Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Pécsett eddig soha nem látott Vasarely-tárlat nyílt

Pécsett eddig soha nem látott Vasarely-tárlat nyílt

2016. október 11. kedd, 18:07 Képzőművészet
PDF
Ha valaki kíváncsi arra, hogy hogyan is kezdte a Pécsett született, világhírű Victor Vasarely alkotói pályafutását, az mindenképp látogasson el a Káptalan utcában található Vasarely Múzeumba, ahol az op-art festészet megalapítójának korai reklámgrafikáit bemutató kiállítás nyílt október 11-én. 

Nem mindenki tudja, hogy Pécs egyik legnagyobb büszkesége, a világszerte ismert Victor Vasarely (azaz, a pécsieknek Vásárhelyi Győző) reklámrajzokkal kezdte munkásságát. Az érdekes, és a festő életútjának kezdetét nagyszerűen árnyaló műveket október 11-től a Káptalan utcai Vasarely Múzeumban mutatják be. A "Vasarely – A pályakezdés évei – Reklámgrafikák" című kiállítás december 18-ig látogatható, s Vasarely 33 korai – francia magángyűjteményből származó – reklámgrafikáját öleli fel. Ezeket a művész Párizsban készítette gyógyszergyárak, orvosok, könyvkiadók, és reklámcégek számára az 1930-as és 1940-es években. 

A kiállítás megnyitóján Őri László, Pécs alpolgármestere a Vasarely emlékévre utalva felidézte, hogy az idei évben számos programmal emlékezik Pécs a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mesterére.

- Az emlékév keretében egy francia műgyűjtőnek köszönhetően mutathatjuk be azt a 33 különleges képet, amelyek Vasarely új, eddig ismeretlen arcát mutatják számunkra. Az alkotó 30-as éveiben készített különleges képeit sorakoztatja fel, melyekből sugárzik Vasarely humora, játékos derűje – mondta. Az alpolgármester felidézte, hogy Vasarely az évtizedet felölelő alkotói korszakában kevésbé a festészetre - ahogy láthatjuk- sokkal inkább a grafikai munkákra helyezte a hangsúlyt. Az itt látható munkák gyógyszergyárak, orvosok és reklámcégek megrendelésére készültek. 

Pierre Vasarely, a művész unokája és a Vasarely Alapítvány elnöke az eseményen elmondta, hogy büszke arra az elmúlt 10 év alatt kialakított szoros kapcsolatra, ami a franciaországi Aix-en-Provence és Pécs között jött létre. Ez a kapcsolat – folytatta – nem feltétlenül csak a Vasarely életmű gondozásában nyilvánul meg, hiszen a francia város és Pécs egyetemei és középiskolái is nagyon hasznos együttműködéseket alakítottak ki a közelmúltban.

A kiállított képekkel kapcsolatban Pierre Vasarely kiemelte, hogy azokat elnézve tisztán látható, hogy nagyapja „nem csak kockákat és gömböket” tudott festeni. Hozzátette: nagyapja mindig büszke volt magyar származására, Pécsi születésére, és arra, hogy 1929-ben a "magyar Bauhausként" is emlegetett budapesti Bortnyik Sándor Műhely iskolájában tanult festeni. 

A 110 éve született művész pécsi múzeuma – az Aix-en-Provence-ban található Vasarely Múzeumhoz hasonlóan – 40 éve nyílt meg. A pécsi szülőházában kialakított múzeumban közel 400 festménye, grafikái, szőnyegei és plasztikái láthatók. Az évforduló alkalmából nem csak országszerte (Budapesten, Veszprémben és Pécsett), hanem a világban is sorra nyitnak a Vasarely-kiállítások: Aix -en-Provence, Stuttgart és Brüsszel mellett jövőre Isztambulban és Izmirben is megtekinthetők lesznek a pécsi festő remekművei. 


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2019. november 14., csütörtök, Aliz napja van. Holnap Albert és Lipót napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés