Kezdőlap > Kultúra > Színház > "Hajrá Pécs!" - katarktikus élményt a POSzT-on

"Hajrá Pécs!" - katarktikus élményt a POSzT-on

2012. június 08. péntek, 05:51 Színház
PDF

Impozáns csinnadrattával nyitották meg a tizenkettedik Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSzT-ot a Színház téren. Az égiek kegyeikbe fogadták a Kultúra Városát és gondoskodtak róla, hogy az esőfelhők messzire elkerüljék azt június hetedikén, így minden performansz verőfényes napsütésben szórakoztathatta az összeverődött közönséget. GALÉRIÁVAL! (Fotók: Horváth Csaba)

 


 

Tizenkettedik alkalommal hozták tető alá a színházi élet egyik legnagyobb eseményét, a POSzT-ot, amelynek megnyitóján az 50 éves Bóbita Bábszínház bábóriásai aratták a legnagyobb sikert. A gyerekektől a nagyszülőkig mindenki tátott szájjal nézte a Zsolnay Negyedtől a Király utcáig vonuló hadat, bár egy kissrác jobb szerette volna, ha a szervezők óriási T-Rexekkel gondoskodtak volna a felhőtlen szórakozásról. Dinoszauruszok híján azonban kénytelen volt élvezni a magyar dudaszóval és hangos dobpergéssel fűszerezett bábozást.

Eztán - öt óra előtt nem sokkal - megérkezett a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvózenekar is a Nemzeti Színház elé. Ekkor már egész szép számmal gyűltek oda a kíváncsiskodók, turisták, ebek és galambok, várva, hogy Rázga Miklós színházigazgató köszöntőjével belecsapjon a lecsóba. Miután szolid mosollyal üdvözölte a pécsieket, utat engedett a teátrumi fellépőknek.

A Pécsi Balett és a PNSZ kórusának közös műsora következett, amelyhez a színház szökőkútjai nyújtotta lehetőséget is maximálisan kihasználták, majdhogy nem vízi balettet adtak elő a táncosok, miközben a színház lépcsőin áriáztak a színészóriások. Később Kukorica Jancsi és Iluska története elevenedett meg előttünk, enyhe taps után pedig a Himnuszra zendítettek rá az erkélyen és a Nemzeti előtt álló művészek. Még jó, hogy az utóbbi időben oly jellemző szélsőséges időjárás e napon megszelídült, így nem kellett bevetni a B-tervként tarsolyban lévő esőhelyszínt, a Színház előcsarnokában ugyanis kevésbé lett volna magával ragadó a vizes jelenet.

Közvetlenül ez után Pécs első embere, Páva Zsolt mondta el halk beszédét, annyi azonban kiszűrődött, hogy a tizenegyedik POSzT-ot nyitotta meg a tizenkettedik helyett. Sebaj, lányos zavarát tudjuk be egy lelkes rajongója jelenlétének, aki mintegy önálló műsorszámmal gondoskodott mindenki felhőtlen jókedvéről.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások miniszterének beszéde alatt sem volt rest megnyilvánulni a vélhetően ittas férfi. Míg Balog számokban és adatokban mutatott rá a POSzT fontosságára, az úriember visszafogottan fülelt, majd egyedüli tapsolóként térdelt a miniszter aurája elé, mikor az Pécs város nagyságát és a Találkozó szakrális-katartikus élményét ecsetelte.

Még a POSzT-os lufik szélnek eresztése előtt a beszédek sorát Cserhalmi György zárta, aki kétség kívül sokat dobott az iskolai évnyitókhoz hasonló köszöntősoron. Rövid, de lényegre törő, vidám üdvözlésével hivatalosan a művész úr nyitotta meg a POSzT-ot, amely tíz napon keresztül várja majd az érdeklődőket. Hogy az ő szavaival zárjuk sorainkat: „Hajrá, Pécs!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hozzászólások

 
0 #2 Gizus 2012-06-11 09:01
Szép volt a megnyitó, kíváncsi vagyok az idei POSZT után is fanyalognak-e a nagy fővárosi - általában kimaradt - színházak!!!
Idézet
 
 
0 #1 Leila 2012-06-09 17:28
Bravó Anni, jól sikerült!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés