A hídon nincs átkelés, legalábbis kerekesszékkel

Közélet
PDF
Esélyegyenlőtlenség van, méghozzá a javából! Mindez akkor derült ki, amikor egy kerekesszékben közlekedő személy, Tóth Péter (képünkön) szeretett volna átjutni Pécsett, az Indóház téren, nagyjából az északi oldaláról, a délire. De nem sikerült neki, mert a kocsiját felemelő lift nem működik, immár hónapok óta.

Nem véletlenszerű akcióról volt szó, hanem előre megszervezettről. A Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesületének segítségével sikerült összetalálkozni Tóth Péterrel, aki születése óta van a segédeszközhöz kötve. A harmincnégy éves fiatalember amúgy számos helyre képes egyedül eljutni elektromos gépével, de vannak olyan akadályok, amelyek számára is legyőzhetetlenek.

A gyalogos-felüljáró hívógombját Péter hiába is nyomta, válasz nem érkezett. Ez azért lényeges, mert semmi sem hívta fel a figyelmét arra, hogy esélye sincsen az átjutásra, a Verseny utcai oldalra. De erre van egy „ráérő” sajtómunkás, aki helyette is elkutyagolt a forgalmi irodába, felvilágosítást kérni. Sejthető, micsoda bosszúság, ha egy rászoruló gördül el odáig, aztán rádöbben a megváltoztathatatlanra. Az, hogy még egy kiírás sem figyelmeztet senkit, minimum az épek arcátlan gőgje, vagy lustaság, slendriánság a javából.

Ahol egy rendkívül udvarias forgalmi szolgálattevő őszinte sajnálattal közölte, hogy a szerkezet más hónapokkal ezelőtt elromlott. Mindezt jelezték a városházán, ahonnan választ még nem kaptak. Igaz, ki sem javították a működési zavart!

Ezek után nem maradt más hátra, mint a gyakorlati próbán szívességből közreműködő Tóth úrral közölni, jelenleg nem kelhet át a hídon! Hacsak markos legények fel nem viszik a lépcsőn. Bár Péter elmondta, szerinte fele olyan széles lépcső, meg egy hosszabb, elnyújtott rámpa sokkal jobban, talán olcsóbban szolgálta volna a mozgáskorlátozottak érdekeit, mint egy bizonytalan működésű technikai berendezés.

A témára még visszatérünk, de jelenleg nem lehet pontosan tudni, miért rossz a lift. Amint kiderül, kihez tartozik az ügy, megint írunk róla. Addig viszont senki se vágjon neki a bizonytalan kimenetelű kirándulásnak.

(Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, régen rossz, ha egy szerkezetet a MÁV működtet, de a város hatáskörébe tartozik a karbantartás, az üzemelés feltételeinek biztosítása. Mert akkor garantáltan nehéz lesz a gazdát megtalálni.)

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-03-10 19:28
Most jöttünk meg Minneapolisból, ahol a kerekesszékesek re megkülönböztete tten figyelnek, az autóbuszokon rámpa hajlik a járdára, a kerekesszékkel könnyedén felhajtott az illető, de igaz, hogy ott a busz elején kerékpárnak való hely is van, ahogy leszállt a tulaj, leemelte a kerékpárját és azzal hajtott tovább.

EZEKET A PÉCSI BUSZOKON IS JÓ LENNE LÁTNI!

Jó lenne ilyen buszokat venni!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-03-04 18:42
Híd a Kwai folyón. Szégyen, szégyen és még egyszer szégyen. Remélem Páva Zsolt olvassa a Pécsi Riportot!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-03-04 13:52
Egy trágyadomb a vasútállomás, egyre nagyobb területeket kerítenek el,mert hullik a vakolat, meg minden. Köszönjük továbbá a MÁV-nak, hogy az EKF évében hagyja sz@rrá menni az egészet. Gondolom, aki vonattal jön Pécsre (szerencsétlen) néz egyet a jegypénztárnál, meg mindenhol. Nem csak a BKV-nál a MÁV-nál is körül kellene nézni a vezetők mit művelnek?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-03-04 13:49
Ja,majd kiderül, hogy a hülye híd a hibás. Különben is miért kell ugrálni ennyit egy kerekesszékesne k? Na kb ilyen a szemlélet.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés