Anti-diszkriminációs programok támogatása a médiában

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Az első olvasásra kissé bonyolult cím egyszerű és nemes dolgokat takar. A Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft. (DDRFK) sikeresen pályázott egy uniós programon belül, amely a roma fiatalok aktív részvételét támogatja a különböző médiumokban - másrészt pedig a különböző szegregált társadalmi csoportok megjelenését segíti elő meghatározott média felületeken.

Erről a témáról hallhattunk péntek délelőtt tájékoztatást a Civil Közösségek Házában a DDRFK a régió talán legjelentősebb foglalkoztatáspolitikával, esélyegyenlőséggel, képzéssel, oktatással foglalkozó non-profit szervezetétől.
A TÁMOP 5.5.4. "A" címmel kiírt pályázaton sikeresen indultak, ezen belül a  „Roma és fogyatékos személyek média képzése és foglalkoztatása” című pályázati komponens, valamint a „Rólunk van szó„ elnevezésű projekt 15 roma fiatalember számára teszi lehetővé, hogy államilag elismert újságíró képzésen vegyenek részt. A részelemek lebonyolításában a Fact Gazdaság- és Társadalomtudományi Alkalmazások Alapítvány és a KISOSZ vesz részt a későbbiekben. A jelentkezési határidő erre a tanfolyamra egyébként 2010. március 16. - melyet a DDRFK központjába személyesen, vagy írásban lehet megtenni, feltétele az érettségi bizonyítvány. Az 1000 órás képzés végén OKJ-s bizonyítványt kapnak a sikeresen vizsgázók.

- Dr. Kaiser Lászlót a program felelősét kérem, röviden ismertesse a két projekt lényegét.
- Általánosságban elmondhatjuk, hogy a magyar társadalom az etnikai és a szociális alapon kisebbségben élőket meglehetősen sztereotip módon kezeli. Ennek a sokszor szélsőséges és túlzó képnek a kialakításában gyakran a média is részt vesz, generálja azt, de legjobb esetben is semleges álláspontot foglal el vele szemben. Ennek a jelenségnek az ellensúlyozására szolgáló program két elemet tartalmaz. Az egyik a képzésre helyezi a hangsúlyt, hiszen jól látható, hogy a roma népesség nagyon alulreprezentált az újságíró társadalomban. Ez azért baj, mert egy cigány származású ember sokkal jobban ismeri az adott társadalmi csoport életkörülményeit, szokásait, valamint könnyebben létesít velük kapcsolatot és reálisabb képet alakít ki róluk. A fent említett "A" jelű program ezt a kérdést kívánja kezelni. A másik, a TÁMOP 5.5.4. B „Engedj közelebb” címet viselő program filmek és szpotok elkészítésére ad pályázati lehetőséget. Ezek a 13 perces dokumentumfilmek, illetve a 40 másodperces televíziós és rádiós szpotok országos és regionális adásba kerülnek.  Céljuk a romákkal kapcsolatos téves kép megváltoztatása, másrészt figyelemfelhívás a befogadás fontosságára.

- Milyen hatást várnak ettől a két programtól?
- Tisztába vagyunk azzal, hogy nem egy csapásra fog megváltozni a többségi társadalom véleménye a diszkriminált emberekkel szemben, hiszen ez egy folyamat. Mindenesetre foglalkozni kell vele és elő kell segíteni azt, hogy ezek az emberek teret kapjanak a médiában cselekvő, alkotó szerepekben - másrészt mutassuk be reálisan az ő életkörülményeiket, örömüket, bánatukat. Hiszem, hogy ha megismerik mindezt a többségi társadalom tagjai, akkor idővel megváltozik a véleményük ezekről a kérdésekről.  




Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-03-06 08:51
Minden apró eredmény fontos. Ezért van nagy jelentősége az ilyen programoknak. Egyszer beérnek a dolgok!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-03-06 08:50
Ettől biztosan jobb megítélése lesz a cigányoknak. Nekik nem kellene szólni?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-03-06 08:08
Érdekes kísérlet, gondolom kapkodnak majd a középfokú végzettségűek után!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés