Kezdőlap > Kultúra > Film > SHIFF - Véget ért a nemzetközi filmfesztivál Pécsett

SHIFF - Véget ért a nemzetközi filmfesztivál Pécsett

2018. szeptember 10. hétfő, 08:27 Film
PDF

A pécsi Uránia moziban megrendezett – zenés és showelemekkel színesített – díjkiosztó gálával ért véget szeptember 8-án este az első Seven Hills International Film Festival (SHIFF) a baranyai megyeszékhelyen. Az egy hetes rendezvénysorozat során a világ minden tájáról érkező, több mint negyven versenyfilmet vetítettek három kategóriában három moziban, valamint számos kísérőprogram is színesítette a fesztivált. A szombat esti gálaesten összesen nyolc díj került kiosztásra.

A Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr által vezetett zsűri a nagyjátékfilm kategóriájában a szíriai Mohamed Abdul Aziz Fires (Tüzek) című filmjét, a rövidfilmek közül az orosz Maria Sulgina Fire (Tűz) című alkotását találta a legjobbnak. A zsűri különdíját a lengyel Wild roses (Vadrózsák) című film kapta, amelynek női szereplője, Marta Nieradkiewicz lett kategóriájának legjobbja.

A dokumentumfilmek közül a francia Elisabeth Silveiro Vostok N20 elnevezésű művét választották elsőnek, a zsűri külön elismerésben részesítette Medvigy Gábor operatőrt Jeles András A rossz árnyék című filmjében nyújtott teljesítményéért.

A legjobb színésznek járó elismerést a The 5th Therapy (Ötödik terápia) című filmben nyújtott alakításáért az ukrán Sztász Dombrovszkij vehette át, Sulev Keedus észt filmest a The Manslayer/The Virgin/The Shadow (A gyilkos/A szűz/Az árnyék) című filmért jutalmazták a legjobb rendező díjával. Az eseményen életműdíjjal tüntették ki a többek közt a Mad Max 2-ből  és a Kommandóból ismert ausztrál színészt, Vernon Wellst.

A zsűri tagja volt még Báron György filmkritikus, George Ovashvili grúz filmrendező, Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendező, forgatókönyvíró, Khaled Szoliman Al-Nassziri palesztin-szír költő, irodalomkritikus, tervezőgrafikus és rendező, illetve Felix Tissi svájci író, rendező, forgatókönyvíró és producer. Az első SHIFF díszvendége a Bahreini Királyság volt. A seregszemle döntőjébe több mint 40 alkotást válogattak be, a fesztiválra 3067 alkotást neveztek 106 országból, a világ minden részéről.

alt

Ragályi Elemér a gálán mondott köszöntőjében arról beszélt, hogy a világon mintegy 6000 filmfesztivált rendeznek. Ezek között “nagyon nehéz olyan rést találni, ami még érdekes lehet a nézők számára” – mondra. A SHIFF idei díszvendégére, Bahreinre is utalva ugyanakkor úgy vélekedett: a fesztiválnak lehetősége van arra, hogy az arab világ kultúráját is közvetítse, ami nagyon érdekes lehet a magyar nézők számára.

Jerzy Snopek Lengyelország magyarországi nagykövete az eseményen mondott magyar nyelvű beszédében bejelentette, hogy a jövőre megrendezendő SHIFF díszvendége hazája lesz. A diplomata egyúttal azt kívánta, hogy a pécsi filmfesztivál a jövőben elsősorban Közép-Európa filmművészetét közvetítse a világ többi része számára.

A SHIFF keretében Pécsen az Uránia és az Apolló moziban, illetve a Pécs Plazában található Cinema Cityben, valamint úgynevezett ingyenes “gerillamozikban” – köztük éttermekben, kocsmákban – is tartottak vetítéseket.

A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozót is rendeztek. A nyitógálára a pécsi Voisingers acapella együttes filmzenei műsorral készült, a kiemelt programok között jótékonysági gálaest, filmvacsora is szerepelt.

Forrás: mti

Hirdetés
Hirdetés