Kezdőlap > Kultúra > Zene > Zeneszüret: Orgona és hegedű különös találkozása a Bazilikában

Zeneszüret: Orgona és hegedű különös találkozása a Bazilikában

2014. október 26. vasárnap, 13:34 Major Zoltán Zene
PDF

A Zeneszüret Fesztivál alatt a közönség számos zenei különlegességgel megismerkedhetett, egyedi élményekkel gazdagodhatott. Ilyen volt az október 25-én a Bazilikában tartott koncert is, melyen orgona és hegedű első hallásra meglepő kettősét hallgathattuk. Az orgonát Gyöngyösi Levente szólaltatta meg, Keller András pedig saját hegedűjén játszott. A két művésszel villáminterjúnk során a két hangszer különös házasságáról, illetve az egyéni utakról beszélgettünk. (Fotó: Horváth Csaba)

 

 

- Az esti koncerten Bach és Händel művek szólaltak meg orgonán és hegedűn. Hogyan illik össze Önök szerint ez a két látszólag teljesen eltérő hangszer?

- Gyöngyösi Levente: Nagyon jól összeillik, sztenderd ez az összeállítás. Az összes esküvőn, egyházi ünnepen kiválóan működik a két hangszer együtt.

- Keller András: Régóta létezik együtt a két hangszer, viszont kifejezetten, mint műfaj, azt kell, hogy mondjam, nem létezik. Bár a barokk korban nyilván sok templomi szonáta íródhatott erre az összeállításra. Véleményem szerint az összhatás nagyon intim és szép. Hozzá kell tennünk, hogy a Bach szonátákat eredetileg természetesen csembalóra írták, de azt gondolom, hogy orgonával érdekesebb a hangzás. Őszintén szólva, én sem adtam elő ilyen jellegű, nagyobb lélegzetű művet még orgonakísérettel, számomra is új az élmény, tetszett. Mindjárt fel is hívtam Várjon Dénest, akivel lesz egy közös koncertem, ahol szonátákat is játszunk és javasoltam neki, hogy próbáljuk ki orgonával.

                         

IMG 4683

                       

- Milyen előzetes kapcsolatuk volt a művész uraknak egymással?

- Gyöngyösi Levente: Egyszer játszottam a Concerto Budapestben (melynek Keller András zenei igazgatója és karmestere – a szerk.) egy olyan koncerten, ahol Bach 106-os kantátája és Mozart Requiem c. grandiózus műve együtt hangzott el. Úgy látszik, hogy szimpatikusak voltunk egymásnak, és ez a koncert lesz az együttműködés következő fázisa.

- Keller András: Én is azt mondom, hogy nagyon jó volt Leventével dolgozni. Amikor erre a koncertre, és a szervezők kérdezték, melyik orgonistával játszanék szívesen, Gyöngyösi Leventére gondoltam, és örülök, hogy rá gondoltam.

                              

IMG 4746

                          

- Gyöngyösi Levente elsősorban nem orgonista, hanem zeneszerző. Dolgozik most valamin?

- Gyöngyösi Levente: Nem akarom elkiabálni, de ha minden jól megy, jövő nyárra tervezzük az új operám bemutatóját a Dohnányi Zenekarral és Hollerung Gábor vezényletével, aki a darab szellemi gazdája. Nem is igazán opera, mint inkább operamusical, Bulgakov Mester és Margaritájából. Érdekes vállalkozás, könnyű- és komolyzene számomra teljesen furcsa keveréke.

  

- Pécsett mikor hallhatjuk legközelebb?

- Annyit mondhatok, hogy tervben van. Biztosan nem ebben az évben, talán inkább jövőre. Most az említett mű befejezésére kell koncentrálnom.

                         

IMG 4774

                                

- Keller András a Keller Quartett alapítója. Jelenleg mi történik az együttes háza táján?

- A Keller Quartett jelenleg lényegesen kevesebbet játszik, mint korábban. Az elmúlt évtizedekben szinte kibírhatatlanul sokat koncerteztünk. Úgy érzem, ezt az életmódot most már nem tudnám csinálni ugyanazzal az intenzitással. Egyébként is, sok minden mással foglalkozom. A vonósnégyessel akkor játszom és olyasmit, amit örömből tudok csinálni. A nagyon jelentős koncerteket megtartottuk, nagyon jó a hangulat a Kvartettben és nagyszerű hangversenyeket adunk. Remélem, majd Pécsre is eljutunk.

- Mostanában mi teszi ki az ideje nagy részét?

- Az időm legnagyobb részét a dirigálás tölti ki és nagyon fontos az életemben a tanítás. Oktatok a Zeneakadémián, és emellett megtartom a jelentősebb külföldi kurzusaimat. Hétfőn is Londonba utazom, ott tartok egy mesterkurzust.

                                         

IMG 4770

                                   

                          

 

IMG 4714

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés