Kezdőlap > Kultúra > Színház > A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába

2019. január 17. csütörtök, 20:04 Major Zoltán Színház
PDF

altÚj kiállításban gyönyörködhetnek a Bóbita Bábmúzeum látogatói: az egri Harlekin Bábszínház néhány előadásának míves és nagyméretű bábjai és díszletei köszöntik az ide betérőt. A Harlekin Bábszínház - ahol a mesék életre kelnek című kiállításon találkozhatunk Pom Pom mesék bábjaival, A dzsungel könyve életnagyságú figuráival, keleti és cirkuszi hangulattal, Don Quijote világával, magyar népmesékkel, sőt még Hamlet is megszemlélhető közelről. (Fotók: Mizerák Andrea)

 

"A Harlekin Bábszínház Eger városának és az észak-magyarországi régiónak az egyik legfontosabb kulturális intézménye, amely alapítása óta a magyar bábművészet leginnovatívabb műhelyei közé tartozik. Mesélünk klasszikus és kortárs történeteket, a bábművészet tradícióit pedig egyszerre igyekszünk ápolni és a 21. századi követelményeknek megfelelően megújítani.

2013. február 1-től Éry-Kovács András színházi rendező vette át a bábszínház vezetését. Bemutattuk a Játsszunk mesét! Piroska és a farkas interaktív mesejátékot, amely az új igazgató bemutatkozó rendezése volt. Felújítottuk a Somogyi Tamás rendezte Rómeó és Júliát, de tovább játszottuk a Csak Rómeó és Júlia drámamódszertani előadást is, amit Madák Zsuzsa állított színpadra. Majd ősztől lényegében egy új társulattal kezdtük meg a munkát. Ekkor szerződött a társulathoz Szűcs Réka, Zádori Szilárd, Mészáros Pancsa, később csatlakozott Sóvári Csaba, Szilner Olivér, Szabados Böbe, akik szinte mind a budapesti Kolibri Színház bábszínészképző stúdiójából és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemről érkeztek és a mai napig jelentős tagjai a társulatnak.

Éry-Kovács vezetése alatt a bunraku bábmozgatási technika vált elsődlegessé, emellé társult a zene, mint jelentős bábművészeti megjelenítési forma. Novumnak számított a bábszakmában, hogy ismert klasszikus musical és kortárs opera bábváltozatai is bemutatásra kerültek a Harlekinben. Az elmúlt évek legnagyobb sikere a Dés László-Geszti Péter feldolgozása alapján készült bábmusical, A dzsungel könyve, de jelentős volt az Egri Kamaraopera Fesztivál keretében bemutatott Kósa György: Kocsonya Mihály házassága kortárs opera bábváltozata is.

Elsősorban a gyerekeknek játszunk, előadásaink érzékenyen, magas művészi igénnyel dolgozzák fel az adott életkorra jellemző kérdéseket és problémákat. Repertoárunkon évek óta kiemelt szerepet kap a magyar népmesekincs, hiszen ezek a történetek amellett, hogy nagy, örök igazságokat képviselnek, hozzájárulnak a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlesztéséhez is.

A Harlekin társulata zenei megjelenítésben és bábmozgatásban is élen jár. Rendkívül fontos színházunk számára, hogy előadásaink látványvilága, vizuális megjelenítése - a bábok és a díszletek - minden esetben a meglepetés erejével hassanak, titkaikkal és csodáival elvarázsolják és lekössék a nézőket. A gyerekelőadások mellett évadonként egy-egy felnőtt és drámamódszertani ifjúság előadást is készítünk.

A Harlekin Bábszínházat a kiváncsiság és az állandó megújulás képessége is jellemzi, ezt mutatják a rendszeres továbbképzések, workshopok, illetve a meghívott írók, rendezők, zeneszerzők, tervezők névsora. A velük zajló, mindkét fél számára inspiratív alkotófolyamatok, az első találkozásokból születő újabb együttműködések jelzik, a Harlekin a legjobbak mellé sorakozott fel az utóbbi esztendőkben." A bemutatkozás után pedig lássuk magukat a bábokat és díszleteket, amelyeket május 4-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Bóbita Bábmúzeumában.

 

alt

A dzsungel könyve - rendező: Halasi Dániel

 alt

Tervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2014

alt

Pom Pom meséi - rendező: Szűcs Réka

alt

Tervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila

alt

Bemutató: 2017

alt

Tancika Marcika - rendező: Szűcs Réka

alt

Tervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2016

alt

A szegény ember hegedűje - rendező: Veres András

alt

Tervező: Grosschmid Erik, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2015

alt

Pirosmalac - rendező: Éry-Kovács András, társrendező: Szűcs Réka

alt

Tervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2014

alt

Testvérek

alt

rendező: Kovács Géza

alt

Tervező és bábkészítő: Majoros Gyula

alt

Bemutató: 2016

alt

Egy jeles nap - rendező: Éry-Kovács András

alt

Tervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2016

alt

Fenn és lenn, avagy cirkusz minden - rendező: Éry-Kovács András

alt

Tervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila

alt

Bemutató: 2014

alt

Don Quijote, avagy Alonso Quijana útja a végtelenbe - rendező:Éry-Kovács András. Tervező: Csonka Erzsébet
bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2015

alt

Pipitér és Libatop - rendező:Éry-Kovács András. Bábtervező: Csonka Erzsébet, bábkészítő: Kaló Attila. Bemutató: 2015

alt

A kiskakas gyémánt félkrajcárja - rendező: Somogyi Tamás. Tervező: Boráros Szilárd, bábkészítő: Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2016

alt

Hamlet - rendező: Somogyi Tamás. Tervező: Jakob Nóra, bábkészítő: Jakob Nóra, Csonka Erzsébet, Kaló Attila. Bemutató: 2015


Hirdetés
Hirdetés