Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Nagyszerű könyv egy könyvtárról

Nagyszerű könyv egy könyvtárról

2013. március 07. csütörtök, 16:08 Irodalom
PDF
Szellemi értékeink megbecsülése erkölcsi, de egyben tudományos kötelességünk is. Ezen gondolat mentén, tulajdonképpen felesleges is lenne méltatni dr. Schmelczer-Pohánka Éva művét, a „Pécsi püspöki könyvtár története (1774–1945)” című, most megjelent, illetve bemutatott kötetét (képünkön a mű látható). Amennyire magától értetődő, hogy valaki megírta a bibliotéka históriáját, annyira fontos mégis szólni róla.

A könyvet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egyetemi könyvtára adta ki, a felelős kiadó dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes volt, az intézmény vezetőjeként. Ennek kapcsán aztán teljességgel érthető, ha a bemutató a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont konferenciatermében volt.

A jeles eseményen megjelent mások mellett dr. Udvardy György, megyéspüspök, valamint dr. Zeller Gyula professzor, a PTE Közgazdaságtudományi Karának oktatója is. Meg természetesen több könyvtáros, szakember, illetve az ilyen jellegű kiadványok elkötelezett hívei is ott voltak a széksorokban ülve.

Magáról a munkáról annyit, az tudományos igényességgel dolgozza fel egy hatalmas, értékes könyvgyűjtemény szinte teljes históriáját. Azt a könyvállományt veszi górcső alá, amit Klimó György püspök tett közkinccsé, amikor mindenki előtt megnyitotta a házba vezető kaput.

Egy 370 számozott oldallal bíró lapfűzért elsőre nehéz áttekinteni. Azt azonban rögvest meg lehet állapítani, micsoda nagy feladat volt a szerzőtől mindezt összegyűjteni, rendezni, megírni. Miközben újabbnál újabb adatok, információk jutottak a témával kapcsolatban a birtokába. Minek okán, a kéziratot nagy lelkiismeretességgel alakította át, több alkalommal is.

Fontos megjegyezni, az ízléses borítótervet, illetve a nyomdai előkészítést a pécsi Virágmandula Kft. készítette el. A Pécsi Egyetemi Könyvtár kiadványainak sorozatában, a most megjelent könyv a 10. sorszámmal bír.

„A pécsi püspöki könyvtár (1774-1945)” című alkotás létrehozása hiánypótló, a maga nemében egyedülálló, most már sikeresnek, befejezettnek mondható vállalkozás volt. Példát mutatva abból, mi születhet meg akkor, ha kiművelt fők fognak össze, egy nemes cél érdekében.    

Hozzászólások

 
0 #1 Gabriella 2013-03-11 10:51
Még jó, hogy ilyen hiánypótló, míves, igényes könyvek is létrejöhetnek, megvalósulhatna k!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés