Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Kotormán Norbert alkothatja meg Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát

Kotormán Norbert alkothatja meg Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát

2016. december 01. csütörtök, 16:02 Képzőművészet
PDF
A Pécsi Tudományegyetem szeptemberben hirdetett pályázatot „Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának elkészítése a PTE 650 éves Jubileumára” címmel. A mai ünnepélyes eredményhirdetésen kiderült, hogy Kotormán Norbert nyerte el a pályázatot, így az ő szobrát avathatják majd fel 2017. szeptember 1-jén a jubileumi díszünnepség keretében, a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon. 

A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén ünnepli alapításának 650. évfordulóját, mely napot az Országgyűlés a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánított. A PTE 650 Jubileum Stratégiai Konzorciuma 2016. szeptember 5-ével pályázatot hirdetett meg „Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának elkészítése a PTE 650 éves Jubileumára” címmel. A pályázat célja az egyetemalapítás eszmeiségének, a műemléki terület és az egyetem mai jelentőségének megfelelő, magas művészi színvonalat képviselő szoborkompozíció tervének és alkotójának kiválasztása volt.

A meghívásos versenypályázaton való részvételre öt neves szobrászművészt kértek fel. A művészek kiválasztásának fontos szempontja volt, hogy a Pécsi Tudományegyetemhez valamilyen módon kötődjenek. A Bíráló Bizottság tagjai voltak Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről, Girán János akkori alpolgármester Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében, Heidl György kulturális és tudományos igazgató a Pécsi Egyházmegye részéről, Hóvári János főigazgató a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) képviseletében, valamint Lengyel Péter szobrász, oktatási dékán-helyettes a Pécsi Tudományegyetem képviseletében.

A Bíráló Bizottság Kotormán Norbert pályaművét javasolta I. helyezettnek, mivel indoklásuk szerint ez a szobor modell fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét, mindemellett a gótika sajátosságait is magában foglalja.  A pályamű esztétikai értékei is kimagaslóak. 

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán. 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász mesterképzésben vett részt. Művei elsődlegesen – egyéni stílusát kialakítva – figurális ábrázolások a sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok. Munkássága ismert Magyarországon és külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője.

A Nagy Lajos királyt és Vilmos püspököt, a középkori egyetem alapítóit ábrázoló szoborkompozíció avatására 2017. szeptember 1-jén kerül sor a jubileumi díszünnepség keretén belül, a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon.

PTE





A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés