Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Új kerámiaritkaságok a Gyugyi-gyűjteményben

Új kerámiaritkaságok a Gyugyi-gyűjteményben

2018. március 11. vasárnap, 22:19 Képzőművészet
PDF

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott pécsi kiállítást a gyűjtő újabb nyolc műtárggyal bővítette. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed ékkövének számító, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjtemény immár 701 darabot számlál. (Fotó: Tóth László)

A nyolc új tárggyal dr. Gyugyi László műgyűjtő március 7-én gazdagította a gyűjteményt. Ezek közül négy darab ki volt állítva az 1900-as párizsi világkiállításon, ahol komoly szakmai sikereket arattak. A relikviákat az akkor egyik leggazdagabb francia gyáriparos család vásárolta meg, s azóta is az ő birtokukban volt, így dr. Gyugyi László az eredeti vásárló Justin Bardou-Job leszármazottaitól vette meg Párizsban a műtárgyakat; míg a másik négy tárgyra Magyarországon tett szert.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy elképesztő elhivatottságával dr. Gyugyi László, Pécs díszpolgára mindenki számára példaértékű lehet. Kiemelte, hogy bámulatos, ahogy a gyűjtőnek köszönhetően a világ számos pontjáról – most éppen Párizsból – térnek „haza” ezek a műtárgyak.

Az új darabok közül a Rózsaillat című nőalakot ábrázoló szecessziós szobor a legjelentősebb. Apáti Abt Sándor alkotása egyfajta programmű, ugyanis a szecessziós korszak minden fontos stílusjegye szerepel rajta. - Negyven éve igyekszem megszerezni ezt a tárgyat, és most, hogy sikerült, számomra ez egy csodálatos gyűjtői pillanat. Ez az egyik legszebb szecessziós tárgy, amin az eozin zöld, bronz és vörös színei egyaránt feltűnnek – mondta el dr. Gyugyi László.

Ugyancsak figyelemre méltó darab a 95 cm-es eozin váza, ugyanis kevés ilyen nagyméretű eozintárgyat készített a Zsolnay gyár. A díszes talapzat és a váza tetején látható vöröslő virágmotívumok tovább növelik a műtárgy értékét. Két tárgy témájában hasonlít egymásra, az egyik egy papagájos díszítésű váza, míg a másik egy fácános váza. Különlegességük, hogy 1900-ban készültek, az az év pedig Zsolnay Vilmos halála miatt igen zűrzavaros volt a Zsolnay gyár életében, így viszonylag keveset tudni a párizsi világkiállításon szereplő tárgyakról.

A Magyarországon vásárolt darabok között szerepel egy Zsolnay Júlia által tervezett plasztikus arany dekorációjú váza, egy rizsszem technikával készült tányér, egy Klein Ármin által saját kezűleg dekorált tányér és egy üvegtechnikával kézült mokkáscsésze.

A ritkaságok külön vitrint kapnak A Zsolnay Aranykora kiállításon és várhatóan március végétől tekinthetők meg. 

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője kiemelte: még egy jó hírről be tud számolni a kiállítás kapcsán, ugyanis 2017 decemberében jelent meg a Zsolnay aranykora - Gyugyi László gyűjteménye száz új tárggyal című könyv, melyet Gyugyi László, Csenkey Éva és Hárs Éva jegyez. Az először 2006-ban megjelent kötet új kiadása bemutatja azt a száz új műtárgyat, amelyekkel az utóbbi években gazdagodott a gyűjtemény. A könyvben található legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meglepetéseket, a remek felvételek pedig a művészi tárgyak kedvelőinek.

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés