Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Csütörtöktől ismét kinyit a Tudásközpont

Csütörtöktől ismét kinyit a Tudásközpont

2014. augusztus 20. szerda, 10:38 Irodalom
PDF
Ha valaki elfeledkezett volna róla, azt most emlékeztetjük arra, hogy 2014. augusztus 21-én, vagyis csütörtökön ismét megnyitja kapuit a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (képünkön). ami több okból is érdekes. Egyrészt maga a tény jó hírnek számít, másrészt viszont a kölcsönzési idők lejártak, vissza kell vinni a könyveket, zenéket, filmeket, vagy hosszabbítani is lehet. A lényeg a büntetés elkerülése!


A nyári bezárás nem volt meglepetés senkinek, aki az intézmény rendszeres látogatója volt korábban. Az Universitas utcában álló hatalmas épület, ami többek között a Csorba Győző Könyvtárnak, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Könyvtárának is otthont ad, nyáron mindig „leáll” egy kicsit. Ami annyi jelent, hogy olvasók nem látogathatják, legfeljebb külön igazgatói engedéllyel.

Ez azonban nem jelenti azt, miszerint ki sem nyitnák a bejáratokat. Az időszakos karbantartásokat az komplexumot üzemeltető cég munkatársai ilyenkor végzik el. De azért a könyvtári szakszemélyzet sem henyél. Igaz, többen a jól megérdemelt szabadságukat töltik július végétől augusztus második harmadáig. De akik nem tartoznak a szerencsések közé, azok szorgosan végzik a leltározás cseppet sem izgalmas feladatát. Az állomány rendezése is a kötelező cselekedetek közé tartozik ebben az időszakban.

A Csorba Győző Könyvtár helytörténeti osztályán pedig folyamatosan zajlik a múlt hanganyagainak, illetve mozgóképeinek digitalizálása, a ma ismert legmodernebb eszközökkel, az utókor számára.

Fontos tudnivaló a 21-i nyitással kapcsolatban, hogy még nem lesz teljes a működés. Csupán 10 órától 18 óráig látogathatók majd az emeletek. De már hasonlít a rendszer arra, amikor „rendes” mederben folyik az élet. Szeptembertől aztán már semmi oka nem lesz annak, hogy ne álljon vissza a megszokott üzemmód. Ha egy könyvtár esetében ez utóbbi szó egyáltalán helyénvaló.

Érdemes odafigyelni a lejárati időre

Mivel majdnem egy hónapon keresztül csukva volt a Tudásközpont tárháza, hát az olvasóknak érdemes egy-egy pillantást vetniük a kötetekben lévő macskanyelvszerű papírokra. Azokra, amikre rápecsételték, mikorra várják vissza az elvitt dokumentumokat. A „fenyegető” nap elérkezése után ugyanis késedelmi díjat rónak ki a feledékenyekre. De a világhálón keresztül is lehet tolni a határidőn, ráadásul elektronikus üzenetet szintén küldenek a tagoknak a szakemberek, pontosabban az általuk kezelt gépek.       

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés