Pécsiek, Pécsiekről, Pécsieknek

Zene
PDF
Bach, Clarke és az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Tillai Aurél műveiből összeállított hangversenynek lehetnek fül- és szemtanúi azok, akik kilátogatnak a Mecsekaljai Iskola Pázmány Péter utcai Általános Iskola aulájába március 18-án, 19 órakor. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezett hangversenyt a Pécsi Vonósok adják kiváló szólisták közreműködésével, Győri Kornél vezényletével.



A Pécsi Vonósok közel 35 éves története során mindig fontosnak tartotta, hogy koncertjein a Pécsett élő kiváló alkotóknak, művészeknek bemutatkozási lehetőséget adjon a nagyközönség előtt. Világhírű szólisták vendégszereplései mellett amúgy is ritkábban adatik meg egy helyi művésznek, hogy zenekari kísérettel koncertezhessen. A felkéréseket a város vezető művészei örömmel fogadják, és a zenekar számára  is nagy megtiszteltetés neves művészekkel együtt játszani. E mellett örömmel indítanak útnak fiatal tehetségeket, akik közül nem egy nemzetközileg is ismertté vált. Az együttes amatőr zenészei sokat tanulhatnak a közös próbafolyamatokban, így mindkét fél számára hasznosak az efféle együttműködések.

A Pécsiek, Pécsiekről, Pécsieknek elnevezésű koncertsorozatban tervezett, öt hangversenyből álló sorozat műsorválasztásának másik pillére a pécsi zeneszerzők műveinek előadása. A Pécsi Vonósok műsorpolitikájában koncepciózusan feltűnnek a nagynevű zeneszerzők árnyékában alkotó, méltatlanul elfeledett zeneszerzők művei a barokktól egészen napjainkig.

A kulturális fővárosi évben a Pécsi Vonósok a közelmúlt zenei kincséből igyekszik feltárni néhány gyöngyszemet. Horváth Mihálynak, a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola egykori igazgatójának az Editio Musica kiadásában is megjelentek átiratai, önálló darabjai, de a zeneiskola könyvtára tartalmaz még kiadatlan kéziratot, amelyet évekkel ezelőtt már megszólaltatott a Pécsi Vonósok zenekara. Jeles pécsi zenepedagógusok idősebb generációja elismert alkotó személyiségeinek – Ivasivka Mátyás, Várnai Ferenc, Tillai Aurél – eredeti hangvételű művei szintén méltóak arra, hogy Pécs kulturális és képzőművészeti értékei mellé felsorakoztassák őket, és felhívják rájuk a pécsi polgárok figyelmét.

Pécs2010 Sajtóiroda

Hozzászólások

 
0 #10 Guest 2011-02-20 22:26
Tillai Aurél 2011 febr. 21-én kamarakórusával , a Bartók Béla férfikarral és a B. B. Leánykarral közös hgv.-en teszteli a Kodály Zoltán Nemzetközi Hangversenytere m akusztikáját.

Kari finomhangolás.
Idézet
 
 
0 #9 Guest 2010-04-19 21:23
Maestro TILLAI AURÉL novemberben lesz 80 éves.

Ha Kossuth-díjat nem kap, legalább a Kiváló-művész díjban igazán részesülhetne.

Én megszavaztam neki, legyen, aki tolmácsolja!

Megint jók voltak a Dóm Kőtárban.
Idézet
 
 
0 #8 Guest 2010-03-25 22:07
Gábrielt ne emlegesd, új szelek fújnak!

KOSSUTH-DÍJAT TILLAI AURÉLNAK!
Idézet
 
 
0 #7 Guest 2010-03-25 22:05
Jó volt a koncert, a zárózsoltár az egyetemistákkal különösen, de a vonósnégyes is. KIVÁLÓ MŰ!!! És remek előadás volt

A kamarakórus karnagyával együtt öregszik, amortizálódik. Ezért kellene a Mester mellé egy fiatal másodkarnagy, és beindulna a fiatalodás, nem folytatódna a szürkülés.

Tillai annál több, minthogy méltatlan helyzetekbe süllyedjen!!!
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2010-03-24 16:56
Ha 2010-ben ünnepeljük a 80-kat, nosza, Isten éltessen kedves Tanár Úr, kedves Kolléga Úr!!!

Sok sikert a ma estéhez is, és a továbbiakhoz is 100-ig!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2010-03-23 21:06
Tillai nemigen tudta magát adminisztrálni.

De a pécsi kórusélet legnagyobbja. Különösen, ha a tanítványi sort is számba vesszük.

Az egyetemen viszont kissé méltatlanul "búcsúztatták".

Nem akarom megnevezni a felelősöket, de visszavárhatják , amit a MESTERREL cselekedtek, ill. elmulasztottak.
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-03-22 23:16
Gábriel Róbert nemigen tudhat TILLAI AURÉL több évtizedes sikersorozatáró l, hogy már a 60-as évek ún. FILMHÍRADÓJÁBAN a mozikban szerepelt a debreceni versenygyőzelme kapcsán.
Aztán a Kossuth rádió déli híreiben, amikor megnyerték a corki versenyt, majd a tanítványainak sikereiről: Merácz, Cserepes, Lajdi, Takaró, Nagy, Szabó, Schóber, Dobos, Csapó, Tihanyi, Lakner, Kertész, Gregorovics, Vermes, Kamp, Balásy, Bognár, Ruff, Bókai, Győri, Ágoston és még 1 tucat, akik sikert sikerre halmoztak: CD, Tv, Rádió, együttesek, kórusok, versenygyőzelme k nemzetközi szinteken, zeneművek s az Ő TANÍTVÁNYAIK remeklései!!!

Tillai örökre beírta nevét Pécs zenetörténetébe , akár kap Kossuth-díjat, akár MÉLTATLANUL kihagyják belőle.
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-03-19 22:11
Démosz talán azt akarta írni, Tillai miért NEM gondol másodkarnagyra. Nem? Ui. 80 évesen éppen gondolhatna, ha nem arra játszik, hogy majd szűnjön meg az együttes, ha ő már nem lesz.

Kossuth-díj-ügyben rektor úr GÁBRIEL RÓBERTNEK illenék felterjesztést tennie, de ő nemigen ismeri TILLAI több évtizedes országos és nemzetközi érdemeit.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-03-18 22:23
Tillaira lehet mondani ezt is, azt is, de hogy kórus-ügyben és ezzel EKF-ügyben a legtöbbet tévő volt az elmúlt 50-60 évben, az biztos.

Ha viszont nem kapott Kossuth-díjat, akkor hol marad az Érdemes művész- és Kiváló művész-díj?

Kinek illett volna őt felterjeszteni?
Mert a díjak FELTERJESZTÉS-FÜGGŐK!

Még akkor is, ha a Pécsi Kamarakórus már nem a régi.
Tillai miért gondol másodkarnagyra?
Mellette Tillai is nőlne.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-03-17 21:41
Ha Tillai Aurél 2011-ben sem kaphatja meg a Kossuth-díjat, akkor tényleg devalválódott azzal a L. A.-sal, akinek Liszt-díj is szép elismerés lehetett volna.

Igen, a díjakat osztják, kaphatók, örüljünk, hogy három is jutott az idén Pécsre!

Örülünk, de azért a viszonyítási képességünk nem alszik és megbízható.

Viszont B. rokonszenvesen kommunikálta a díjhoz fűződő meglepett érzéseit.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés