Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Humor és művészet a vásznakon

Humor és művészet a vásznakon

2017. október 25. szerda, 17:06 Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Ódor Bence végzős képzőművész hallgató kiállítását tekinthettük meg kedden este a megnyitót követően, a pécsi Reggeli nevű szórakozóhely falai között. A fiatalember nem hagyott kétséget a felől, hogy még hallani fogunk róla elgondolkodtató munkái okán, melyekben a megnyilvánuló nyelvi és vizuális humor, és a keserédes világszemlélet különös egyvelege alkot mással össze nem téveszthető egységet.

Tíz kép, amelynek majd mindegyike fotorealisztikus elemeket tartalmaz, ám különös módon leplezi le a fotószerű valóságot azzal, hogy első pillantásra valami oda nem illő is kerül az alkotásra. Vagy nagyon is odaillő, amellyel a művész üzen, kikacsint, megnevettet, esetleg hangasúlyoz vele valamit. A PTE Művészeti Karának végzős hallgatója magasra tette a lécet, munkái minőségét a kiállítást megnyitó Ádám Zoltán (kis képünkön közelebb) festőművész is kiemelte bevezetőjében.Érdeklődők egy csoportja


- Nagyon élethűek, realisztikus kidolgozottságúak a képek. Milyen technikával készültek ezek?
- Kiválasztom a fotóim közül azokat, amelyekből festményt szeretnék készíteni, ezt számítógépen előkészítem és a vásznon gyakorlatilag ezt jelenítem meg, viszem fel, akril festékkel dolgozom.

- A képek egy kivételével idén készültek, nagyon termékeny alkotó. Végzett művészként milyen tervei vannak?
- Valószínűleg a kezdetekben festőként nehezen tudnék megélni, ezért kell majd a későbbiekben valamilyen kiegészítő munka. Ez azért szükséges, hogy fenn tudjak tartani egy műtermet és megteremtsem az alkotó munkához való alapfeltételeket. Szeretnék pályázatokon részt venni és kiállításokat szervezni, a szakma közelében kívánok mindenképpen maradni a kiegészítő tevékenységgel is.


A művész portréja különleges háttérrel, a kép hivatalos címe: Bence megkomolyodott

- Nem pécsi, ha jól tudom. Honnan érkezett a városba?
- Bicskei vagyok, Székesfehérváron végeztem az ottani művészeti szakközépiskolában, majd felvételiztem Pécsre, az egyetemre, ahová sikeresen bekerültem. Innen nézve elég sima utam volt, eddig.

- Pécs megjelenik a képeken is, egyiken a Magasház, a másikon talán Kertváros, vagy Uránváros panelházai láthatók. Valami plusz, vicces tartalommal. Mi ez?
- Részben igen, egy ideje gondolkodom azon, hogy valós háttérbe beleillesszek rajzfilmszerű elemeket, ezzel is kiemelve tartalmat a képeken. Játszom azzal, hogy különböző, eredetileg nem odaillő, ott megtalálható háttereket cserélgetek, ez több képemen is megjelenik, egyfajta vizuális kísérletként. 


Ez a cica pénzt kért vonatjegyre

- A képek címében is tetten érhető a játékosság, a nyelvi lelemény.
- Valóban, ez nem véletlen, egy mű címe meghatározhatja az ahhoz való viszonyulást, a műélvezet minőségét. Igyekszem ezért jó címeket találni.

- Mekkora a jelenlegi „életmű”?
- Itt most tíz képet szerepeltetek, de lenne még két-háromszor ennyi, amelyet meg tudnék mutatni az érdeklődőknek. Ez a mostani kiállítás is egyfajta szűk keretre koncentrál, hiszen maga a hely ennyi kép befogadására alkalmas. Ez egyébként a negyedik önálló kiállításom, ezen kívül kétszer Pécsett és egy alkalommal Budapesten volt szerencsém bemutatkozni alkotásaimmal.

 
Tyúkok Adidas cipőben

Mikor alakult ki ez a jellegzetes szín és formavilág? 
- Igazán nehéz erre válaszolni, gondolom az egyetemi évek alatt fokozatosan fejlődött ki, ahogy minden alkotónál megjelenik a csak rá jellemző stílus, látás és ábrázolásmód. 


XVII. kerület

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés