A történeti kötet középpontjában Pécs áll

Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > A történeti kötet középpontjában Pécs áll

A történeti kötet középpontjában Pécs áll

Bereczki Lajos Irodalom
PDF
A baranyai megyeszékhely históriája egy kötetnél mindenképpen többet ér. Ennek kapcsán aztán örömmel jelenthetjük be, hogy hamarosan megjelenik egy sorozat második része. A mű címe: Pécs története II. A püspökség alapításától a török hódításig (képünkön a kötet borítójának egy részlete látható, de nem méretpontos arányban). A kiadvány a Pécs Története Alapítvány, valamint a Kronosz Kiadó összefogása révén készülhetett el, a megjelenés már küszöbön áll, keveset kell csak rá várni, aztán bárki a kezébe veheti az alkotást.  

A szerzők, Font Márta szerkesztő, valamint Vonyó József főszerkesztő vezetésével arra vállalkoztak, hogy bemutassák Pécs, valamint a mai határain belül létezett korabeli települések életét.

Ezt a történelmi időszakaszt nagyjából 1009-től, a püspökség megalapításától, egészen a város törökök által végrehajtott elfoglalásáig, vagyis 1543-ig nevesítve említhetjük. Ami az egész ország fontosabb fejlődési korszakhatáraitól némileg eltér. De éppen ez adja meg az egész munka egyik sajátosságát.

Külön, hosszasan taglalják az írók a város középkori nevének kialakulását. A latin Quinqueecclesiae, a német Fünfkirchen, valamint a szlávból származtatott Pécs eredetét is vizsgálják. Nyilván, egyértelmű felelet nincsen erre az érdekes kérdésre, mégis fontos több, tudományosan is megalapozott nézet megismerése.

Arról is olvashatnak majd az érdeklődők, miképpen vált a település arculata nagyjából egységessé, az idő múlásával. Kiderült, milyen módon léptek a kulturális központtá válás útjára a korábban itt élők. Szóval színes a kínálat, rengeteg ismeretet lehet megszerezni a lapok forgatása közben.

Négyszáz oldal, sok melléklettel

A könyv A/4-es formátumú, összesen négyszáz oldalas. Akadnak benne mellékletek is, szép számmal. Hiszen fellehető benne 30 térkép, 18 táblázat, valamint 100 tárgy- és épületfotó is. A szerzőkről sem feledkezhetünk meg: Tóth Endre, Koszta László, Petrovics István, Fedeles Tamás, valamint Jankovits László is büszkén vallhatja, komoly köze volt ahhoz, hogy a szellemi termék heteken belül a polcokra kerülhessen.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés