Kezdőlap > Kultúra > Színház > Még jobban a fiatalok felé nyit a Bóbita

Még jobban a fiatalok felé nyit a Bóbita

2015. augusztus 29. szombat, 10:41 Major Zoltán Színház
PDF

A Bóbita Bábszínház a következő évadban három új nagytermi és egy csecsemőszínházi bemutatóra készül és több fórumon is bemutatkozási lehetőséget nyújt a fiataloknak. Elindul a Bóbita Bábstúdió, maradnak a sikeres ifjúsági előadások, illetve a Bábmúzeum új kiállítása, az Ösvény a bábok földjére is a jövő lehetséges bábtervezőit mutatja be. A dolgos nyárról és az új évadról beszélgettünk Sramó Gábor igazgatóval.

 

- Egy előző interjúban beszélgettük, hogy sűrű lesz a nyár. Hogy érzed, hogyan sikerült?

- Valóban sűrű lett, hiszen júniusban a POSZT-on is helyszín voltunk, valamint játszottuk Az ember tr-t. Aztán pedig már kezdődtek a nyári táborok, hat turnusban több mint nyolcvan gyermeket fogadtunk Játsszunk bábszínházat! programunkban. Létrejött egy koprodukciós előadás, az Irijám és Jonibe, amit Bartal Kiss Rita rendezett és délvidéki művészek működtek közre: Pámer Csilla, a Szabadkai Népszínház művésznője illetve Bakos Árpád és Miroslav Jovancic zenészek.

- Erről az előadásról milyen visszajelzéseket kaptatok?

- Az Irijám és Jonibéből eddig két előadás ment le. A visszajelzések alapján nagyon jó, nagyon izgalmas zenei-képzőművészeti világú előadást sikerült létrehoznunk, amelyet inkább felnőtteknek ajánlunk, pontosabban 14 éven felülieknek. Most visszük az évadban Szabadkára és Magyarkanizsára, de már több helyre meghívást kaptunk, tavasszal-nyáron lesz ennek újra ideje, amikor elő tudjuk adni.

- Milyenek voltak a fesztiválszereplések?

- Voltunk a Győrkőcfesztiválon, előadással, illetve a lovagi tornával, ott már visszatérő vendégek vagyunk, az Ördögkatlan Fesztiválon két felnőttelőadással is részt vettünk, valamint évadkezdés előtt Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napokon szintén két előadást játszottunk.

- Az Ördögkatlanos előadásoknak, Az ablak-nak és az Az ember tr.-nek ráadásul ezek voltak a szabadtéri ősbemutatói.

- A szabadtér mind a két produkciónak adott egy különleges hatást. Az ablak előadáson nem voltam ott, de a kollégák azt mondták, hogy nagyon jól sikerült ahhoz képest, hogy általában ötven főnek játsszuk a Bóbita Kamaratermében ott viszonttöbb mint kétszázan voltak. Mondták, hogy nagyon ment a közönség az előadással. Az ember tr.-nál szintén azt gondolom, hogy sikerült egy olyan helyszínt találni, a Faluház belső udvarát Palkonyán, ami adott egy intimitást az előadásnak, ugyanakkor Az ember tragédiájához nagyon illett az esti, csillagfényes szabadtéri este. Ezeknek a produkcióknak az esetében kiemelten fontos a megfelelő helyszín megtalálása. Bármi áron, bármilyen körülmények között nem lehet őket játszani.

- A Síppal-dobbal-bábbal sorozat a Bóbita szabadtéri színpadán hogyan futott?

- Sikerült NKA-s támogatással megvalósítani azt, hogy minden vidéki bábszínházat vendégül láttunk.Az utolsó előadás mostszombaton látható, a szombathelyiekkel zárjuk a sort. Nagyon örültem annak, hogy a hazai bábos szakmárólegy ilyen körképet tudunk adni. Tavaly nagyon nagy volt a látogatottsága ezeknek az előadásoknak, most ez valamelyest visszaesett. Lehet, hogy ebben az időjárás is közrejátszott, nem tudjuk, de összességében szerintem hasznos volt és tanulságos mindenki részéről és bízom benne, hogy a közönség is egyre jobban megszerette.

- Tekintsünk előre. Mik várhatóak ebben az évadban, akár társulat, akár előadások terén?

- Szerencsére a társulat nem változott, ennek örülök, mert úgy gondolom, hogy egy-két éve egy jó csapat jött össze és ezzel most minden területre gondolok. Továbbra is foglalkoztatunk vendégművészeket, elég széles a Bóbitát körülvevő alkotóközösség. Most is lesznek új alkotók. Kárpáti Péterrel még nem dolgoztunk, ő írta az első darabunk, A bagolykisasszony meséje szövegkönyvét. Ezt már elkezdtük próbálni Perényi Balázs rendezővel, október 10-én ez lesz az első nagytermi bemutatónk. Ezen az előadáson kívül még két nagytermi bemutatónk lesz, a Hüvelyk Matyi februárban a Szélkötő Kalamona áprilisban. Egy csecsemőszínházi előadás is bekerül be az idei évadban a repertoárunkba, Cini-cini muzsika címmel, a győriekkel való együttműködés keretén belül, Kocsis Rozi fogja rendezni.

 

 A régi-új társulat. Jó csapaton nem szabafd változtatni.

 

- Beszéltünk már többször arról, hogy az ifjúságnak, az új generációnak egyre nagyobb teret szeretnétek adni. Most ősszel hivatalosabb keretek közt elindítjátok a Bóbita Bábstúdiót.

- Annyira nem hivatalos, hiszen semmiféle papírt nem fogunk tudni adni, nincs akkreditálva. Egyszerűen szeretnénk jobban felhívni a figyelmet arra, hogy van lehetőség a bábszínházban, bábművészetben helyet kapni. Vannak olyan egyetemek, főiskolák, ahol hivatalos képzés is van. Most kötöttünk nyáron egy együttműködési szerződést a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, sőt, októberben egy workshopra jönnek hozzánk. A saját utánpótlás-nevelésünkben hosszú távon is gondolkodunk. Olyan fiatalokat keresünk, akiket esetleg megfertőz a bábszínház, ha nem is gondolja elsőre, hogy ezzel komolyan akar foglalkozni. Nem akarunk nagy létszámú csoportot foglalkoztatni, 3-6 fő körüli létszámban gondolkodunk. A foglalkozások kétheti rendszerességgel lesznek, és mint atavalyi próbaévhez hasonlóan most is Illés Ilona vezetésével megy a stúdió. Részletek a Bóbita honlapján.

- Mit fognak kapni az ide jelentkező és felvételt nyerő fiatalok?

- Megismerkedhetnek a bábművészettel, minden technikát igyekszünk bemutatni, amit egy év alatt meg lehetséges. Bepillanthatnak az alkotófolyamatokba. Szerintem nagyon tanulságos azt látni, hogyan zajlik egy próbafolyamat, amiben tervezés, rendezés, színészi munka egyszerre látható. Ez azért nagy dolog, mert ez a legrejtettebb, legelzártabb része a színháznak. Bízunk benne, hogy sokan fognak jelentkezni, mi megpróbálunk a felvételihez segítséget nyújtani.

- Még egy téren kapcsolódik a Bóbita az ifjúsághoz, ez pedig az új kiállítás, az Ösvény a bábok földjére. Ezzel is a fiataloknak nyújtotok bemutatkozási lehetőséget.

- A Bábmúzemben három sorozatunk van, ami párhuzamosan fut egymás mellett. Az egyiknek a keretében tervezőket és műveiket mutatjuk be. Az elmúlt években komolyabb, ismertebb bábtervezők mutatkoztak be, most a fiataloknak szeretnénk lehetőséget nyújtani.Ők még nem dolgoztak bábszínházban, most végzik a Képzőművészeti Egyetemet. Célunk, hogy láthassa akár a szakmabeli idelátogató, akár a nagyközönség, hogy kik vannak, mivel foglalkoznak, milyen irányok, vizuális elképzelések vannak. Bevallom, ez nekünk is hasznos és tanulságos, hogy így megismerhetünk hat fiatalt, akik a későbbiekben szóba jöhetnek tervezőként.

- Tehát nem csak a közönségnek, hanem a szakmának is szánjátok ezt a kiállítást.

- Így van. Elég pici a mi szakmánk, ami azt jelenti adott esetben akár a tervezők terén is, hogy elég szűk körben mozgunk. Mindig fontosnak tartom, hogy bejöjjenek új emberek, új tervezők, hasonlóan ahhoz, a frissen végzett rendezők is lehetőséget kaptak és kapnak a Bóbitában.

- Hogyan választottátok ki azokat, akik most kiállítanak?

- A tanárokkal, Matyi Ágotával és Orosz Klaudiával nagyon jó viszonyban vagyunk, őket kerestük meg és a segítségükkel jön létre ez a kiállítás, amely augusztus 29 és december 30 közt tekinthető meg a Bábmúzeumban.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés