Kezdőlap > Kultúra > Színház > Bóbita, Bóbita 50

Bóbita, Bóbita 50

2012. április 16. hétfő, 15:08 Színház
PDF

Könyvvel, díszbemutatóval, családi kalandtúrával, szabadtéri gyermekelőadásokkal és felnőtt bábjátékokkal ünnepli fennállásának fél évszázados évfordulóját a Bóbita Bábszínház. Az egy éve új otthonába, a Zsolnay Negyedbe költözött intézmény a jövőben egyre inkább szeretne visszatérni a gyökereihez: a vizualitáson és a zeneiségen lesz a hangsúly. (Képünkön Sramó Gábor kezében a jubileumi kiadvánnyal.)

 

 

Öt évtized telt el azóta, hogy Kós Lajos társulata Pécsett megkezdte a Bóbita első évadát. Ezt a kerek jubileumot ünneplik most szellemi örökösei több mint egy héten keresztül. Az évfordulók mindig alkalmasak visszatekintésre, összegzésre. Ezt a társulat is így gondolta, mert megjelentetett egy gyönyörű kiállítású könyvet Bóbita 50 címmel. Sramó Gábor és Papp Melinda, a Bóbita jelenlegi vezetői, a kötet szerkesztői fontosnak tartották, hogy az önfényezés helyett a korabeli sajtó és „kívülállók” tükrén keresztül ismerhessék meg az érdeklődők a bábszínház történetét a kezdetektől napjainkig. Az albumba igyekeztek minél több fotót is belerakni, hogy egy-egy kép által megidézhetőek legyenek az évtizedek bemutatói. Sramó hozzátette, megpróbáltak minden régi és jelenlegi dolgozót is feltüntetni a könyvben, ha esetleg valaki kimaradt, elnézést kér, majd a hatvanadik évfordulón mindenképp pótolni fogják…

Az album kereskedelmi forgalomba nem kerül, a több nyelven írt könyv elsősorban a szakmának és a külföldi vendégeknek szól, valamintSramó reményei szerintazoknak a színháztörténész bölcsészeknek, akik meg szeretnék majd írni a Bóbita történetét szakdolgozat vagy egyéb tudományosformájában.

A köteten kívül rengeteg eseménnyel, díszbemutatóval készül a bábszínház társulata a nagy jubileumra. A játékos hét felvezetésének is tekinthető az április hetedike óta nyitva tartó „Bóbita 50” kiállítás a bábmúzeumban, ahol a szervezők igyekeztek minden bábtervezőnek egy-egy bábját, tervét, plakátját feltüntetni, mindenki számára elérhetővé téve a Bóbita történelmét. Bóbita számos gyermeket és játékos lelkű felnőttet meg is ihletett. A néhány hete meghirdetett Szárnyas Malac rajz-és meseíró pályázatra 180 rajz és 99 mese érkezett, minden várakozást felülmúlva. A legjobbnak ítélt művek bekerültek egy külön kiadványba, valamint április 28-án a társulat várja őket a Péter és a farkas bemutatójára, amit ők ingyen tekinthetnek meg.

Jövő hét szombaton, április 21-én, a Föld Napján a már szintén Negyed-lakó American Corner munkatársai költöznek be a Bóbitába, és a környezettudatosság jegyében saját szatyrok varrására és virágültetésre buzdítják az ifjúságot. A bábszínház előterében és Café Griffben pedig már megtekinthető az a néhány egyedi plakát, amelyet az Amerikai Külügyminisztérium felhívására 1993 és 2001 között készítettek lelkes és kreatív gyerekek.

 

A Péter és a farkas sikerének érdekében a Bóbita minden színésze kiveszi a részét

 

A Bóbita jubileumi hete május elejéig tart, benne egyik kiemelt programként április 30-án a Családi kalandtúra a Zsolnay Negyedben. 10 és 13 óra között tizenkét mesehős várja a gyerekeket és a szülőket tizenkét állomáson, ahol a résztvevőknek különféle ügyességi és játékot kell megoldaniuk. A Zsolnay Fesztivál keretében zajló program nem titkolt célja, hogy az ide látogatók minél jobban megismerjék és megszeressék a Negyedet és látnivalóit. Az igazgató annyit elárult a sajtó képviselőinek, hogy az egyik helyszín az American Corner, ahol a „Rémusz bácsi” állomáson a feladat nyúlbáb készítése, a JESZ-ben pedig „A holdbéli csónakos” előadáshoz kapcsolódóan csillagokat és felhőket kell leszedni a versenyzőknek, de szerencsére nem kell feltörni hozzá az égi szférákba. Az állomások tetszőleges sorrendben teljesíthetők, aki hét helyszínt maga mögött tud, az betérhet a Bóbitába, ahonnét hazaviheti a saját maga által készített Hófehérke papírszínházát. A belépő egyébként családonként kilencszáz forintba fog kerülni.

Természetesen a bábszínház ünnepi hete nem lehet meg előadások nélkül, ebben sem lesz hiba. Április 30-án az Escargot Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet "Echtemagyar" című bábjátéka elsősorban a nagyobbakat akarja megszólítani, az előadás 14 éven felülieknek szól. Sramó elárulta, hogy a jövő évadtól igyekeznek ezt a korosztályt bevonzani a Bóbitába, az Apolló Kulturális Egyesülettel már meg is született egy szorosabb együttműködés e célból. Május elsején pedig a Katona József Színház látogat Pécsre, akik a "Nordost" című darabot adják elő. Ez az előadás a POSZT programjába is bekerült, ugyanitt, a Bóbitában tekinthető majd meg júniusban is.

Végül néhány szó „a” bemutatóról, amit a Bóbita 50 ünnepi hét megkoronázásaként aposztrofálhatunk. A Bábszínház összes színésze szerepel Prokofjev klasszikus operájának bábadaptációjában, a "Péter és a farkas" című előadásban, melyet a pécsi bábjáték-hagyományokhoz híven inkább a vizualitásra és a zenére kihegyezve adnak elő a művészek Kuthy Ágnes rendezésében. Sramó Gábor ehhez kapcsolódóan elmondta, a jövő évadtól egyre inkább az ilyen típusú, szöveg nélküli bábjátszáshoz szeretnének visszatérni, tovább vive azt a hagyományt, amit Kós Lajos hagyott örökül a pécsi bábjátékos generációknak.

A Bóbita április-májusi műsora, az ünnepi hét programjaival együtt.

Hozzászólások

 
0 #2 Dini 2012-04-20 10:16
Ezek a programok biztos, hogy sikerre vannak ítélve - gratulálok az ötletgazdáknak! !! Az, hogy személyessé teszik a programokat, hogy bevonják a kicsiket, nagyokat az egészbe, élményszerűvé varázsolja, vagyis soha nem felejthetővé!
Idézet
 
 
0 #1 Muppet 2012-04-18 16:39
Bravó Bóbita, bravó Gábor! Még sok ötven évet!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés