Szőlőtőkét telepítettek a pécsi Múzeumutcában

Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Szőlőtőkét telepítettek a pécsi Múzeumutcában

Szőlőtőkét telepítettek a pécsi Múzeumutcában

2018. május 10. csütörtök, 18:46 Rövid Hírek
PDF

Több éve a helyi sajtó figyelemmel kíséri a pécsi Lyceum utcában található 300 éves szőlőtőke sorsát. Az épület, amelynek udvarán egykor az országosan egyedülálló lugast megcsodálhattuk, mára lebontották, ám a védettség alatt álló tőkéket szerencsésen megóvták az utókornak.

Pont e hagyomány folytatása, valamint a Lyceum utcában fellelhető védett szőlőfaj továbbéltetése miatt ültetettek szőlőtőkét május 4-én a Janus Pannonius Múzeum igazgatóságának kertjében. Ez az ún. Öreg Szőlő évszázadokon keresztül ellenállt a pusztító járványoknak, így bízhatunk benne, hogy a gyönyörű lugast, amely sok év múlva átível majd a Káptalan utcai múzeumigazgatóság udvari bejárata felett, unokáink is fogják látni. A kezdeményezők azért választották e helyszínt, mert úgy vélik, a tőke sorsát egy kulturális örökség védelmében jeleskedő intézményre szeretnék bízni, másrészt fontos szempontnak bizonyult, hogy az udvar a nagyközönség számára is látogatható.

Az ültetésen a Pécs Vidéke Hegyközség, a Pécsi Tudományegyetem, a Mecseki Borrend Egyesület, valamint a Pécs és Környéke Szőlészek Borászok Kertbarát Köre képviseltette magát.

Forrás:JPM

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés