Kezdőlap > Kultúra > Zene > Bemutatkozik a Pannon Filharmonikusok „vezérszurkolója”

Bemutatkozik a Pannon Filharmonikusok „vezérszurkolója”

2016. július 04. hétfő, 15:16 Bereczki Lajos Zene
PDF
Kizárólag a most zajló futball Eb miatt használom a vezérszurkoló kifejezést, valójában egy lelkes zenerajongóról, a zenekar kitartó hívéről lesz szó írásomban. A komolyzene szerelmese Pakson dolgozik, családjával Pécsett él, ilyen minőségében pedig az egyetlen volt, aki a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra elkísérte a zenekart.

Gombor László mérnök, az MVM Paks II. Zrt. munkatársa, így közvetlen kapcsolat nincs közte és a komolyzene között. Legalábbis ezt gondolhatnánk. A valóság azonban teljesen más. Hol Pécsett, a Kodály Központban, hol pedig a MÜPA-ban, Budapesten hallgatja a Pannon Filharmonikusokat. Most már értem miért jó a két város között félúton dolgozni.

- Mióta rajongója a komolyzenének és a pécsi zenekarnak? 
- A gyökerek még a POTE aulájáig nyúlnak vissza (Szerk.: Pécsi Orvostudományi Egyetem), ott hallgattam először a zenekar elődjét, majd a PFZ-t. Amint 2010-ben elkészült a Kodály Központ hangversenyterme, oda jártam és járok azóta is havi rendszerességgel a koncertekre. Tavaly óta Pakson dolgozom, így újabb lehetőség nyílt meg előttem, az együttes budapesti koncertjeire könnyedén és főképp munka után gyorsan el tudok látogatni, de szívesen elmegyek a Zeneakadémia, vagy a Budapest Music Center előadásaira is.
 
- Honnan a zenei érdeklődés? 
- Gyerekkoromtól szeretem a komolyzenét, apai nagynénémtől kaptam először ilyen tartalmú hanglemezeket, ő hívta fel a figyelmem különböző szerzőkre és csodálatos műveikre. Elsősorban Prokofjev, Chopin és Sztravinszkij, az ő nagy kedvencei keltették fel az érdeklődésemet, ám ahogy felnőttem, sokkal inkább a modern, kortárs zene kezdett érdekelni. John Adams, Steve Reich amerikai szerzők művei ragadtak magukkal, az utóbbi 6-8 évben pedig fokozatosan fordultam Bartók felé, akinek zenéje lenyűgöz minden alkalommal.

- Az operák is a kedvencei közé tartoznak?
- Nem, nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy nem. Ritkán jutok el opera előadásra, de azért vannak kivételek, és ismét Bartókra hivatkozom, hiszen A kékszakállú herceg várát bármikor nagyon szívesen hallgatom,  nézem, természetesen, ha jó előadók tolmácsolják.

- Ezek után adja magát a kérdés, milyen bérlettel, vagy bérletekkel rendelkezik Ön?
- Régebben valóban volt bérletem a PFZ-hez, de ma már inkább csemegézek, válogatok az előadások között, saját ízlésemnek megfelelő hangversenyekre vásárolok jegyeket. Részben a munkám miatt, hiszen sokszor előfordult, hogy estig bent kellett maradnom az irodámban, így lekéstem a bérletes előadásról. Ahogy említettem erősen szelektálok az előadások között, ezért a jegyvásárlást tekintem a számomra megfelelőbb lehetőségnek.

- Mégis sok előadásra eljut azért. Mit emelne ki a PFZ erősségeiként?
- Nagyon széles a zenei kínálatuk, ez a fent említett okok miatt nekem szimpatikus. Megtalálom az általam kedvelt kortárs szerzők műveit is a kínálatban, de elmondhatom, hogy az együttes friss, nagy biztonsággal, magas színvonalon játszik, a zenészeknek rendkívüli a hangszeres tudása, a vezető karmester Bogányi Tibor kitűnően dirigál. Róla el kell mondanom, hogy korának megfelelően modern felfogásban vezényel, de kellő mértéktartással és szakmai alázattal közeledik a feladatokhoz. Összességében nagyon jó véleménnyel vagyon a PFZ-ről.

- A családja is követi önt a komolyzene szeretetében?
- Az élettársam sokszor elkísér a koncertekre, bár ő nem kimondottan a modern szerzőket szereti. Ezért főképp a Pannon Filharmonikusok pécsi koncertjeit részesíti előnyben, havonta egyszer biztosan megfordulunk a Kodály Központban.
 
- Milyen kiemelkedő zenei élményt tudna kiemelni az idei évad előadási közül?
- Pillanatnyilag a „Bartók maraton” hatása alatt állok, igazán nem tudok és nem is akarok kiemelni a sorozatból egyetlen koncertet sem, hiszen így volt kerek és nagyszerű, ahogy az egész lezajlott. Nagy hatással volt rám a zenekar mindegyik Bartók előadása. 

- Jövőre mit hallana szívesen a pécsiektől? 
- Ahogy már említettem modern amerikai szerzők műveit szívesen hallanám a Kodály Központban a PFZ tolmácsolásában és persze Bartókot minden mennyiségben.


Gráf Orsolya, a PFZ kommuniklációs vezetője adja át Gombor Lászlónak a 
Bartók rajongónak járó jutalom pólót

 
- Mit szól ahhoz, hogy Ön lett a PFZ vezérszurkolója, - ahogy szellemesen aposztrofálták a legutóbbi előadás előtt. 
- A zenekar facebook oldalán én vagyok a legaktívabb a közönség tagjai közül, talán ezért ez a megtiszteltetés. Úgy látom, hogy rajtam kívül is nagyon komoly törzsközönsége van a Pannon Filharmonikusoknak, a kiváló helyi közönség imádja a zenekart és nem emelném ki magam közülük. Mindenesetre megtisztelő ez a titulus.

- Közöttük járva-kelve mit gondol, milyenek a pécsi zenebarátok? 
- Én sem tartozom a fiatalabb generáció közé, a hangversenyeken körültekintve a nézőtéren, azt látom, hogy zömében deresedő hajú urak-hölgyek foglalnak helyet a székeken. Szóval egy kis vérfrissítés azért elkelne. Szeretnék sokkal több fiatallal, vagy külföldi hallgatókkal találkozni a koncertteremben. Törekedni kellene arra, hogy bevonjuk ezt a korosztályt illetve az egyetemi hallgatókat a komolyzenei koncertekre.

- Kritikus közönség a pécsi?
- Én azt hiszem, hogy kritikusabb vagyok az átlagnál. Sokszor a dübörgő vastapsot nem értem, magam nem is asszisztálok hozzá. Azt hiszem, hogy az előadók megérdemlik, ha reális visszajelzést kapnak a teljesítményükről. Természetesen, ha elvarázsol az előadás, akkor én vagyok a leglelkesebb rajongója a zenekarnak, szerencsére legtöbbször ez így van. Mindenképpen meg kell említsem, hogy sokadik ciklusát tölti itt igazgatóként Horváth Zsolt, ami fantasztikusan jót tett a zenekarnak. Látszik, hogy hová szeretne eljutni velük és látszik a folyamatos építkezés és annak minden eredménye. Ha Bogányi Tiborról szót ejtettünk, akkor ne feledkezzünk meg a zenekar állandó karmesteréről, Vass Andrásról sem.  Szeretem a dinamizmusát, a Segítség komolyzene sorozatban nyújtott kreatív szerepvállalását, széleskörű zenetudományi műveltségét. Úgy összegezhetném a zenekarról kialakult képet, hogy jó menedzsmenttel, remek háttértámogatással, kiváló karmesterekkel és stabil, felkészült zenekari zenészekkel rendelkező alakulat, Magyarország egyik vezető szimfonikus együttese. Van koncepciójuk, képesek ezt lelkesen megvalósítani, ezért lesz érdemes a következő évadban is figyelni a PFZ-ra.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés