Egyiptomi festmények Pécsett

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF

Hétfőn délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán a fáraók földjén készült festményeket tekinthettek meg az egybegyűltek. Az egyetem mellett az Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége, és a Pécsi Művészetbarátok Egyesülete is támogatta a kiállítás megrendezését., melyen tíz kortárs egyiptomi festő számos alkotását tekinthettük meg.

Képünk a megnyitón készült.
 
A tárlatot a Pécsi Művészetbarátok Egyesülete hozta tető alá, miután megtalálták az erre alkalmas helyet Pécsett, a felnőttképzési karon - tájékoztatta a Pécsi Riportot dr. Kollmann György, az egyesület alelnöke. Mint azt elmondta, a két nép közötti kulturális és művészeti együttműködés már meglehetősen régi, hiszen több mint száz éve járnak magyar régészek Egyiptomba, ahol több sikeres expedíciót is vezettek már, köztük voltak jeles pécsi tudósok is.

 Ez a mostani tárlat folytatása annak a márciusban, Kairóban bemutatott, magyar festők munkáiból összeállított kiállításnak, melynek nagy sikere volt. Az egyiptomi Assala Egyesület volt, az, amely a magyar művészek munkáit összefogta és megfelelő helyen bemutatta az ott élő művészetszerető közönségnek. Ezzel a céljuk az volt, hogy a két ország közötti kulturális és civilizációs kapcsolatteremtésben előrelépjenek, elősegítve ezzel a két ország művészei között a szakmai párbeszéd kialakulását.
 

A pécsi kiállításon szereplő munkák keresztmetszetét képezik a mai Egyiptom kortárs festészetének. Ezz El-Din Nagiub (festménye jobbra látható) az Assala elnöke a kiállításra készült leporellóban leírt bevezetőjében reményét fejezi ki, hogy a magyar közönség értékeli a közel-keleti művészek alkotásait.

 

Az alkotókról csak annyit röviden, hogy mind életkorban, mind alkotói felfogásban meglehetősen széles spektrumon mozognak. Van, akinél megjelennek a klasszikus egyiptomi festményekre emlékeztető figurák és a stílus, másoknál a falvak építészeti világa jelenik meg, míg megint máshol a mitológia és a jelképek világa érhető tetten a vásznakon.

 

A kiállítást a vendéglátó kar vezetője dr. Koltai Dénes és a város nevében dr. Páva Zsolt is üdvözölte. Érdeklődőkben már a megnyitáskor sem volt hiány, ugyanis mintegy száz egyetemista várta a beszédek végén, hogy megtekinthesse a kiállított alkotásokat.

 

 

Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-10-26 13:40
Én oda járok tanulni, kedves Lori ez tulajdonképpen egy darab folyosó, még cola automata is van a képek között.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-10-26 13:40
Nekem a citromsárga háttér tetszik, igazi kiállítótermi elegancia!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-10-26 13:39
Megnéztem a képeket,, hááát az egyiptomi művészet érdekes, de azért van még hová fejlődni.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés