Kezdőlap > Kultúra > Film > Megkezdődött a Seven Hills nemzetközi filmfesztivál Pécsett

Megkezdődött a Seven Hills nemzetközi filmfesztivál Pécsett

2018. szeptember 04. kedd, 13:23 Film
PDF

Nyitó gálával és a VoiSingers énekegyüttes filmzenei estjével vette kezdetét az a filmes nagyrendezvény, amely egészen a hét végéig folytatódik a baranyai megyeszékhelyen. A Seven Hills International Film Festival (SHIFF) hétfő esti, a Kodály Központban tartott megnyitóján a programsorozat díszvendége, Bahrein magas rangú küldöttsége is részt vett. A Perzsa-öbölbéli királyság alkotói és más képviselői a fesztivál során még számos alkalommal szerephez jutnak. (Fotó: SHIFF)

– Bahrein mindig is támogatta a művészeteket, úttörő volt a filmszínházak létrehozásában, és fiatal tehetségekben is bővelkedik, úgy a színészkedés, mint a rendezés és a filmgyártás terén egyaránt – mondta köszöntőjében dr. Sheikh Khalid bin Khalifa Al-Khalifa, a bahreini Isa Kulturális Központ elnöke. A királyi uralkodó család tagja felhívta a közönség figyelmét arra, hogy két bahreini film is szerepel a SHIFF programjában, továbbá mindenkit hívott a szerdai Spirit of Bahrain gálaestre, amelyre a pécsi Pannon Filharmonikusok közreműködésével kerül sor.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára végül nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért az ő köszöntőjét Bősze Ádám, az est moderátora olvasta fel. Beszédében kitért arra is, hogy Magyarország a földrajzi elhelyezkedéséből adódóan olyan híd lehet kelet és nyugat, észak és dél között, amelyen szabadon találkozhatnak a különböző kultúrák alkotói, filmesei és filmjei. Kiemelte továbbá, hogy bár a SHIFF természetesen a filmekre fókuszál, a társművészetek fontosságát jelzi, hogy a filmesek mellett költő, festő és zeneszerző is szerepel a meghívottak között.

A rendezvénysorozatot hivatalosan Tapodi Gabriella és Tóth Dániel fesztiválszervezők nyitották meg, majd a pécsi VoiSingers énekegyüttes filmzenei estjét élvezhette a közönség. A többi közt a Csillagok háborúja, A Gyűrűk Ura, a Mamma Mia!, a Shrek, a Sztárom a párom és a Volt egyszer egy vadnyugat című alkotások ismert dallamai csendültek fel. A koncertet követően végül tűzijáték zárta a nap programját.

A Seven Hills International Film Festivalra 106 országból több mint 3.000 filmet neveztek. A fináléba 41 alkotás jutott: 25 kisjátékfilm, 11 nagyjátékfilm és 5 dokumentumfilm. Ezen művek és további meghívott filmek vetítésére szeptember 3-tól 7-ig, naponta 10 és 22 óra között kerül sor a pécsi Apolló és az Uránia Filmszínházakban, valamint a helyi Cinema City moziban. A belvárosban kialakítandó ingyenes, úgynevezett gerillamozikban (vagy filmkávézókban) pedig már ismert filmeket mutatnak be. Ami a versenyprodukciókat illeti, a díjakról, elismerésekről rangos zsűri határoz: a döntés Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendező-forgatókönyvíró, Báron György szerkesztő-filmesztéta-filmkritikus, Khaled Soliman Al Nassiry palesztin-szír költő-irodalomkritikus-tervezőgrafikus-rendező, George Ovashvili grúz filmrendező-forgatókönyvíró-producer, Felix Tissi svájci író-rendező-forgatókönyvíró-producer, valamint a zsűri elnöke, Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kezében van.

A SHIFF ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozóra is sor kerül: az érdeklődők alkotókkal, főszereplőkkel, sőt, nemzetközi (európai, hollywoodi, bollywoodi) és magyar filmes szakemberekkel, sztárokkal is találkozhatnak. Az idei fesztivál díszvendége az ázsiai szigetország Bahrein, az egyéb kiemelt programok – a nyitógála, a jótékonysági gálaest, valamint a díjátadó est – mellett ezért is kerül sor a már említett bahreini gálaestre (szeptember 5., 19 óra, Kodály Központ). A felcsendülő mű, melyet a Pannon Filharmonikusok előadásában – száz zenésszel a színpadon – láthatunk-hallhatunk Bogányi Tibor vezényletével, a híres bahreini származású Waheed Alkhan alkotása, melynek címe: Visszatérés. Az ősbemutatója lesz ennek a kortárs világzenei műnek, amely a mesés kelet izgalmas világába repíti a hallgatót. Az album tíz zeneműből áll, melyek különböző bahreini történeteket mesélnek el, és valamennyi a zeneszerző által fontosnak talált humanitárius üzenetet tartalmaz.

További részletek: www.shiff.hu

Hirdetés
Hirdetés