Kezdőlap > Kultúra > Film > Csernobil öröksége: A Zóna - október 8-án az Urániában

Csernobil öröksége: A Zóna - október 8-án az Urániában

2011. október 08. szombat, 08:31 Film
PDF

Bendarzsevszkij Anton és Maczelka Márk, mint ahogy arról a Pécsi Riport egy korábbi interjújában már beszámolt, dokumentumfilmet készített közelmúltunk szörnyű örökségéről, a csernobili katasztrófáról és a Zónáról. A film pécsi bemutatója október 8-án 19 órai kezdettel az Uránia Moziban. Ingyenes vetítés!

 

 

 

1986. április 26. bevonult a világtörténelembe, mint az emberiség legnagyobb atomkatasztrófájának a napja. A Csernobili Atomerőmű robbanása után levegőbe szállt radioaktív felhő ellepte Európát és egész országokat szennyezett el. Azóta 25 év telt el. A felrobbant 4-es blokk köré húzott 30 km-es zóna ma is egyfajta védőgátként zárja el a sugárszennyezett területeket, de vajon mit tartogat a jövő e terület számára és kik és mit tesznek azért, hogy a megakadályozzák a sugárzás elterjedését és megelőzzék egy újabb atomkatasztrófa bekövetkezését?

A film bemutatja az atomerőmű körüli Zónát, a Zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty várost helyettesítő új települést, Szlavuticsot napjainkban. A film felteszi a kérdést, hogy kik és miért áldozták az életüket a reaktorban az elmúlt években és hogyan folytatódott az atomerőmű működtetése és az ott dolgozók élete a katasztrófa után? Milyen állapotban van a balesetet szenvedett reaktor védőburka a “szarkofág” és mit rejt a szarkofág belseje?

Csernobil Öröksége: A Zóna. 2011, 113 perc

Bemutató 2011. október 8. 19:00, Uránia Mozi, Pécs. Ingyenes vetítés!

A film hivatalos honlapja:

http://www.chernobylheritage.com

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés