Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Gebauer beköltözött a könyvtárba

Gebauer beköltözött a könyvtárba

2012. március 20. kedd, 06:45 Képzőművészet
PDF

Kezdenek beindulni a Gebauer Ernő Emlékév eseményei. A civilek által kezdeményezett programsorozat első kiállításához érkeztünk. A sokoldalú művész grafikáiból, könyvillusztrációiból - stílusosan, könyvek közt - a Tudásközpont első emeletén, a Helytörténeti Gyűjteményben nyílt mini-tárlat március 19-én.  E hét szombatján pedig, a festő halálának 50. évfordulója alkalmából emléktábla avatására kerül sor.

 

 

"Kezdetben csak a Pécs művészeti életének 50 éven át meghatározó személyiségére, a festőművészre kivántunk emlékezni egy nagyszabású kiállítással" - idézi fel L. Csépányi Katalin, a Gebauer Ernő Emlékév ötletgazdája a kezdeteket. "Aztán ahogy a szervezőmunkában haladtunk előre, kiderült, hogy milyen sokoldalú is volt Gebauer Ernő. A baranyai és pécsi templomokban, valamint közintézményekben megtalálható freskói, seccói mellett felfedezték, pontosabban Komlós Attila, az egyik civil szervező rálelt a mester által készített bankjegyek ismertetésére egy könyvben. "Majd az is tudomásunkra jutott, hogy Gebauer bélyegterve nyert egy pályázaton, 103 éve, 1909-ben. A későbbiekben sorra készítette az ex libriseket, képeslapokat, plakátterveket. Mollináry Gizella, akkori híres írónő (egyben sógornője) több könyvére például ő készítette a grafikát, sok egyéb kiadvány illusztrálása mellett.

A Tudásközpont első emeletén, a Helytörténeti Gyűjteményben kiállított munkák ritkán láthatók így együtt. A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár munkatársai keresték ki, kutatták fel Zókáné Bozsik Anna helyismereti könyvtáros és Mendöl Zsuzsanna művészettörténész közreműködésével Gebauer Ernő kevéssé ismert alkotásait.

A tárgyak, az ember és a világ összefüggéseit tárta fel - mondta Kelle Sándor, egykori tanítványa a festő sírjánál. Gebauer Ernő grafikáin is ezeket az összefüggéseket találjuk meg: legyenek azok könyvborítók, illusztrációk, plakátok, ex-librisek.

Jelen kiállítás április 7-ig tekinthető meg a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményében (Tudásközpont I. emelet) hétfőtől szombatig reggel 8-tól este 6-ig.

A Gebauer Ernő Emlékév következő eseményére nem kell sokat várni, március 24-én kerül sor a festő halálának 50. évfordulóján egykori lakóházánál emléktáblájának felavatására. A szervezők szeretettel várnak mindenkit szombaton délután 3 órára a Bessenyei utca 2-es szám alá.

 

L. Csépányi Katalin (jobbra) mellett dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka könyvtárigazgató, aki szintén köszöntötte a tárlatot

 

Ők láthatták legelőször a ritka grafikákat, könyvillusztrációkat

 

Ezért (is) érdemes betérni a Helytörténeti Gyűjteménybe

 

A művész a saját magáról szóló cikkhez készíti a karikatúrát (balra)

 

A lokálpatriotizmusa nem tagadható

 

Korabeli emlékezések Gebauer Ernőre

 

Turistacsalogató grafika a Széchenyi térről

 

Versekhez, novellákhoz is készített illusztrációkat

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés