Miért mennek utcára a közalkalmazottak Pécsett?

Közélet
PDF
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Úgy tűnik elfogyott a türelme  néhány szakszervezetnek a cafeteria rendszer, a természetbeni juttatások és a bankszámlavezetés támogatásának megnyirbálása miatt. Ma délután a városháza előtt demonstrálnak és egy petíciót adnak át a fenntartó képviselőjének. Szeretnék elkerülni a legradikálisabb megoldás, a sztrájk bevetését, de végsősoron ettől sem riadnak vissza, ha nem járnak a tárgyalások eredménnyel. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükben erről számolnak be.

FRISSÍTVE A DEMONSTRÁCIÓN KÉSZÜLT FOTÓKKAL!!!

Az elmúlt napokban sokan megkérdezték, hogy ugyan miért a pécsi városházához és miért nem a Parlamenthez vonulnak a közalkalmazottak. Ez számomra azt jelenti, hogy a köztudatba bekerült az a hallatlanul indokolatlan megkülönböztetés, amely a jelenleg hatályos közalkalmazotti és köztisztviselői törvényben mutatkozik, nevezetesen, hogy a közalkalmazottaknál lényegesen magasabb illetménnyel rendelkező köztisztviselőknek a törvény kötelező cafetéria-juttatást ír elő – a 38,500 Ft-os illetményalap 5-25-szörösét – míg a közalkalmazotti törvény erre vonatkozóan semmiféle előírást nem tartalmaz. Amit a közalkalmazottak helyben, a saját fenntartójuknál elérnek, az van, jogszabályi garancia nincs. Ez az egyik oka, hogy itt vagyunk. Mivel – a tárgyalások során – nem sikerült elérnünk, hogy legalább a tavalyi, nevetségesen alacsony juttatás idén is megmaradjon. Erre azt a választ kaptuk magyarra lefordítva, hogy a kormányt tessék szidni az adótörvények változása miatt, tessék odafordulni panaszra, és addig is így jártatok… A fenntartó önkormányzat nem hajlandó adni egy garast se a szinten tartás érdekében, még akkor sem, ha az csak 93,2 millió Ft-ba kerülnek 5870 közalkalmazott számára! Igaz, hogy közel ekkora összeget dob ki a városvezetés csak kötbérre a Pannonpowerrel kapcsolatos elhibázott szerződés miatt, és hogy ennek a többszörösét adja ki olyan, amúgy nem kötelező feladatokra, amelyek jottányival sem emelik a városban élők, így a közalkalmazottal életszínvonalát, de nekik, a város vezetésének fontosak. Kellenek a többszázeres forintért tartott tanácsadók, az udvari média, de jottányival sem csökkent a város cégeinek juttatott előirányzat, pedig mást se hallottunk eddig, hogy ezen a területen is várható takarékoskodás. A megszorítások – költségvetési rendelethez csatolt határozati javaslatokból ez világosan kiderül – kizárólag a közintézményeket és az abban dolgozókat érintik.

Van azonban a „juttatásoknak” egy másik eleme, amelyet nemcsak, hogy megkurtított a pécsi városvezetés, de teljesen el is tüntetett! Ez valójában nem természetbeni juttatás, hanem a közalkalmazotti törvény által előírt kötelező kompenzáció. A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 79/A. § (2) bekezdése szerint az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a közalkalmazott részére költségtöbbletet nem okozhat. Pécs Megyei Jogú Város költségvetési rendelete egyetlen forint bankszámla-kezelési kompenzációról nem gondoskodik, miközben az illetmények bankszámlára utalásának igenis van, mégpedig nem csökkenő mértékű költsége! A kompenzáció összege évek óta nem változik, holott már a tavalyi évben- mikor még erre célra fejenként évi 8000 Ft-ot biztosított a város – kisebb volt a kompenzáció mértéke, mint a költségek mértéke. Amennyiben a fenntartó nem biztosítja ennek fedezetét az intézmények költségvetésében, azok nem tudják azt kigazdálkodni! A munkáltatókat ezzel a városvezetés törvénytelenségre kényszeríti! Míg a köztisztviselők esetében minden további nélkül biztosítja a törvényben előírt juttatás mértékét, amely a közalkalmazottak bankszámla-kompenzációjának többszöröse, addig nekünk erre sem futja…

Az illetmények bankszámlára utalásának semmi köze nincs az Szja  törvény változásához! Ennek fedezetét a fenntartónak kell biztosítani!
Követeljük ezért a költségvetési rendelet haladéktalan módosítását, a törvényben előírt költségtérítésünk fedezetének biztosítását és emberhez – közalkalmazotthoz – méltó javadalmazást, a szociális juttatások legalább a tavalyi szintre történő emelését!

Az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum Szakszervezeti Oldala nem fogadta el azt az "ajánlatot", amelynek értelmében minden közalkalmazottól 20.000 Ft-tal kevesebb juttatást kap a tavalyi mértékhez képest. A fejenkénti 80.000 Ft a kedvezményes, 25%-os adóval számolva, mindössze havi 5000 Ft juttatást tenne lehetővé, ami azt jelenti, hogy a tavalyi étkezési utalvány összegéhez képest (6000 Ft) havonta 1000 Ft-tal kapnának a közalkalmazottak kevesebbet, és eltűnne a bankszámlavezetési kompenzációra eddig kapott évi 8000 Ft is. Így jön ki éves szinten a 20.000 Ft mínusz. A bankszámlavezetési kompenzáció ráadásul nem tartozik a nem kötelező juttatások körébe. A közalkalmazotti törvény 79/A. §-a szerint: "(1) A közalkalmazottat az e törvény 60-79. §-a alapján megillető illetmény kifizetése a közalkalmazott által meghatározott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján történik. (2) Az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a közalkalmazott részére költségtöbbletet nem okozhat." Ennek költségfedezete (amely egyébként évek óta nem változott) nem csökkenhet az Szja törvény változása miatt, hiszen nem juttatásról van szó! Amennyiben nem kapjuk meg ennek ellenértékét, javasolni fogjuk mindenkinek, hogy az illetmény bankszámlára utalása helyett postán kérje kézbesíteni fizetését, de a kompenzáció elmaradása miatt munkaügyi per is indítható.

Az elmúlt hetek önkormányzati sajtónyilatkozatai, amelyekkel tele van az országos és helyi sajtót, olyan színben tüntette fel a város intézményeiben dolgozó közalkalmazottakat és az intézményvezetőket, mint akik milliókat herdálnak el a közpénzekből.
Nagy Csaba alpolgármester az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumon kijelentette, hogy "ezek fényében is nehéz kezelni a szakszervezeti követeléseket". A polgármester kollektív szerződések felmondására szólított fel. Tiltakozásunkra a közoktatási intézményekbe már nem ment ki ilyen tartalmú levél, ám a szociális területen több kollektív szerződést emiatt felmondtak. Most már a kollektív szerződések módosításáról beszélnek, amelyek a város vezetésének elképzelései szerint semmiféle konkrétumot nem tartalmaznának, a juttatásokat a mindenkori költségvetési rendelet függvényeként, feltételesen tartalmaznák. Ilyen kollektív szerződést épeszű szakszervezeti tisztségviselők nem kötnek. A város vezetőivel meg kell értetnünk, hogy úgy nem lehet önkormányzati szintű megállapodásokat kötni, hogy nem biztosítanak mozgásteret intézményeiknek, és – túlterjeszkedve hatáskörükön - beavatkoznak a helyi alkukba, a kollektív szerződések tartalmát a közgyűlés mindenkori döntésétől tennék függővé.

Mi, a közalkalmazotti szakszervezetek mindössze 93 millió Ft többletet kértünk – nem 404 főre, ahányan a köztisztviselők vannak – hanem összesen 5870 főre! Erre nem sikerült eddig ígéretet kapnunk, de nem is jött el senki az egyeztetésekre, aki láthatóan kompetens lett volna erről tárgyalni. A költségvetési rendelet számos rovata tartalmaz az általunk kért összegnél magasabb előirányzatot olyan célokra, amelyek nem tartoznak a kötelező feladatok közé, de a 250 milliós céltartalékból is bőven fedezhető ez az igény, ha van rá szándék!

A KSH 2009/9 számú, 2009. november 26-i jelentése szerint a bruttó havi átlagkereset 198.900 Ft/fő volt tavaly Mo-on, ill. nettó: 122.000,-Ft/fő/év.
Ebben természetesen a magas és az alacsony keresettel rendelkezők egyaránt benne vannak. A közalkalmazottak átlagkeresete ennél jóval alacsonyabb, a bruttó 125.000 Ft-ot sem éri el a rendeleti előirányzat szerint. Ebben szintén benne szerepelnek a relatíve magas, "I" fizetési osztályba tartozó illetmények és így jön ki ez az átlag. Ez azt mutatja, hogy rendkívül nagy a minimálbéren, ill. garantált bérminimumon, vagy akörüli bérekkel rendelkezők aránya a közalkalmazottak körében.

Nettó 65.000 Ft-os illetményt visznek haza a gondozók, akik az idősek, fogyatékosok és kisgyermekek gondozását, ápolását látják el úgy, hogy hiányzás esetén semmiféle helyettesítési díjat nem kapnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy ápoló távolléte esetén a többiek azonos idő alatt több gondozottat látnak el, azaz étkeztetnek, pelenkáznak, fürdetnek, stb.

Évekkel ezelőtt a fenntartó kimutatta, hogy a közalkalmazottak helyettesítésére a többi ágazatban átlagosan az illetményeken felül 10% helyettesítési díjat fizettek ki. Az Érdekegyeztető Fórumon megállapodás született akkor arról, hogy a szociális ágazatban az elmaradt helyettesítési díj kompenzációjaként ezt a pénzt munkáltatói döntésen alapuló illetményrészként kapják meg a dolgozók. 2010. januárjától a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Főosztálya utasítására ebből a keretből került sor azoknak a közalkalmazottaknak az illetményemelésére, akiket közalkalmazotti jogviszonyban töltött idejük miatt - a törvény szerint - magasabb fizetési fokozatba kellett sorolni. Azaz az ún. „soros” lépéskor sem emelkedett illetményük.

Ezekben a munkakörökben védőruhát, ill. egyes munkakörökben kötelezően munkaruhát kell biztosítani. 2009-ben volt olyan szociális intézmény, ahol nem gondoskodtak a törvény által előírt védőruháról sem. A kollektív szerződést a munkáltató felmondta, így a munkaruháról sem rendelkezik helyi szabály, holott ezt személyes gondoskodást ellátók esetében jogszabály írja elő. A dolgozók saját cipőjükben fürdetik az intézményekben a sok esetben magatehetetlen időseket, a házi gondozást ellátók saját ruhájukban látják el az otthoni ápolással kapcsolatos teendőket, az étkeztetést, fürdetést, oldják meg elképesztő körülmények között is a napi gondozással járó feladatokat, amelyek közé esetenként olyanok is tartoznak, mint a húzós kutakból történő vízhordás, vagy akár favágás.
A házi gondozók nem járnak cégautóval, de még a buszbérlet-térítésük sem megoldott. A szociális intézményekben korábban kollektív szerződésben garantált összeg – fejenként 3500 Ft – járt a halott-öltöztetésért. Most ennek biztosítására sincs fedezet és kollektív szerződésben rögzített garancia.


A közszféra más területein dolgozóknak, így a közoktatási intézmények közalkalmazottainak is jelentősen csökkent az éves jövedelme. Nemcsak a 13. havi illetmény elvonása, hanem a szakkönyvtámogatás megkurtítása (harmadára csökkent ennek mértéke), de a kötelező továbbképzések támogatásának megszűnése is sújtja a pedagógusokat. Egyre növekvő feladatokat látnak egyre kevesebb éves keresettel, egyre rosszabb körülmények között, gyakran kezelhetetlen osztálylétszámokkal és tanulói összetétellel. A tanulási-, magatartási- és beilleszkedési nehézséggel küzdők és a sajátos nevelési igényű tanulók száma folyamatosan növekszik. A technikai dolgozók többsége minimálbérrel foglalkoztatott, mivel évek óta nem változott a közalkalmazotti illetménytábla, így a törvényi előírás szerinti minimális illetmények több fizetési osztályban esetükben sem érik el a minimálbért.

A közoktatásban azért nem merült fel kollektív szerződésekkel kapcsolatos „probléma”, mivel azok egyáltalán nem tartalmaznak olyan juttatást, amelyhez az önkormányzatnak hozzá kellene járulni.

A szakszervezetek minimális követelése, a havi bruttó 8000 Ft, amely a jelenleg előirányzott közalkalmazottankénti évi 80.000 Ft-hoz képest városi szinten mindössze 93,2 millió Ft-os többlettel járna, mintegy 5800 közalkalmazott számára nyújtana legalább a tavalyi szinthez közelítő illetményen kívüli juttatást. Ez egyébiránt a köztisztviselőknek előirányzott mérték fele.

Ha a költségvetési rendelet nem garantálja azt az összeget, amely legalább a tavalyi szinten tartja a juttatásokat - ez min. bruttó 8000 Ft/hó/fő, pedagógusok a szociális területen dolgozókkal együtt demonstrációt szerveznek. Sokan jelezték a közoktatási intézményekből, hogy részt vesznek ezen, de nagyarányú a részvételi szándék a bölcsődei és a szociális ellátásban dolgozók részéről is.

Petíció

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezete követeli Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési rendeletének módosítását annak érdekében, hogy abban a fenntartó önkormányzat valamennyi intézmény közalkalmazottai számára biztosítsa
-   a közalkalmazotti törvényben előírt bankszámlakezelés költségeinek fedezetét
-   a természetbeni juttatásokat legalább a tavalyi szinten
azaz összesen közalkalmazottanként legalább havi bruttó 8000 Ft-ot!
Azonnali tárgyalásokat kezdeményezünk a kollektív szerződésekkel kapcsolatban!

…mert a közalkalmazott is ember, és nem beszélő szerszám …

Elegünk van a megkülönböztetésből! Nem mi vittük a város csődközeli helyzetbe! A közalkalmazottnak is joga van emberhez méltó élethez Európa Kulturális Fővárosában is!  

                                                        

Tóthné Hetesi Ildikó


Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

 

 

 

 

 

 

 

 Nagy Erzsébet

 

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

 

 

 

 

 

 

 

 Lekszné Tóth Júlia

 

Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete



Pécs, 2010. február 22.

pdsz1-l pdsz10-l pdsz11-l pdsz12-l pdsz15-l pdsz19-l pdsz2-l pdsz21-l pdsz22-l pdsz24-l pdsz3-l pdsz5-l pdsz7-l pdsz9-l




Hozzászólások

 
0 #7 Guest 2011-02-05 14:03
BUDAPESTEN IS ÖSSZEKÉNE FOGNI,MERT EZ MÁR FELHÁBORÍTÓ AMIT VELÜNK MEGTESZNEK.Kérdés:HOGYAN LEHET CSATLAKOZNI A SZAKSZERVEZETHE Z?EGY KÖZALKALMAZOTT
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2010-02-22 20:21
Sajnos nem minden munka ér annyit amennyit fizetnek érte. Viszont sok munka többet ér, mint amennyit kap érte az ember. Arról sem tehet senki, hogy a tisztelt politikusok ettől a rétegtől kívánnak mindig mindent elvenni. Mert a 70 ezer nettó nekik már sok. Ki lehet egyszer próbálni egy hónapot kihúzni belőle. (diplomával)!
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2010-02-22 19:54
Nem, TG, de ki szabja meg mennyit ér egy munka? Az aki az autópálya építés km árát is?
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-02-22 19:46
Minden munka annyit ér, amennyit fizetnek érte :oops:
Remélem ettől még nem vagyok demagóg.
Idézet
 
 
+1 #3 Guest 2010-02-22 19:28
Na most komolyan? Van gyereked fsdfsdstb...., és tényleg azt tapasztaltad, hogy 8 órában ült a dadus néni, meg az óvónő, ...aztán ki tanította meg énekelni, rajzolni, számolni, kezet mosni??? Te vajon mit csinálsz 8 órában, és mennyi pénzért?
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-02-22 17:46
Kedves egyeske!

Ennyire sötét, demagóg és hazug hozzászólást ritkán olvasni (főleg a PR oldalain hál'Isten). Inkább a helyesírásod csiszolására törekedj, van még mit fejlődni. Legközelebb akkor ragadj billentyűzetet, ha már tudod a -ba, -be és a -ban, -ben ragok között a különbséget! Kímélj meg minket a buta szövegeidtől!!!
Idézet
 
 
-1 #1 Guest 2010-02-22 16:15
dehogynem ti vittétek a várost csődközeli helyzetben a versenyszférán kívül meresztitek a seggeteket napi nyolc órában és nem csináltok semmit. vagyis de kb 2 óra hosszat!!! NEM CSAK A FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés