Kezdőlap > Kultúra > Zene > Új évad, új magaslatok

Új évad, új magaslatok

2016. szeptember 07. szerda, 12:51 Bereczki Lajos Zene
PDF

Kedd délután tartotta szokásos évadnyitó sajtótájékoztatóját a Pannon Filharmonikusok Zenekara a Kodály Központban. A PFZ igazgatója Horváth Zsolt (balról), Pécs város polgármestere Páva Zsolt és az együttes vezető karmestere Bogányi Tibor tájékoztatta az új évad programjairól a megjelent újságírókat.

Horváth Zsolt igazgató a közismert sláger soraival nyitotta beszámolóját - „Lesznek még szép napjaink!”- utalva ezzel arra, hogy idén újabb lépést tett felfelé a PFZ a komolyzenei előadó művészet göröngyös lépcsőjén.   Ahogy mondta -nem a megmaradás, a szinten tartás a cél, hanem az, hogy a szakmai fejlődés töretlen maradjon, évről-évre a hazai és nemzetközi szakma előrébb sorolja a zenekart.   Páva Zsoltnak címezte mondatait, amikor arról beszélt, hogy úgy érzi, a városnak fontos a zenekar, ezért köszönet illeti annak vezetését! Hálás azért is, hogy a 100-nál több program minden eleme biztosított, azok financiális és jogi háttere rendezett. 

A tavalyi év eredményei közül jóleső érzéssel gondol arra az imázs filmre, melyet a zenekarról forgattak. Ez a hatperces alkotás első díjat nyert egy fesztiválon. A kisfilm a fiatalokhoz szól, Horváth szerint ez nem csak lehetőség, hanem egyben kötelessége is a zenekarnak. Az ifjabbak megszólítása fontos, hiszen a jövő koncertlátogatói köztük vannak. Az Armel Operafesztiválon is kiemelkedően teljesített a zenekar, Eötvös Péter művével első díjat érdemeltek ki, ezzel a produkcióval meghívták őket ősszel Londonba is. Szakmai célként azt is kitűzték maguk előtt, hogy évente egy „élőzenés” balett bemutatón is közreműködnek. Az idei évad eseményei közül kiemelte az évfordulókhoz kapcsolódó koncerteket, például az 56-os évforduló, vagy a Pécsi Tudományegyetem fennállásának 650 éves ünnepélyéhez kapcsolódó előadásokat, vagy a reformáció 500 éves fennállása alkalmából rendezett koncertjeit.

Páva Zsolt reagálva Horváth mondataira megjegyezte, hogy a továbblépésnek nincs akadálya, a város ebben partner, a kormány pedig kiegészítő támogatást biztosít a PFZ számára, ezzel elismerve kiemelkedő teljesítményét. Az idei programból fontosnak érezte kiemelni az évfordulókhoz kapcsolódó koncerteket, 650 éves a Pécsi Tudományegyetem, 500 éves a reformáció, 125 éve született Bartók Béla, 110 éve született Victor Vasarely és 100 éve Csorba Győző. A jeles évfordulókra emlékezve a teljes évadon átívelő programokkal, egyedi kamarasorozattal és a Bartók Ötpróbához hasonlóan rendhagyó projektekkel készül az együttes, valamint ebben az évadban a Hősök Tere Kezdeményezés programját szintén támogatja a zenekar. Érdekes eseménye lesz az évadnak az Ormánság festett mennyezetű templomaiban tartott koncertek is, melyek annak a térségnek kiemelkedő kulturális eseményei lesznek.

A bérleteladásokról az igazgató elmondta, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A Müpa-ban 1100 bérlet kelt el hangversenyeikre, ott, ahol napi szinten 8000 szék várja a budapesti kulturális élet rajongóit.

Idén 72 (!) koncertet adnak a Kodály Központban és mintegy 80 000 nézőt várnak ezekre. Kérdésre válaszolva Horváth Zsolt beszámolt arról, hogy a zenekar költségvetése összes bevételükkel és a támogatásokkal együtt 800 MFt, amely 90 MFt-al több a tavalyinál. Igazán kezelhető és szakmailag méltó büdzsét 1,3 Mrd forintból lehetne megvalósítani, tette hozzá az igazgató. 

„Minden idők egyik legkomolyabb évada előtt állunk. Ennek megfelelően a színvonalat is igyekszünk magasra helyezni.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere, aki 11 alkalommal fogja vezényelni a zenekart. Véleménye szerint az együttes fejlődik, virtuóz, és kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak egymással. A 2016/2017-es évadra meghirdetett koncertek szinte kiáltanak a legfelsőbb kategóriák szólistáiért, így nem meglepő, hogy a zenevilág elitje érkezik Pécsre és a Müpa sorozat keretében Budapestre. A fellépő művészek azon túl, hogy hangszerük királynői és királyai, az egyedi művészi teljesítmény megtestesítői: Gérard Korsten, Akiko Suwanai, Arno Bornkamp, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Fenyő László és Bogányi Gergely játéka is felülmúlhatatlan élményt ígér. 

A zenekar a győzteseknek járó siker ízét is megtapasztalhatta már a jelentősen megnövekedett bérleteladásokban. Az igazi győztes azonban onnan ismerhető meg, hogy soha nem adja fel a küzdelmet, és állandóan törekszik a megújulásra. Ennek jegyében az együttes idén szünetelteti a Segítség, komolyzene! koncertsorozatát, hogy a komolyzenére nyitott gyerekek, szülők és nevelők segítségével újragondolja azt. Emellett újabb és újabb kihívásokat keres. A PFZ az egyetlen nem fővárosi szimfonikus zenekar az országban, amely célul tűzte ki, hogy korhű előadásmódban játsszon barokk zenét. Az autentikus barokk stílus kiteljesítése érdekében a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus a zenekarral idén háromszor is fellép, és a stílus olyan elismert képviselőjét köszönthetjük Pécsett, mint a londoni Proms Festival sztárja, Johathan Cohen.

A Kodály Központban a wagneri zenekari méretet is befogadni képes, a színpaddal és a nézőtérrel is kiváló akusztikai kapcsolatban álló zenekari árok olyan fizikai lehetőséggel ajándékozta meg a pécsi és Pécsre érkező operarajongókat, ami a Pannon Filharmonikusok művészetében is kiteljesedést hoz az operajátszás területén. Az évadnyitón a 20. század egyik legfontosabb operája, Sztravinszkij Oedipus rex című egyfelvonásosa még koncertszerűen hangzik el, de félig szcenizálva láthatjuk majd Bartók és Bellini színpadi műveit, a teljes évad csúcsaként pedig Rufus Wainwright Prima Donna című operáját állítja színpadra az együttes 2017 júniusában. 

Nemzeti zenekarként a 2016/2017-es évadban a határon túli területeken ad koncertturnét a Pannon Filharmonikusok. A déli kulturális övezetben az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezve lép fel Szarajevó, Zágráb, Belgrád, Eszék, Ljubljana koncerttermeiben. A sorozat hangversenyei egy hosszú távú együttműködés első állomásainak tekinthetők.

Ezekkel a mondatokkal zárult a sajtótájékoztató, melyet a hagyományosan kiváló minőségű műsorfüzet kézbevétele követett. Végigpörgetve a lélegzetelállító kínálatot, csak egyet mondhatunk – használja ki mindenki a benne rejlő lehetőségeket és találkozzunk minél több koncerten, előadáson!


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés