bábszínházban. Milyen volt a darab pécsi fogadtatása?

Az előadás különlegessége, hogy eredetileg a Bóbita felkérésére született meg úgy tíz évvel ezelőtt, rendezője, Kuthy Ágnes azóta a Ciróka főrendezője. Nálunk most újjászületett az előadás, természetesen új szereposztással. Ilyen előzményekkel igazán különleges élmény volt a Bóbitában játszani, különösen Fülöp Józsefnek, aki a régi és a mostani verzióban is címszerepet játszott. A közönség kitüntető figyelemmel és tapssal fogadta az előadást, és azt gondolom, hogy az alkotók meg is érdemelték.

- A Bóbita aktuális időszaki bábmúzeumi kiállításán a Ciróka számos közelmúltbeli előadásának bábjait tekintheti meg a közönség. Miért ezeket a darabokat választották a pécsi bemutatkozásra? Mennyire fedik a kiállított bábok a Ciróka előadásainak repertoárját? Van-e esetleg kedvence a bábok, bemutatott előadások közt?

Előadásainkban szereplő bábjainknak se szeri se száma, a kiállított alkotások csupán kis ízelítő a tárházból. A tárlatot Emőd Kriszta bábkészítő kollégánk tematikusan állította össze, "Cirókáék" egy napját igyekszik megmutatni a reggeli teázás mozzanatától az esti lefekvés pillanatáig. Így a kíváncsiskodók is meggyőződhetnek arról, hogy a kecskeméti mesehősök mindennapjai semmiben sem különböznek a mi megszokott hétköznapjainktól. És hogy van-e kedvenc? Mindegyik az!

- Mióta tart a szakmai (és baráti) kapcsolat az Önök bábszínháza és a Bóbita között? Milyen együttműködések születtek, terveznek-e a szeptember 9-eihez hasonlóan további vendégjátékot, illetve a Bóbita társulata ellátogat-e Önökhöz a közeljövőben?

Az ismeretség,  a szakmai és  baráti kapcsolat évtizedekre nyúlik vissza, Báron László és Kós Lajos idejére. Ők voltak az alapítói és művészeti vezetői annak a két amatőr együttesnek, amelyek a jelenlegi színházaknak a gyökerei. Ez a barátság most is él, folyamatos kapcsolatban vagyunk, és olykor vendégeskedünk is egymásnál. A Bóbita például rendszeresen jelen van a Bábszínházi Találkozó programjában, és mi is többször ellátogattunk a pécsi felnőttbábfesztiválra.

- Milyen előadásokat ajánlana az idei évadból a Kecskemétre látogató pécsieknek?

Valamennyi repertoáron lévő előadásunkat ajánlom, ha Kecskeméten járnak. De ha különlegességre vágynak, akkor decemberben látogassanak el hozzánk, ugyanis ebben az időszakban nálunk vendégeskedik a Mikulás. A Mikulás kuckójába távolléte alatt lehet bekukkantani, és aki belép, sok meglepetés várja! Aktuális programjainkról a honlapunkon találnak tájékoztatást. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt


Hirdetés
Hirdetés