Kezdőlap > Kultúra > Színház > Hamarosan megnyílik a Bóbita Mesetár

Hamarosan megnyílik a Bóbita Mesetár

2019. december 14. szombat, 08:41 Major Zoltán Színház
PDF

Mindig programokban gazdag az adventi időszak, a Karácsony és a tradicionális óévbúcsúztató Szárnyas Malac Nap is a Bóbitában, idén sem lesz másként, sőt új kezdeményezéssel is készülnek. Az újévet sem pihenéssel kezdik, ugyanis januárban egyből két bemutatójuk lesz, a Bábmúzeumban pedig két kollégájuk által készített bábokból és díszletekből nyílik kiállítás. Sramó Gábor igazgatóval beszélgettünk az elmúlt néhány hónap történéseiről és a következő időszak feladatairól. (Képünkön: Az elveszett szaloncukor már harmadik éve sláger karácsony környékén. Fotó: Bóbita Bábszínház).

- Már javában tart az adventi időszak. Milyen adventi, karácsonyi programok várnak a gyermekekre, felnőttekre a Bóbitában?

- Újdonság a bábszínházban az adventi időszakban, hogy jövő héten, december 16-20 közt, hétfőtől péntekig minden nap kinyitjuk a Bóbita Mesetárat a karácsonyfa tövében. Egy mesélő kuckót alakítunk ki a fa körül, naponta egy-két kolléga 16:30 és 17 óra közt meséket olvas fel a karosszékben ülve, a gyermekek pedig köréjük gyűlhetnek az oda készített párnákon. A program ingyenes, sőt, a Café Griff jóvoltából még teát is kapnak a meséket hallgató gyermekek.

- Milyen jellegű mesékkel készültök?

- Egy-két kollégánál tudom, hogy milyen mesékkel készült, de az legyen meglepetés. Utolsó nap én is felolvasok, elsősorban nem téli, karácsonyi történeket válogattam, hanem állatmeséket. Végiggondoltam, hogy milyen gyönyörű karácsonyi mesék vannak, de a bábszínházba inkább a kisebbek jönnek, akiknek inkább a rövidebb állatmesék illenek. Emellett az adventi időszakban játsszuk még Az elveszett szaloncukor című, még mindig nagyon népszerű darabunkat, ez már a harmadik tél, hogy az előadás műsoron van. Természetesen december 24-én, fadíszítés előtt, délután 2-kor is meg lehet nézni. Karácsonyig számos alkalommal játsszuk a betlehemes játékunkat is Menjünk, menjünk Betlehembe címmel.

- Az év nem zárulhat le Szárnyas Malac Nap nélkül. Idén milyen programok várják a közönséget?

- A hagyományos óévbúcsúztatónkat idén december 28-án tartjuk, három előadást fogunk játszani. Reggel 10-kor Az elveszett szaloncukorral kezdünk, majd 15 órakor a Történetek a Kutyusról meg a Cicusról című kedves állatmese következik, végül 17 órakor a Robin Hood dolgoztatja meg a rekeszizmokat. Természetesen bábkészítő foglalkozás is lesz és szilveszterig a Bábmúzeumban még meg lehet nézni Szász Zsolt életmű-kiállítását.

 

alt

 A Bóbita Mesetár öt napon keresztül nyitva lesz

 

- Hogyan kezdődik 2020 a Bóbitában?

- A Szárnyas Malac Nap után egy kis szusszanás jön, de befogadtunk egy magánprodukciót Sárkányölő Sebestyén címmel, a kétszereplős előadásban Czéh Dániel játssza az egyik szerepet, társa Markó-Valentyik Anna. A bemutató január 11-én lesz. Sőt, aznap még egy másik jeles eseményre is sor kerül, ekkor nyílik a Bábmúzeum új kiállítása, melyen két kollégánk, Bódiné Kövecses Anna és Nagy Kovács Géza mutatja be tervezői munkáit és bábjait. A Kétszer harminc elnevezésű tárlaton nem csak a Bóbitában készült művek láthatók, Gézának például Szatmárnémetiből el fogjuk hozni két tervezését, bábjait, illetve Ancika korábbi, szombathelyi munkáit is kiállítjuk reményeink szerint. Szerintem egy szép kiállítást láthat majd a közönség.

- A Sárkányölő Sebestyént január 11-én kívül mikor játsszátok még?

- A bemutatót követő héten két-három bérletes előadás lesz, a többi időpont egyeztetés kérdése, mert Dani társa győri színésznő, de márciusban és áprilisban is szeretnénk egy-két napot játszani a darabot.

- Ha jól láttam, egy Polcz Alaine ihlette darabot is lehet majd látni, egyetlen alkalommal.

- Igen. Nagyon örültem, amikor Markó-Valentyik Anna felvetette, hogy ha már itt van Pécsett, akkor nagyon szívesen előadná ezt a felnőtteknek szóló, egyszemélyes bábelőadást. Így január 13-án a délelőtti Sárkányölő Sebestyén után délután 5 órakor a nagyteremben láthatja a közönség az Ideje a meghalásnak című darabot, amelyet Anna kb. egy éve játszik, és jó visszhangja van a színházi szakmán belül.

- A januárba még egy csecsemőszínházi előadás is belefér.

- Igen, egy új bemutató, amely mehetne a bábmúzeumi kiállításra is, ugyanis Ancika és Géza közösen tervezik. A darabot Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatóasszonya - aki talán a legjobban ért a csecsemőszínházi műfajhoz - írta és rendezi. A Ki lakik az asztal alatt című előadást január 25-én mutatjuk be. A darabot két fiatal bábszínész játssza: Balog Zita Mária és Arató Máté.

- Ez lesz Arató Máté első főszerepe?

- Új darabban igen. Persze már átvett szerepeket, illetve A lilahajú tündérben is játszik, de most tényleg egy új, nem mások által „levetett” szerepet kell eljátszania.

- Ha már szóba került A lilahajú tündér, hadd kérdezzem meg, a nagyon jól sikerült premierelőadás után hogyan fogadta a közönség a darabot? Milyenek a visszajelzések?

- Úgy tapasztaltuk, hogy nagyon jól fogadták. Az életkor persze mindig kérdés. A kisebbek számára talán annyira nem érthető a darab, amit elfogadok, ugyanakkor azok az óvónők és szülők, akik elhozzák a kisebb gyerekeket, azt mondják, ha nem is értették, de az egésznek a vizualitása, varázslatossága, játékossága, zeneisége megfogta őket, ad számukra egy élményt, még ha nem is tudják pontosan megfogalmazni a látottakat. A nagyobbaknál ez már sokkal jobban működik. A visszajelzések szerint nagyon örülnek, hogy már megint egy nagyszabású, hihetetlen színpadi varázslatot hozott létre a Bóbita.

- A bemutató október közepén volt, milyen események voltak azóta a bábszínházban?

- Sok előadásunk, tájelőadásunk volt, novemberben például sokszor játszottuk a Robin Hoodot. Több felújítás is következett. Kalocsányi Gábor főszerepek sokaságát játszotta, ezért újabb és újabb átvételek jöttek és jönnek. Folyamatosan araszolgatunk, próbálunk a felújító próbákra is időt nyerni.

- Október közepén a Budapest Bábszínházban is felléptetek, a X. BÁBU Fesztiválon adtátok elő a Torzonborzot.

- Igen. Ez sem volt könnyű, mert Schneider Jankónak be kellett ugrania, de jól sikerült, teltházas előadás volt, amit a közönség nagyon szeretett. Az igazgatói páros, Metzner János és Ellinger Edina (akit azóta kineveztek az intézmény igazgatójának) nagy örömmel fogadtak bennünket. Edinával arról beszélgettünk – ami számomra nagyon szimpatikus volt – hogy a koncepciójában szerepel a vidéki bábszínházakkal egy élőbb kapcsolat kialakítása. A szakma kicsi, jól ismerjük egymást, de szeretnénk, hogy a szakmai előadások, vendégjátékok kapcsán is jobban működjön ez a viszony.

Hirdetés
Hirdetés