Kezdőlap > Kultúra > Zene > Zeneszüret Fesztivál – természetesen sok muzsikával

Zeneszüret Fesztivál – természetesen sok muzsikával

2014. október 22. szerda, 15:14 Zene
PDF
A klasszikus hangzás kedvelői joggal mondhatják, zene füleiknek, ami az elkövetkező napokban Pécsett lesz hallható. A Zeneszüret Fesztivál megnyitó előtti sajtótájékoztatóját (képünkön), az eseménnyel kapcsolatban 2014. október 22-én tartották meg, korai délutáni időpontban. A helyszín a Kodály Központ egyik próbaterme volt, ahol a Pannon Filharmonikusok szoktak készülni a fellépéseikre. Zongorafutamok adták meg az alaphangot, a rangos rendezvény felvezetéseként.

A fesztivál négy napja alatt, október 22-től 26-ig számos művészeti csemege várja az érdeklődőket az ország egyik legjobb koncerttermében, illetve más városi helyszíneken. Még mielőtt azonban a széksorok megteltek volna, egy kisebb térben Balog József ült a zongorához. Ha pedig már helyet foglalt, akkor természetesen bele is vágott a dolgok közepébe. Részleteket adott elő abból a repertoárból, amit a szélesebb körű publikum is élvezhet majd a koncertjén. Liszt Ferenc születésnapján cseppet sem meglepő módon, a nagy zeneszerző Transzcendes etűdök No. 1-12-ből szólaltak meg, afféle töredékekként.

Amikor az előadás befejeződött, csak néhány másodpercig volt csend a teremben. Aztán természetesen szót kapott dr. Hoppál Péter, a kulturális tárca államtitkára. Aki szakmabeliként igazán könnyedén méltathatta az összeállított nívós programot.

Hálás prózai szerep jutott az esemény kapcsán Szamosi Szabolcsnak, akit inkább orgonaművészként ismerhet a hallgatóság, mint adminisztratív emberként. Most mégis más arcát mutathatta meg, hiszen a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaként átvághatott egy szalagot, az átadás jelképes mozzanatként. Ugyanis az általa vezetett cég új irodát kapott a Kodály Központban. Mostantól még több helyi munkatárssal, tizennyolc fővel szervezhetik a zenei fellépéseket, koncerteket. De nem csak a baranyai megyeszékhelyen, hanem az ország egész területén, kiterjedt kulturális munkási hálózattal megerősítve.

Elvileg szabadtéri „megmozdulások” is színesítették volna a programot, de az még bizonytalan, hogy például október 23-án, azaz csütörtökön, 11 óra 30 perckor a Színház téren megtartják-e a tervezett előadást? Ha az égiek úgy döntenek, miszerint a Duna Szimfonikus Zenekar és Magyar Állami Népi Együttes táncosai szélviharban, esőben nem mutathatják be tudásukat, akkor mindenkit várnak a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) Kamaraszínházába. Szóval nagy kockázatot senki sem vállal, ha ellátogat a tervezett két helyszín valamelyikre.                       

Születésének 100. évfordulója kapcsán több esetben is fontos szerepet kap majd Fischer Annie, akinek nem csak kedvenc művei közül szólaltat meg néhányat Palotay János. De a zongoravirtuóz művésznő kedvenc ételeit is megkóstolhatják majd az ínyencek. Feltéve, ha felkeresik a nemzeti ünnepen a pécsi Trafik néven ismert vendéglátóhelyet, ahol 19 órakor kezdődik a műsor, több műfajban.

Szóval lehet hangolódni, tájékozódni, a hosszú hétvége számos érdekességet tartogat a kíváncsiak számára!

Hozzászólások

 
0 #1 Gery 2014-10-24 08:49
Erre kell költeni, nem a haverok pénztömésére a városnak!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés