Bevándorlás és migráció a Dél-Dunántúlon

Bereczki Közélet
PDF
A rendszerváltás környékén még nem gondoltuk, hogy Magyarország egyszer még célpontja lehet a bevándorlóknak és a menedékjogot kérőknek. Az EU tagsággal hazánk népszerűsége ezen a téren megnövekedett, hiszen egy fejlett gazdasági térséghez csatlakoztunk, és a belső határok eltűntek. Egészen máig  fokozatosan növekedett a letelepülők és az állampolgárságot kérők száma.



Dr. Végh Zsuzsanna (képünkön balra), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Főigazgatója és Dr. Dobra Tibor, ugyanennek a szervezetnek a Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóságának igazgatója tartott kedden délben a sajtó számára egy rövid tájékoztatót, melyen elemezték a tavalyi év szakmai adatait.

A főigazgató asszony beszámolójában elhangzott, hogy Magyarországon 216 ezren rendelkeznek kilencven napot meghaladó, vagy állandó tartózkodási engedéllyel. Ebből 14 ezer külföldi a mi régiónkban található. Ezzel az mutatóval átlépték az ország lakosságához viszonyított bűvös 2 százalékos mutatót. Az utóbbi időben azonban megtorpanás tapasztalható ebben, hiszen nagyon sokan gazdasági tevékenység céljával kértek tartózkodási engedélyt nálunk. A válság minket is súlyosan érint, így már nem vagyunk annyira vonzó célpont, mint kevéssel ezelőtt.

Ezzel sajnos párhuzamosan egy másik jelenség is megfigyelhető, nő a jogsértő külföldiek száma, ami nem harmonizál az EU összesített adataival. A menekültek körében is növekedés tapasztalható, 2009-ben az előző évhez viszonyítva 50 százalékkal többen kértek ilyen státuszt, például Koszovóból, vagy Afganisztánból. Jellemző ezekre a személyekre, hogy számukra nem hazánk a célország, mindenképpen tovább szeretnének menni, elsősorban Nyugat Európába.

Dr. Dobra Tibor szerint a legtöbb munkát a térségben a külföldi egyetemisták adják, akik jelenleg 4750-en tanulnak a Pécsi Tudományegyetemen. Ez nagy terhelést okoz a hivatalnak, mivel a diákok egyszerre jelennek meg, a tanév elején, de a regisztrációjuk ha kicsit nehezebben is de megoldott. Egyébként a migráció térségünkben alapvetően kétféle, legális, illetve illegális. Mivel az uniós határ Horvátország irányába található, ezért a határőrizeti és rendészeti szervekkel szoros az együttműködés. Egyébként jellemzően ez a határszakasz nyugodt az utóbbi időszakban, mindössze egy illegális határátlépés volt. Azt a határátlépőt is lefülelték, egy szerb nemzetiségű férfi volt az elkövető. A legális migráció mindenki számára ismert  a németek vezetik a sort, de a térségben sok a skandináv letelepedő is.



Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-02-17 09:32
Ja,meg főleg az ilyen féleszűekkel, mint csumpi!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-02-17 09:31
Sztem a Jobbik bevándorláspoli tikája a legjobb: kifele mindegyikkel...
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-02-17 07:37
Jó, hogy sok nyugdíjas német jön ide , de jobb lenne, ha vállalkozások települnének inkább a térségbe.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-02-17 07:35
És mi van a Pirézekkel, ők hányan jöttek tavaly?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés