Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > 120 éve született Várkonyi Nándor

120 éve született Várkonyi Nándor

2016. május 22. vasárnap, 08:42 Bereczki Lajos Irodalom
PDF
Pécsett született és itt is halt meg 1975-ben a jeles könyvtáros, irodalmár, irodalomszervező, hogy csak néhány olyan területet emeljek ki, amely munkásságának fontos része volt. Születésének 120. évfordulójára emlékeztek a megyeszékhelyen, a róla elnevezett fiókkönyvtárban, május 19-én délután, ahol bemutatták az életéről képekben megemlékező kötetet is.

A könyvtáros szakma képviselői, érdeklődők, az irodalom barátai, művelői töltötték meg a Várkonyi Nándor Könyvtár földszinti termét csütörtök délután. Az esemény szervezője a Csorba Győző Könyvtár volt, Miszler Tamás, igazgató fogadta az érdeklődőket és mondott köszöntőt a jeles évforduló alkalmából. Nem csak Várkonyi születésnapja, hanem a könyvtár róla való elnevezése is kerek évfordulóhoz érkezett, hiszen 35 évvel ezelőtt, éppen ezen a napon vette fel a jeles tudós nevét a rendezvény helyszínéül szolgáló könyvtár.
 

Miszler Tamás a Csorba Győző Könyvtár igazgatója köszöntőt mond
 
 
Az akkori intézményvezető, Kereszturi József idézte fel Várkonyi Nándor alakját, ismertette a gazdag életpálya főbb állomásait. A könyvtár névfelvételének apró döccenőiről is ironikusan szólt, ne feledjük ez még a szocializmus idején történt, amelyben Várkonyi nem volt éppen az akkori kulturális kurzus legkedveltebb személye.  Folytatva a beszámolót megtudtuk, hogy Várkonyi nem egy, hanem három területen is komoly életművet hagyott ránk. Korai és átmenet nélküli süketsége miatt kénytelen volt a pedagógusi pályához fűződő álmait feladni. Érdeklődése a könyvtárosi munka felé irányult, ahol ezzel az adottsággal is végezhette ezt a tevékenységet. Rövid budapesti kitérő után újra szülővárosában, Pécsett kapott munkát, testvérbátyja Várkonyi Hildebrand jóvoltából az egyetem könyvtárában dolgozhatott. Kiválóan elsajátította a szakmai ismereteket és nem csak óriási szorgalommal katalogizált, hanem a kezébe kerülő könyvek jó részét el is olvasta. Hihetetlen műveltségre tett szert ez által. 
 

A fiókkönyvtár egykori vezetője emlékezik Várkonyiról
 
 
Könyvtári munkájával párhuzamosan a Symposion néven megjelent egyetemi periodikát is szerkesztette, melyet a Sorsunk követett egészen a lap megszűnéséig, amely a Rákosi-éra alatt következett be. Életművének része az a tetralógia, amelyet Sziriat oszlopai összefoglaló címen az Elsüllyedt kultúrák, Az elveszett paradicsom, a Varázstudomány és Az ötödik ember című kötetek alkotnak. Várkonyi alakjának, munkásságának felidézésében Bertók László Kossuth-díjas költő is részt vett, aki a személyes találkozás élményeivel gazdagította a megemlékezés perceit. Tüskés Tibort idézte, aki felhívta a figyelmét a „mesterre”, aki több ezer oldalas kiadatlan kéziratot tart fiókjában. Bertók kíváncsisága és az irodalmár iránt érzett kivételes tisztelete a mai napig tart. A megemlékezés helyszínéül szolgáló könyvtárnak egykor ő is volt vezetője, a névadásban maga is aktív szerepet töltött be 1981-ben. Pécs „szent emberének” harmadik, talán legkülönösebb életművét, az irodalomszervezői zsenialitását méltatta.
 

Bertók László személyes élményeiről is beszámolt
 
 
 A múlt század harmincas éveiben Várkonyi Nándor volt az, aki a magyar irodalmi élet több jeles személyiségével személyes kapcsolatot tartott. Szabó Dezső, Kosztolányi, Hamvas Béla, Weöres, vagy Babits ugyanúgy szellemi partnere volt, mint Illyés, Galsai, vagy Németh László. Pécs akkoriban Várkonyi jóvoltából az ország egyik olyan központja lett, ahová az irodalmárok színe-java szívesen eljárt, és a tudós-író, irodalomszervező zsenialitásának köszönhetően irodalmi műhellyé vált.  
 

Érdeklődők egy csoportja
 
Az esemény egy másik meghívottja Miklóssy Endre író (a Várkonyi képeskönyv egyik lektora) arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy Várkonyi Nándor olyan módon volt képes jobboldali gondolkodóként élni, hogy közben a Horthy rendszert elutasította. Ez is emberi nagysága, elemző és értékelő képességének egyik nagy bizonyítéka volt. Munkája során olyan költőket és irodalmárokat volt képes integrálni, akik kimondottan jobb, vagy baloldali kötődésűek voltak – hangzott el a megemlékezésében. 
 

A kötet egyik lektora Miklóssy Endre és Kende Kata szerkesztő, a könyvvel
 
Végül Kende Kata, a Várkonyi Nándor élete képekben című kötet szerkesztője emlékezett meg nagyapjáról, beszélt a könyv létrejöttének körülményeiről és a kötet belső felépítéséről is szót ejtett. 
Kézbe véve ezt a valóban jól sikerült, a Széphalom Könyvműhely által kiadott könyvet elmondhatjuk, hogy méltó emléket állít a város egyik ikonikus alakjának, születésének 120 éves évfordulóján. Köszönet Pécs városának a támogatásért és a Csorba Győző Könyvtárnak az esemény létrehozásáért!
 
 
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés