Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > A Himnuszról a magyar kultúra napján

A Himnuszról a magyar kultúra napján

2018. január 19. péntek, 19:54 Rövid Hírek
PDF

"Nagy kérdés, hogy szabad-e a Himnuszról úgy beszélni, mintha irodalmi mű lenne; szabad-e úgy foglalkozni vele, mintha egy vers lenne a sok más vers közül. Sőt! Szabad-e kritizálni, mintha kortárs lenne? Szerintem szabad. Közhely, de fontos elismételni: nem attól lesz kortárs egy mű, hogy manapság írta valaki, és nem lesz attól automatikusan elavult, ha régen írták; sohasem a mű kortárs, csak az olvasás. Szerintem a Himnusz is csak addig izgalmas, ameddig lehet ma olvasni, azaz ha lehet kortársként kezelni. Épp ezért föl kell tennünk a kérdést: mit jelenthet nekünk ma ez a vers? Milyen hatással lehet egy nemzet tudatára egy irodalmi szöveg?"

Nényei Pál író, középiskolai tanár, a népszerű Az irodalom visszavág 1. és 2. kötetek szerzője fejti ki a nemzeti költeményünkkel kapcsolatos gondolatait a magyar kultúra napján, január 22-én 17 órától a Tudásközpont konferenciatermében. A rendezvény ingyenes.

A -1. szinten megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” című Arany János életéről szóló vándorkiállítása.

Forrás: Csorba Győző Könyvtár

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés