Komlón tartották a Magyar Kultúra Napjának megyei ünnepségét

Bereczki Színház
PDF
Csütörtökön este Komlón több rendezvény is zajlott a jeles nap alkalmából. Délután a egy képzőművészeti kiállítást nyitottak meg a Közösségek Házában, majd később egy igazán kiváló műsor keretén belül nívódíjakat osztottak ki. A jubiláló, éppen húszéves Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség közgyűlését is az egykori bányászvárosban tartották.





Dr. Csefkó Ferenc a szövetség elnöke nyitotta meg a Közösségek Házában azt a tárlatot, amely a Mohácsi Junior Art Alapítvány, a Cigány Kulturális és Képzőművészeti Egyesület, valamint a Cigány Képzőművészeti Stúdió munkáit gyűjtötte egy csokorba. A kiállításon olyan neves roma képzőművészekről emlékeztek meg, mint például Orsós Teréz, akit Koltay Magdolna rajztanár fedezett fel és indított el a művészi pályán. Csefkó megnyitó beszédében a jubiláló Pécs-Baranyai Kulturális Szövetségről is megemlékezett, említést tett mindazokról, akik ez idő alatt tevékenységükkel hozzájárultak az egyesület magas színvonalú működéséhez.

Ezt követően a komlói Színház és Hangversenyterem épületében a nívódíjakat adták át. dr. Aknai Tamás a szövetség elnöke és dr. Bokor Béla alelnök mondott ünnepi beszédet, majd szólították a díjazottakat.

Nagynyárádról díjazott lett a Művelődési Ház  Könyvtár és Falumúzeum a minden évben színvonalasan megrendezett kékfestő fesztivál révén, az egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Egyesület kapott még elismerést, valamint a pécsi Vasutas Művelődési Ház, a NET-NAGYIK  című projektjükért.

Az ünnepségen elismerő okleveleket is átadtak, a Magyar Népművelők Egyesületének Baranya Megyei Szervezete, a Baranyai Emberekért Szövetség, a Baranyai Honismereti Egyesület és a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetsége nevében.

A nagy érdeklődéssel kísért ünnepélyes pillanatok után a korábban díjazottak adtak színvonalas műsort a megjelent érdeklődőknek. A műsorban többek között fellépett a Komlói Súgólyuk Színház társulata, Sásd Városi Koncert Fúvószenekara, és a Pécsi Ifjúsági Központ Euro Dance Táncstúdiója is.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-01-27 12:23
Én pedig azt köszönném meg, hogy NEMESI ÁRPÁD a sok fotót elkészítette és megosztotta velünk !
(iWiW) - Lehet, hogy "bennem a hiba" (?) - de alig találtan hírt a Komlón megtartott rendezvényről. :P
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-01-24 10:34
Köszönet a rendezőknek, akik egy szép délutánt varázsoltak
a felújítás elött álló komlói szinházban tapssal köszönték meg a műsorszámokat. :lol:
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-01-23 14:16
Jó, hogy Komlón is rendeznek ilyen ünnepélyeket!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-01-22 12:27
Gratulálok a csángómagyarokn ak a szép sikerhez!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés